Életek fénye – Fragda-klippremier

A budapesti blackened deathcore-csapat, a Fragda idén év elején nálunk mutatta be első dalát a korábban nyárra tervezett első nagylemezéről, a Damnation is Inevitable című anyagról. Sajnos, mint ahogy lenni szokott mostanság, a dolgok kicsit megcsúsztak a banda háza táján, viszont örömteli hír, hogy a lemez hamarosan már tényleg érkezik, és most itt is van róla a következő kedvcsináló, a Black Sun, amihez a zenekar leforgatta  első – és elég igényes – mozgóképét is.

A munkálatokról és a videóban látottakról Ferenczi Márton, a zenekar mastermindja osztott meg velünk pár kalandos mozzanatot:

Elkészült az első klipünk, amiben a Fekete Napról szövegelünk, egészen sok bibliai utalásba ágyazva. A forgatás még a nyár elején kezdődött Lányi Kristóf úrral és stábjával. Az első nap rögtön olyan izgalmassá is vált, hogy én corpse paintben vittem Kristófot a Honvédkórház ügyeletére, mondhatni szó szerint vérét adta az anyagért. Pedig reggel még olyan tévképzetbe ringattuk magunkat, hogy legrosszabb esetben nyomunk egy 26 órás napot és le is tudjuk az összes felvételt. Ezt követte egy kellemes nyári monszun az este folyamán, amitől nem csak lehetetlenné, de életveszélyessé is vált volna a forgatás a Teve-sziklánál, így el kellett napolnunk a folytatást. Nagyjából egy hónapra az első forgatási napra sikerült időpontot egyeztetnünk és folytatni a munkálatokat, ami három helyszínes móka volt. Fóton kezdtük a homokbányában, majd Macska-barlang és végül eljutottunk a Teve-sziklához is. Itt szerencsére személyi sérülés már nem történt, viszont basszusgitárosunk autója másnapra kilehelte lelkét. Kristóf szerencsés annyira, hogy hihetetlen sok munkája volt idén nyáron, így a vágás és a leválogatás viszonylag hosszú időbe telt, ezért jutottunk csak most el a megjelenésig.

A sztoriról és a szövegről egy kicsit: alapvető jelentése a szimbólumnak az a pillanat, amikor a világ véget ér, de kicsit behatóbb tanulmányozással hamar eljuthatunk ahhoz az információhoz is, miszerint a vitalitás nyer teret, az életek fénye sugárzik az anyagból. Ezt mi megfogtuk, elővettük Mózes ötödik könyvét és becsomagoltuk egy teljesen másik köntösbe. Történetünkben, mikor a zsidókhoz szólna Isten a sivatagi vándorlás után, mégsem szól hozzájuk, és valaki egészen mással kötnek szövetséget. A fényhozó, életek fénye, tudjátok… Ha valaki szeretné tovább fejtegetni a szöveget, akkor megtalálható a videó leírásában, Biblia értelmező erősen ajánlott!

A klip idelent található, és amint kőbe vésődik az album megjelenési időpontja, újra jelentkezünk infókkal.