Ha Foo’ nincs… – The Birds of Satan kritika

Tracklist:

01. The Ballad of the Birds of Satan
02. Thanks for the Line
03. Pieces Of The Puzzle
04. Raspberries
05. Nothing at All
06. Wait Til Tomorrow
07. Too Far Gone to See

Műfaj: rock and roll

Támpont: Foo Fighters, Taylor Hawkins & The Coattail Riders, Eagles of Death Metal és a '70-es évek összes rockzenekara

Hossz: 33:46

Megjelenés: 2014. április 15.

Kiadó: Shanabelle Records

Webcím: Ugrás a weboldalra

Mindössze egy Dave Grohlhoz fogható munkamániás dobos létezik a világon, aki pedig nem más, mint az ő saját zenekarának dobosa és testvérbarátja, Taylor Hawkins. Az a Taylor Hawkins, aki önjelöltként került be a Foo Fighters-be Alanis Morisette zenekarát otthagyva, az a Taylor Hawkins, aki még mindig The Police és egyéb ’70-es, ’80-as klasszikusokat játszik haverjaival a garázsban amikor épp otthon van, és aki dobolt már fel teljes dalokat Slash-nek, Brian May-nek, sőt a Coheed & Cambrianak is.

Ugyanez a Taylor Hawkins az Foo Fighters 2004-es mosolyszünete alatt már rögzített egy teljes lemezt, ahol a klasszikus rock iránti gyermeki rajongását és az anyazenekarban éppen csak pedzegetett énektudását mutatta meg. A dalok csak két évvel később kerültek kiadásra, a projekt pedig a 2010-es második lemeze, a Red Light Fever óta teljesen elcsendesedett. Most már tudjuk miért.

Ennek fényében első blikkre teljesen indokolatlannak is tűnt, hogy az elvileg már megírt és éppen rögzítése váró Foo Fighters-lemez előtt Hawkins egy új zenekart alapít, azt a The Birds of Satant, melynek irányvonala a bemutatkozó, Thanks For The Line című dal alapján szinte semmi eltérőt nem mutat az előző side-projectjétől, mindössze a felállás alakult át kicsit, vagyis nagyon, hisz rajta kívül megint mindenki ismeretlen névként csenghet a trióból.

A végeredmény is hasonló érzelmeket kelt bennünk, a The Birds of Satan (elvileg kevesebb, mint egy hét alatt feljátszott) lemeze örömzene és tisztelgés kedvenc zenekaraik előtt, lényegében elég meghallgatnunk a kezdő, majdnem tízperces eposzt, a találó című The Ballad of The Birds of Satant melybe tényleg sikerült belepakolni, amit az album nyújt: a Black Sabbath-ot, a Van Halent, a Led Zeppelint, a King Crimson-t és persze a Rush-t. Az anyag mind a hét dala ugyanúgy, de mégis máshogy szól, a számok a ’70-es évek különböző fénypontjait idézik, lesznek itt karakán riffek, gitárhős tekerések, progresszív elszállások, sőt egy (félig) tábortűz-ballada is.

Aki tehát már tűkön ül az új Foo Fighters-albumig annak kicsit csillapítani fogja szomjúságát ez a kiadvány (melyen elvileg Dave Grohl és Pat Smear is vendégeskedik valahol), viszont van egy olyan érzésünk, hogy annak megjelenése után a The Birds of Satan a feledés homályába kényszerül majd, hogy aztán Hawkins pár évre rá ugyanilyen dalokat más haverjaival játszhasson majd lemezre.