The Secret – Agnus Dei

Tracklist:

01. Agnus Dei
02. May God Damn All of Us
03. Violent Infection
04. Geometric Power
05. Post Mortem Nihil Est
06. Daily Lies
07. Love Your Enemy
08. Vermin of Dust
09. Darkness I Became
10. Heretic Temple
11. The Bottomless Pit
12. Obscure Dogma
13. Seven Billion Graves

Hossz: 43:34

Megjelenés: 2012. október 23.

Kiadó: Southern Lord

Webcím: Ugrás a weboldalra

Érdekes, hogy egyes stílusok hogyan kerülnek háttérbe, és hogyan hozzák őket elő újra. A 2000-es évek közepe-vége felé a black metal inkább szitokszónak számított a metal berkein belül, mint stílusmeghatározásnak (főleg a magukat túl komolyan vevő arcok miatt), ám 2009-2010 környékén, amikor már senki sem hangoztatta, hogy a black metal csak hálószobában, diktafonnal rögzítve igazán "trve", viszont előretörtek a kísérletezőbb szellemű formációk (Nachtmystium, Wolves in the Throne Room), és elkezdődött a műfaji keveredés. Megjelent a post-black metal, és a punk/hardcore zenekarok közül is egyre többen fedezték fel maguknak a sötétség eme kifejezési módját. Ezeknek a csapatoknak az egyik legelsőbbike az olasz The Secret.

Az eredetileg metalcore-nak indult banda 2010-es lemezével bizony csúnyán odavert az extrém zenék kedvelőinek. A hasonszőrű oldschoolabb hangzású csapatok anyagainak kiadásából lassan olimpiai aranyéremmel rendelkező Southern Lord kötelékébe kerülve egy olyan csapással jelentkeztek, ahol jól megfért egymás mellett a crust, a grind, a sludge és a black metal akár mind egy egyperces darabban. Mindezt egy olyan hangzásvilággal, ami a 90-es évek óta nem volt divat (sajnos). Ezek után a folytatásra valami hasonlót vizionálhattunk, ám a képlet, mint általában, most sem ilyen egyszerű, mert ugye azóta mind a Tombs, mind a This Gift is a Curse is eléggé maradandót alkotott hasonló stílusban, így fel volt adva a lecke a taljánoknak. Nem véletlenül ez a két zenekar lett említve: az Agnus Dei-n sokkal nagyobb szerepet kap a black metal, mint elődjén, de nem annyira, mint a másik két csapat lemezén, vagyis inkább a hangzás nem olyan atmoszférikus, mint azoknál (kivétel a bónuszdal, ami simán elfért volna az I, Guilt Beareren). Mindemellett a tempó is többnyire a crustos/punkos tuka-tukák és a veszett darálás között mozog, a lassabb témák egy picivel jobban háttérbe szorulnak, mint két éve, viszont az anyag felépítése sokban hasonlít a Solve et Coeguláéhoz, annyi kivétellel, hogy a leglassabb szám (The Bottomless Pit) nem a zárótétel szerepét kapta, oda egy sokkal gyorsabb tétel (Seven Billion Graves) jutott.

Mindazonáltal roppant kétarcú egy kiadvány lett a The Secret negyedik lemeze, amiről nem lehet egyértelműen kijelenteni sokadik hallgatás sem, hogy jó-e vagy sem. Mert kétségtelenül vannak olyan tételek, amelyek eléggé könnyen adják magukat, a brutális Daily Lies, a rögtön utána következő, hardcore-osabb Love Your Enemy azért elég gyorsan betalálnak, de összességében nagyon nehezen emészthető ez az anyag. Jó, azért a hangzáson valamennyire igyekeztek csiszolni, ezzel pedig megkönnyíteni a hallgatók dolgát, csakhogy ezzel nem sokat segítenek, mert a háromnegyed óra alatt szinte példátlan pusztítást visznek véghez, szinte már az Anaal Nathrakh-i határokat feszegetve (itt most a régi, szélsőségesen brutális AN-ról van szó). Tehát akik az ilyesmit szeretik, azonnal szerezzék be az Agnus Dei-t, mert páratlan élményben lesz részük. Akik most akarnak megbarátkozni az ilyen zenékkel, sokkal jobban járnak, ha a tavalyi Tombsot választják, hacsak nem akarnak befizetni életük legdurvább hullámvasút-menetére. Bár ennek a hullámvasútnak a vége jó pár kilométerrel a föld alatt van, és az a park, ahol megtalálható, cseppet sem vidám. De ez ne érdekeljen semmit

8,5/10