OneHeadedMan – Winter, Thunder, etc.

Tracklist:

01. Shine On Me
02. Revenge
03. Sailing
04. The Substitute
05. Ghost of Intention
06. Worth More Alive
07. The Gate of Heavenly Peace
08. To ReRun
09. Chosen One
10. Daughters of Salem
11. Winter, Thunder, Clouds

Hossz: 44:54

Kiadó: TDA Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

A OneHeadedMan csapatával a szóban forgó lemeznek köszönhetően sikerült megismerkednem, ami számomra is kissé érthetetlen, mivel egyrészt a zenekar már a hetedik születésnapját is betöltötte, másrészt pedig már többször is találkoztam a nevükkel, de valahogy a közelebbi ismerkedés ezeddig elmaradt. A banda életútjával mindenki megismerkedhet a hivatalos honlapon, én csak annyit jegyeznék meg érdekességként, hogy egy ideig az IHM-es Palika is énekelt náluk, illetve a Blind Myself-ben pengető Édes Gergely is erősítette korábban a formációt.

Egy demót (2004) és egy ep-t (2005) követően ez a zenekar első nagylemeze, amin jól érezhető, hogy nem egy összedobott fércmű. A zenészek mindegyike (Tóth András Dániel – gitár/szintetizátor, Takács József – basszusgitár, Szőnyi Zoltán – dob) professzionálisan ura hangszerének, amihez Markovits Lídia énekhangja helyenként furcsa módon ugyan, de remekül ad hangulati pluszt. Lídia neve egyébként a Sub Rosa zenekarból csenghet ismerősen.

A Shine on Me a lemez legrövidebb darabja, remek kezdés, jó kis húzós tétel, amit aztán egy igazán feelinges gitártémával induló Revenge követ. A Sailing és a The Substitute is nagyon erős hangulattal rendelkezik. Érdekes, ötletes dalok követik egymást szép sorban. Jóformán mindegyik nótában vannak emlékezetes, kiemelkedő részek, fogós énekdallamok, ugyanakkor korántsem lobban könnyen lángra a szerelem. Legalábbis nálam. Elég nehezen lehetne beskatulyázni a lemezt, ami egyébként mindenképp jó. Viszont én nyilván jobban örülnék több húzásnak, vadulásnak, mert helyenként kissé besüpped az anyag. Néhol lehetnének rövidebbek is talán a dalok, illetve szerintem sokat dobna a számokon egy-egy keményebb vokalizálás itt-ott. Mivel a második gitáros továbbra is kerestetik a OneHeadedMan-be, én mindenképp favorizálnám, ha valaki olyat találnának a posztra, aki tudna esetleg ebben segíteni. Helyenként, talán pont az eklektikusság miatt, illetve a sötétebb tónusú részeknél régi kedvencem, a Crisis ugrott be, természetesen egy sokkal kifinomultabb, letisztultabb formában. De valójában én nem nagyon akarok belemenni hasonlítgatásokba. Azt azért gondoltam megjegyzem, hogy Lídia hangja helyenként emlékeztetett a Lacuna Coil-os Cristinára. Ez pedig nálam megint csak pluszpont.

Többnyire az összes szerzeményre az a kettősség a jellemző, hogy alapvetően iszonyat progresszív elemekkel van telepakolva mindegyikük, ugyanakkor folyamatos elszállásokkal, nyugisabb részekkel van megszakítva/feloldva a súly. Ugyanakkor (minden bizonnyal az éneknek köszönhetően) erős a népzenei, folkos érzet is a lemez egészét tekintve. A felvétel az érdi Bakery stúdióban készült, tehát a minőség adott, habár nekem elsőre nem nagyon nyerte el tetszésemet a sound, de aztán a harmadik, negyedik dal környékén mindig rááll a fülem a dologra. Egyébként nagyon egészségesen, tisztán kivehetően szól az egész, minden, illetve mindenki ugyanolyan fontos szerepet tölt be a zenében. A felvétel előtti demózásnak köszönhetően rendkívül felkészülten vonultak be a stúdióba Onehead-ék, így eléggé pörgősre sikeredett a munka. Az abszolút kedvenc a Chosen One, amiből ha több hasonló darab is helyet kapott volna a korongon, akkor sokkal egyértelműbben tenném le a voksomat a csapat mellett. Persze ne higgye senki, hogy bármi bajom van ezzel a 45 percbe sűrített elegáns őrülettel, de valahogy ez nem az a lemez, amit végtelenített lejátszásban tudok hallgatni a nap bármely szakaszában. Ez persze egyáltalán nem baj. Sőt! Mindenkit szeretnék felszólítani arra, hogy bátran ismerkedjen a muzsikával, egészen biztos vagyok benne, hogy sokan megtalálják benne számításukat. A Daughters of Salem utolsó két perce megint csak katartikus élményt biztosít, hogy aztán a kellően ütősre sikeredett címadó tétel tegyen pontot a műsor végére. Kalandos utazás ez, ami egy kicsit nehezen nyílt meg előttem, de egy mindenképpen értékes produkciót/zenekart ismerhettem meg a lemeznek köszönhetően. Én mondjuk jobban örülnék egy finom súlyosbodásnak, de hát ezt majd úgyis ők döntik el.

A bő háromnegyed éves csúszás a gyártás körüli kavarodások, illetve a kiadókereséssel töltött idő miatt következett be, aminek aztán az lett a vége, hogy mindent a zenekar maga vett a nyakába. További sok sikert kívánok nekik, és természetesen rendkívül kíváncsian várom milyen új dalokkal jelentkeznek majd a jövőben!

Az érdeklődők egyébként 1000 forintért szerezhetik be a korongot.

8/10