Billog – To Leave a Place I Used to Call Home

Tracklist:

01. To Leave A Place I Used To Call Home (2:59)

Hossz: 2:59

Kiadó: Szerzői kiadás

Webcím: Ugrás a weboldalra

A Billog eddig csak egy nagyon szűk réteget volt képes megérinteni, hiszen zenéjük enyhén szólva sem volt divatos (bár nem tudom, volt-e valaha módi a mocskos crustcore; gyanítom nem), ám az affinitív közönség kellőképp tudta értékelni mind a 2003-as keltezésű Jelzésrértéket, mind a 2005-ös Szívszakadást (utóbbiról itt olvashatsz,egyébként mindkét album ingyen letölthető a zenekar honlapjáról).

A Nasmith-tel közös tavalyi turné után azonban az énekes Csaba külföldre távozott (jelenleg is ott tartózkodik, ez most a magyar zenészeknél valami járvány lehet, lásd IstenHátaMögött, hehe), és a zenekar a 2007-es békéscsabai felvétel után ha úgy tetszik, egyszemélyesre csökkent; Csaba jelenleg is keresi a leendő zenésztársait a méltó folytatáshoz, és a külföldi promócióra szánt To Leave A Place I Used To Call Home hallatán minden esély adott egy szerződés kicsikarásához.


Két dolog szúr elsőre szemet a gyanútlan hallgató számára: az egyik a módfelett igényes külcsín, mely haragSICK és Peter Hillebrand munkáját dícséri a slimtok borítását illetően; a másik pedig a hanganyag tartalma, hiszen az itt hallható szerzemény gyökereiben még azonos azzal, amit Billog alatt ismerhettünk meg az elmúlt évek során, ám a szellemiség új köntöst kapott; mondhatni a Hatebreed (vagy bármely igényes, ám primitív alapokkal rendelkező hardcore banda) találkozik a Machine Headdel (utóbbi főleg a thrashes dallamvezetésben nyilvánul meg, bár eddig is jelen volt a hatásuk). Egy-egy hajlításban, és Csaba orgánumában még érezni azt a gonosz vadságot, ami eddig jellemezte a zenekart, de a riffek, valamint a dalvégi pöröly breakdown lezárás teljesen váratlanul érintett; a profi hangzásról nem is beszélve. Végre úgy dörren meg a cucc, ahogyan illik. Egyedül a dalszöveget tudom kifogásolni, bár személy szerint nekem eddig is gondom volt a jelentésmaggal történő azonosulás kapcsán.

De ez legyen a legnagyobb gond, hiszen ha a következő Billog anyag ezen a röppályán marad, akkor jó eséllyel pályázhatnak arra a zenekar (leendő) tagjai, hogy egy szélesebb tábor felé lesznek képesek nyitni. A pontozástól most eltekintenék, mert egy dalt pontozni kissé irreális lenne, de a letölthető dalt minden érdeklődő számára szívesen ajánlom, és remélem, hogy minél előbb stabilizálódik a felállás, és láthatjuk az új Billogot kis hazánkban.