New Dead Project – This Means Everything

Tracklist:

1. Silence is not the answer
2. Hopeless but stubborn
3. The obvious differences between death and dying
4. The dawn of the living
5. Learning to fly
6. Foresakentown
7. The stupid learn from their own mistakes
8. The song you've been waiting for
9. The great escape

Hossz: 14:45

Kiadó: szerzői

Webcím: Ugrás a weboldalra

A toughguy-tarka hazai hardcore élet enyhén skizoid kórképe olykor megmosolyogtató, máskor heves vitákat vált ki: szerény hazánk szerény undergroundjának szerves része, s ugyanúgy vákuum tátong itt is, mind annyi minden máshol itthon. Azonban a Semmi Komoly, Nesze és Hatóságilag Tilos tagokból kétezer-ötben verbuválódott New Dead Projecet ezzel a tizenöt perces lemezzel mintha egyedül húzná át az Ázsiába áttolt nációnk. Bizony mondom néktek, mégis van remény!

Dallamos hardcore, kilenc darabra bontva, 14 perc 45 másodperces kúrát nyújtva. A borító a célnak bőven megfelel, kellő komolysággal átitatva, s a dalok sem untatnak felesleges cizelláltsággal: a menetidők legtöbbször az egy perc felé tendálnak, még a legelvetemültebb betűzdelésekkel együtt is rövidek. Erélyesen pörög a dob, elhúznak a gitártémák, ezt fejeli meg az a karakán kiabálás, amit az ember elvár: azonban a NDP nem süllyed tirpák ütöm-vágomba. Csordavokál tarkítások, felcsigázó részletek jellemzik a lemezt, néhol kaotikus képet adva, hogy aztán kitörjön és az arcodba másszon, megrángasson és felrázzon, arra kényszerítve, hogy újra és újra betedd a lejátszóba. Hiánypótló zeneileg, de hiánypótló szövegileg is, ahogy a sorok közt megtestesül a kiábrándult ember, aki bömböl, mint az oroszlán, majd elkeseredettségében a benzineskannához nyúl, feltüzelve egy kicsit ezt a kései József Attila életérzést. S noha a szöveg angolsága néha beveri a kis lábujját a küszöbbe, meg a vokál sem tagadhatja le egészen nyugodtan ‘ángöriön gyökereit, nem is kell neki – az anyag hiteles, átütő, s a csömört okozó szürkeségből kifelé mutat. A standard hc témák oly módon integrálódnak, hogy közben még jut hely egy 1984 utalásra is, meg egy zseniálisan elhelyezett részletre a Six Feet Under sorozatból, ami summázza is a mondandót: What do you think? You can do *anything* you lucky bastard – you’re alive! What’s a little pain compared to that?

Nem tudom, hogy itt van-e a forradalom, nem tudom, hogy holnaptól életre kel a régóta áhított megállíthatatlan underground – de a This Means Everything profi munka, egy profi csapattól. Ha eddig azt mondtam már pár bandára, hogy érdemes rájuk odafigyelni, akkor a New Dead Projectre egyenesen kötelező: turnéznak ők Európa szerte is, nem csak nálunk, és kimondható, hogy valaki nem csak súrolta az eddigi lécet, hanem még feljebb is rakta.

9/10