Trap Them – Sleepwell Deconstructor

Tracklist:

01. Insomniawesome
02. They followed the scent of Jihad all the way to Thieves Paradise
03. Instant Circulation
04. Collapse and Marathon
05. Garlic Breakfast
06. Fucked as Punk
07. Digital Dogs with Analog Collars
08. Destructioneer Extraordinaire
09. Hollow Factory
10. Swine into Silk
11. Threatnurse
12. All Hands on the Medic

Hossz: 21:28

Kiadó: Trash Art

Webcím: Ugrás a weboldalra

A New Hampshire állambeli Trap Them felületes hallgatásra elintézhető annyival, hogy tessék, itt van egy újabb underground amcsi zajhorda, minden fogódzó nélküli, grind/HC keverék muzsikával, eszelős üvöltözéssel, vad csapkodással, melyből tizenkettő pont egy tucat, s szakajtónyi mennyiségben leledzenek az amerikai klubok sötét és füstös félhomályában, 100-150 embernek játszva. A fenti állításból az eszelős üvöltés, a grind, és a zaj igaz is.

A kezdeti felállásból Brian Vincent Izzi gitáros/dalszerző (December Wolves) és Ryan John McKenney énekes/szövegíró (ex-Backstabbers Inc.) tartja a fáklyát még mindíg, az egyébként még Grief és Transistor Transistor tagokból is anno összeállt csapatban. A CD-n Scott DeFusco dobjátéka hallható, aztán a szokásos tagcserék folyományaként jelenleg Mike Sharp ül a bőrök mögött, – a Myspace infói szerint, egyébként a belterjes viszonyokat itt is nehéz követni, de úgysem ez a lényeg, – a basszusgitárt pedig Derek Black akasztotta a nyakába. A lemez felvételéhez Kurt Ballou saját Godcity nevű stúdióját vették igénybe, s ugyan a cikk tárgyát képező anyag még a Trash Art zászlaja alatt látott napvilágot, azóta már átszerződtek a Jacob Bannon személyével is fémjelzett Deathwish Inc.-hez. S hogy ne legyen elég a Converge-összefonódásokból, a producer Kurt Ballou a lemez két dalában is közreműködött jellegzetes gitározásával (Fucked As Punk és Threatnurse), s a “Seance Prime” címre keresztelt új EP-t, az első Deathwish-es kiadványukat is vele rögzítik. Eddig a tények, és a múlt, nézzük, mit nyújt a jelen.

A zene stílusilag leginkább grindcore-ként aposztrofálható, amúgy a Pig Destroyer / Nasum által kitaposott szennyes úton haladva, feszesen, Eyehategod-os gitárgerjedésekkel, zajokkal átfűzve, melyek hol a ritmusváltásoknál tapasztanak egybe, hol épp a szükséges szétesést biztosítják a számokban, a kaotikus élre rásegítve, vagy épp zárják a dalt. Ezenkívül fellelhető itt Converge, Tragedy ízű hardcore hatás is bőven. a hab a tortán pedig, hogy mindeme finomságokat egy az egyben a Dismemberre jellemző svéd Sunlight stúdiós reszelő hangzásba burkolva tálalják.

Többségében a gyors, őrlő tempók vannak terítéken, rövid belassuló sulykolásokkal keverve (Insomniawesome, Instant Circulation, Hollow Factory pl); in-your-face dinamikai váltásokkal vetődve a kaotikus blastbeat alapú őrlések, és a hol hagyományos, hol thrash-es riffekkel felvértezett d-beat/crustpunk tempók közt. De jócskán fellelhetők egyéb finomságok; a Fucked As Punk és a Threatnurse Kurt jellegzetes hangszerkezelésével akár Converge dalnak is elmehetne, bár a dobmunka itt inkább a grind csépelést prezentálja, semmint a szétütött, őrült ritmusképleteket, s utóbbi különösen mélybe rántó tétel. Az utolsó All Hands On The Medic gitárdallama is meglepetés a szinte folyamatos blast-olások közepette, akárcsak a Garlic Breakfast morbid kezdőtémája, mely át-átsejlik a másfél percnyi túrásban. A legkevésbé egyértelmű darab pedig az Destructioneer Extraordinaire képében köszönt: elborult akkordozás, enervált hangos beszéd, sludge riffelés, hangulati váltások, depresszív hangulat – ezek mutatják, milyen pluszt láthatott bennük Jacob, hisz kiadója nem szerződtetne egy csapnivaló zajbagázst.

A szövegvilág tematikailag egyaránt alapoz a vallásellenesség, a punkra jellemző támadó felhang, a konfrontáció, szembeállítás, szembesítés eszközeire, illetve a lélek sötét mélységi régióiban turkáló pszichopata gondolatokra; Ryan üvegcserép-tépte torkából fájdalmasan feltörve. Mindezek együtt egy erős, nem hétköznapi anyag formájában égetődtek műanyagba, így Tragedy, Entombed, grindcore, és kaotikus HC rajongók számára minimum egy meghallgatás kötelező, akiknek pedig a fenti nevek nem sok mindent jelentenek, az képzelje maga elé az utolsó két Converge lemez rövid és gyors daráit, s nem téved nagyot a muzsika attitűdjével, s a milliővel kapcsolatban. Fogunk még hallani róluk, s remélem egyszer a hazai klubokban is megleshetjük, élőben rá tudnak-e még tenni erre a teljesítményre.