A kárhozat elkerülhetetlen – Fragda-dalpremier

Néhány évnyi instrumentális nyomasztás után a budapesti Fragda zenekar bemutatja az első vokállal súlyosbított dalát, amit először itt a Nuskullon lehet meghallgatni.

A zenekar 2019 végén hozta ki bemutatkozó EP-jét, akkor még egyszemélyes projektként, majd zenekarrá bővülve egy tavaly márciusi single után idén nyáron tervezik kiadni első nagylemezüket, ennek előfutára a Cult című szám. A kezdetekben erős progresszív hatásokkal operáló deathcore/djent hangzás mostanra érezhetően nyakon lett öntve egy nagy adag blackkel, amely egyvelegre elég nagy szükség van az itthoni színtéren, és úgy tűnik, a srácok kiválóan prezentálják a thallpalávalót.

A dal mellé Ferenczi Márton gitáros-énekes-porondmester mesél néhány dolgot a zenekarról:

A Fragda egy olyan formáció, ahol régi barátok találtak újra egymásra zeneileg. Éveken át kerestük magunkat és a megfelelő közegünket, ahol kényelmesen tudunk mozogni, és közel 10 év után újra egymás mellett kötöttünk ki. A csapat pedig egy zsenge dobos srác belépésével teljesedett ki, aki nagyon hamar beilleszkedett a légkörbe. Eredetileg a Fragda az én magánprojektemként indult és az első EP kiadása után csatlakoztak a többiek, akik meglátták benne a saját kivetülésüket is. Ezt a mai napig tartjuk.

A dalszerzésről:

Alapvetően én írom a számokat, a többiek átjönnek és átnézzük, mit lehet még hozzáadni. Dobosunk kicsit humanizálja a témákat, sampleres kolléga hoz ötleteket, ahol ki tudná egészíteni a hatásokat, a másik gitáros srác pedig ad hozzá egy kis thallt, ha nem elég. A szövegírás pedig teljesen össznépi foglalkozás. Hétvégén begubózódunk a barlangunkba és keresünk olyan hatásokat, amik kiváltanak belőlünk érzéseket és képeket, amit utána összeírunk. Általában még aznap fel is vesszük az énekeket, ahogy megírtuk a szöveget, mert ilyenkor még friss az élmény, sokkal jobban át lehet adni.

A zenekar műfaji besorolásáról és inspirációiról:

A stílus kérdésében mindenki nagyon fancy szeretne lenni. Mi szerintem deathcore-t játszunk black metal elemekkel. De ezt majd ti, a közönség eldöntitek. Zenei inspirációink leginkább az északi világból érkeznek, élen kedves Buster Odeholm kollégánk projektjeivel. De mellette rengeteg black, drone és egyéb zene is hat ránk. Igazából hangulatot akarunk teremteni és azt átadni, nem stílusjegyeket lopkodni.

A Fragda névről:

A zenekar neve egy elírásból ered. Eredetileg azon gondolkoztam, hogy Tajték néven csinálom meg a projektet, de magyar nevet mégsem akartam. Angolul annyira elcsépeltek a nevek, hogy gondoltam megkeresem svédül a tajték szót és így találtam a Fradgára. Amit természetesen rosszul küldtem el a grafikusnak és így lett Fragda. Szóval Tajétk. Nem baj.

A jövőbeli tervekről:

A most megjelenő szám előfutára egy albumnak, amit majd nyár elején szeretnénk megjelentetni. Az egész egy kivetülése lesz a belső lelki háborgásainknak. Ezzel az első szám Cult címével azt hiszem egyértelműsítettük az elképzeléseinket. Rengeteg bibliai utalásunk is van, amik kis easter eggek így a nagy egészben, valamint a Lovecraft-rajongók is találhatnak csemegéket. Azt mondtuk egymás között, hogy az albumnak a tematikája leginkább ezzel a kifejezéssel írható le: „Damnation is inevitable”. Egyelőre azt sem tudjuk, hogy van-e igény erre a zenére, csak azért kezdtük csinálni, mert mi ezt szeretjük. Jól esik kiadni, ami belül fortyog a lelkünkben. Jövőbeli terveink közé tartozik, hogy találjunk egy énekest az élőzésre, mert sajnos gitár mellett nem tudom vállalni a kajabálást. Meg persze jó lenne egyszer a Tech-Festre is kijutni, de ez most még csak ilyen álom szintjén mozog.

Alább az album első kedvcsinálója, a Cult, a srácokat pedig itt lehet követni.