Nincsen semmi baj, mert úgyis elmúlsz csendesen – Képzelt Város-klippremier

Megérkezett a Képzelt Város új klipje a február 14-én megjeleni ötödik nagylemezükről. A Samizdat című anyag hangzásában eltér a korábbiaktól, szövegeit pedig ezúttal az angol nyelv dinamikája formálta. Ez lesz a posztrock-banda első lemeze Kaczvinszky Tamás dobossal, a feltévelek pedig a zenekar saját stúdiójában, a Kepler Studióban készültek.

A decemberben bemutatott címadó dal után most a zárótételt mutatja be a zenekar: a Stolen Land videója ezúttal a Csendes-óceánig vezet el bennünket. Az új dalról Győrffy Máté basszusgitáros mesél:

Ez a dal már nagyjából két éve megszületett, jó pár koncerten játszottuk is már, mindig hatalmas energiák szabadulnak fel a színpadon. Hozzám most egyértelműen ez a szám áll a legközelebb a lemezről. Amikor összeraktuk, nagy változások történtek az életemben. A Stolen Land számomra annak az életszakaszomnak a katartikus lezárása. Féltem is kicsit tőle, hogy lemezen hogyan tudjuk majd ezt az érzést visszaadni, hiszen az egész dal alapja az együtt zenélés, ráadásul ezt még Danival, az előző dobosunkkal csináltuk. A tavalyi nyarunk doboskereséssel telt, akkor én már el is engedtem ezt az egészet. Sokáig egyáltalán nem látszott, hogy olyan lesz a vége, amilyennek lennie kellene, de augusztusban megtaláltuk Tamást és minden elindult a jó irányba, a felvételek is jól sikerültek, Marci pedig elképesztő munkát végzett a keverésnél. Vadászi Zolival az egész lemez vizualitásával kapcsolatban szorosan együtt dolgozunk és nagyon örültem neki, hogy elvállalta ezt a videót is. Itt is, ahogy a Samizdatnál szabad kezet kapott a megvalósításhoz.

S míg legutóbb a Samizdat klipjében a Bazilika tetejére jutottunk fel a Képzelt Város zenéjével, ezúttal egy nagyobb utat tehetünk meg: Kaliforniában, autóval és hajóval egészen a Csendes-óceán partjáig látogathatunk el. A klip a valós és az álomvilág közötti vékony határt keresi, hogy létezik-e objektív valóság, és ha igen, hogyan választunk a saját valóságaink közül egyet erre a szerepre. A videót az alkotója, Vadászi Zoltán így kommentálta:

A valós világból egyre inkább belecsúszunk az álomvilágszerű szubjektívbe, ahová a sirályok vezetnek át. Végül az óceán hozza azt a megnyugvást, ami szép ellentétben áll a szám dinamikájával, de a végén mégis teljes szinkronba kerül. A nem annyira vidám üzenet pedig az, ami az óceán hangjából is jön, vagyis, hogy nincsen semmi baj, mert úgyis elmúlsz csendesen.

Az album megjelenése előtt a zenekar még egy további klipet készül bemutatni. A lemezbemutató koncert a megjelenés másnapján, február 15-én lesz az A38 Hajón, a szlovák Shallov társaságában.

Fotó: Vadászi Zoltán