Szomorúan üvöltözős modern bánatmetal – Debütál a Moth Project első EP-je

Vannak zenészek, akik megírnak egy-egy dalt, jobb esetben fel is játsszák azt, még jobb esetben publikálják is a nagyérdemű felé, aztán onnantól kezdve nem foglalkoznak vele többet, „kész van, jól van” alapon. A másik véglet, akik pedig minden egyes témafoszlányt olyan becsben tartanak, mint Gollam a „drágaszágosz” ékszerét.

Ez utóbbi kategóriába tartozik Ferenczi Márton is, akivel még az év elején beszélgettünk a Fragda bemutatkozó nagylemeze kapcsán. Marci most megosztja velünk, milyen az a „progresszív zeneújrahasznosítás,” és hogy amikor nem a Fragda dolgaival foglalkozik, mivel csapja el az időt éjszakánként a monitor fényének bűvöletében (ne tessék rosszra gondolni!). Alább végig is hallgatható a Moth Project debütáló EP-je, a Nemesis, amelyen közreműködik Ivanics Dániel a Nest of Plaguesből, illetve a címadó számban Kovács Barbara (The Tumor Called Marla) is.

Marci a Moth Project háttérsztorijáról és indíttatásairól:

A Moth Project úgy indult évekkel ezelőtt, hogy meguntam a folyamatosan ismétlődő sztorit, hogy megírok zenekaroknak számokat, majd feloszlunk és ki sincsenek adva. Szóval saját kézbe vettem a történetet. Mivel mindent éjjel csinálok, ami ilyen jellegű project, ezért kézenfekvő volt, hogy egy kibaszott molylepke vagyok. Innen a név. Rengeteg kész, félkész anyag lapul nálam otthon, ami más-más zenekaros időszakokból maradt a fiókban, és ezeket kezdtem rendszerezni. Végül láttam, hogy ezek egészen jól matchelnek egymással és van egy szinergia benne, úgyhogy gondoltam akkor felveszem végre rendesen és ki kéne adni.

A közreműködőkről és a dalszövegekről:

Egy problémám volt, hogy én így életemben nem vettem fel kajabálást, meg szövegekkel is problémáim voltak, csak egy elképzelés volt meg a fejemben, amit nem tudtam kivetíteni koherens szöveggé. Így került a képbe Ivanics úr a Nest of Plaguesből akit megkérdeztem, hogy üvöltözne-e velem esetleg, neki pedig rendkívül tetszett az ötlet, így megoldódott az éneklés issue is, valamint végre meghitt perceket tölthettem együtt egy fülledt helyiségben Danival. Aztán Daninak beugrott az ötlet, hogy a címadó dalhoz mekkora királyság lenne egy ilyen válaszolgatós duett, amire felkértük Kovács Barbit a The Tumor Called Marlából és ő is tök szívesen fogadta a megkeresést és adta hangját a Nemesishez. Ez volt kb. 2 éve, aztán suli, meg jött a vírus, meg balfaszkodás, és végül most fejeztük be egy hónapja az utolsó énekléseket. Volt már egy prototípus kiadva az egyik számból, egy kurva igénytelen szöveges videóval, amit én csináltam, de hát legalább kijött valami abból, amivel készülődünk. Szövegekben leginkább a belső vívódásokról méltatlankodik Dani néhol mélyebben, máshol magasan, egyes helyeken pedig egyenesen suttog! A nóták ilyen szomorúan üvöltözős modern bánatmetálok, úgyhogy tökéletes mindenki számára, aki ezt szereti.

A jövőbeli tervekről, más elfoglaltságokról:

Lesznek még anyagok a következőkben is már másabb stílusban a Moth Project név alatt amik be vannak ragadva a csőbe, de azzal még egyelőre demo szinten állok, most a nem projektzenekaros megjelenésre fogok koncentrálni a Fragdával. Velük meg mindjárt megjelenik egy igazi vérhányásos, sátánkodós klipünk. Ez volt a promó helye. Ha olyan jó visszajelzéseket kapnánk, hogy ezzel színpadra kéne állnunk, akkor pedig elgondolkozunk az életünkön, hogy ez hogyan fog mégis beleférni.

Idelent már meg is lehet hallgatni, milyen az, amikor molyok molyolnak: