A nyilvánvaló világvége-imádat – Itt a budapesti Fragda bemutatkozó nagylemeze

Bár kisebb késéssel, de végre megérkezett a budapesti Fragda első nagylemeze, a Damnation Is Inevitable. A progos, djentes, blackes hatásokkal tűzdelt deathcore-zenekar már 2020-ban elkezdte az album munkálatait, azóta pedig kaptunk egy ízelítőt, illetve egy klipet is a srácoktól. A kilenc tételt tartalmazó lemez hangzásilag a Humanity’s Last Breath és a Behold the Void közt helyezkedik el félúton, de át is adjuk a szót a fiúknak, akik minden információt megosztottak velünk a cuccal kapcsolatban:

A Damnation is Inevitable anyagát már 2020-ban elkezdtük írni a nálunk megszokott módon, miszerint Márton hozza a fő témákat, szerkeszti és a többiekkel együtt összepakoljuk, samplerezzük, szöveget írunk. Zenei tekintetben lehangoltunk az úgynevezett pincébe. Eleve drop G-ben vannak a hangszerek, de időnként még rásegítünk egy oktáver pedállal, hogy végképp kivehetetlenek legyenek a témák. Próbáltunk rendkívül meglepő effekteket pakolni a gitárokra, ez igazából egy önszórakoztatás is, ha már ennyi szart vettünk, akkor próbáljuk ki őket mindenféle módon összekötve. Az album két fázisban nyerte el végleges formáját: a mixing rész otthon készült el, többször leültünk közösen és javítgattuk a felmerülő hibákat, majd belátva azt, hogy a lehetőségeink korlátozottak, elvittük egy stúdióba masterelni a számokat. Régi jó barátunk, Puha Szabolcs nyújtott segítő kezet és fogadott minket a Record Low Studióban, ahol végül fizikai korlátok nélkül tudtuk véglegesíteni az anyagot.

Az egész anyag fő tematikája a bibliai utolsó tételre, A jelenések könyvére épül mind szövegben, mind zenei hatások terén. Több részletben hallható elbeszélés, amelyek tényleges idézetek bibliai tartalomból, és ezeket illesztettük a megfelelő helyekre az anyagban. A számok sorrendje inkább dinamikai elhelyezésű lett, mint tematikai, de szerintem ez a hallgatókat amúgy sem befolyásolja, hiszen már nagyon kevesen hallgatnak sorrend szinten végig egy albumot. Ha a szövegeket nézzük akkor a nyilvánvaló világvége-imádat mellett olyan témák jelennek meg, mint az emberi büszkeség bűne, a sötétség, ami belülről fakad és felemészti a külvilágot, örök bizonytalanság, felborult kozmikus egyensúly, és az egyik tételben még a saját depressziós nyomorunkat is sikerült papírra vetni.

CD-t nem nyomunk, single-ös pólóink már most is vannak, de az albumhoz készül majd egy új minta is. Vagy kettő.

A lemezt, aminek Rátonyi Zsófia készített impozáns borítót, idelent lehet pörgetni, forgatni, mélybe süppedni vele: