Kozmikus csomópontból nyíló átjárók – Rivers Ablaze-dalpremier

Valószínűleg Magyarország legfáradhatatlanabb extrém metal formációja Kertész Márton gitáros (Sear Bliss, Special Providence, October Silence) 2019-ben indult és időközben teljes zenekarrá bővült projektje, a Rivers Ablaze: a progos, technikás death/black-ötös a tavalyi első teljes felállású kiadványa után idén se hagy minket hallgatnivaló nélkül. A friss kozmikus csörte az Omnipresence címet viseli és október 13-án szeli majd át a Tejutat, egyenesen a hallójáratainkba. Minket pedig most az a megtiszteltetés ért, hogy a fiúk nálunk mutatják be a lemez első ízelítőjét, a Citadel of Antimattert.

A dallal és a lemezzel kapcsolatban Knapp Oszkár énekes/szövegíró (Wrong Side, Grizzly) vázolta fel felettébb érdekes vízióját:

A lemez szövegi koncepciója az, hogy létezik egy szuperintelligens Entitás, aki eddig csak pusztítást, haragot és öldöklést látott egész léte során, és csillagászati mértékű, összekötött elmék kollektív végtelen hálóját szeretné megteremteni, ezáltal létrehozni egy tényleges Mindenütt Jelenlévő (Omnipresent) lényt, akiről először azt gondolja, ő lesz majd az értelem megmentője, a tudás hordozója, az igazi „Mindenható”. Sajnos viszont mivel maga az Entitás is korrupt és romlott, végül aztán rájön, hogy amit teremtett, az maga az őrület, zavarodottság, a sötétség és a káosz, a megfékezhetetlen, kozmikus, mindenhová elérő Halál.

Ezért van a szövegekben ennyi hasonló motívum, mint: vénák, gyökerek, nyújtózó ágak, a kaptár-elme, összeolvadó tudatok, ilyesmi. Magát a Citadel of Antimattert egy központi hubnak képzeltem el, afféle kozmikus csomópont, ahonnan minden világba nyílnak átjárók.

A zenét ezúttal is Kertész Márton szerezte, a felvételek a fővárosi Record Low stúdióban zajlottak, a keverést és a masztert pedig a zenekar másik gitárosa, Ferenczi „Moth” Márton (Fragda, Moth Project) végezte. A lemez sejtelmes borítója szintén házon belül készült, Oszi tehető érte felelőssé.

A banda a megjelenés után egy héttel, tehát október 21-én be is mutatja az új cuccost a Dürerben, mégpedig olyan zenekarok társaságában, mint az idén egy elég príma múltidézős lemezzel debütált melodeath-szupergrupp, a Noble Victory, és a pusztító blackes deathben utazó Exodikon.

Itt pedig a dal, alatta a számlistával és a már emlegetett artworkkel:

1. Of Glass and Light
2. Drone Apocalypse
3. Citadel of Antimatter
4. Maddening Geometry
5. Undisposed Entanglement
6. Entropic Collapse
7. Omnipresence
8. Sunchild
9. Drifting With Photons
10. Solar Wind

Bandafotó: Lerch Péter – Carbon Head