Dalról-dalra Hájer Gergővel az Audionerve nagylemezén

hájer gergő

Hosszú előkészület után a hétvégén jelent meg Hájer Gergő Audionerve névű groove metal-projektjének az első nagylemeze, Burn Your System címmel. Az elsősorban az Omega Diatribe-ból ismert gitáros évek óta dolgozott ezen a kvázi szólóanyagon, amihez időközben több nemzetközileg is elismert vendéget is megnyert maga mellé. Az eredeti terv szerint a lemez minden tételét más-más vokalista énekelte volna fel, de ez végül nem jött össze, így végül Gergő mellett Vincze Andres (ex-Monastery, ex-The Ministers!) lett az album másik állandó szereplője.

A tizenkét dalos anyag rögtön végig is hallgatható, mellé pedig ki is kérdeztük a gitárost a dalok hátteréről, így a stream alatt bele is lehet merülni a sztorikba.

01. Born From Stars (Intro)
Mindenképp egy rövid, sejtelmes, de velős intróval szerettem volna indítani a lemezt, remélem sikerült! :) Eredetileg egy LTD gitárdemonstrációhoz készült.

02. Massive Impulse of Hate
Ez volt a második szám, amit közösen csináltunk Andres-szel, ennek a demó verzióját már többen ismerhetik, akik kicsit szemfülesebbek voltak, hiszen “Higher – Massive Impulse of Hate” munkacímmel már hallható volt YouTube-on.

03. To Shine
Egy hamisítatlan groove központú dal, ami keleties sejtelemmel söpör végig a hallgatón. Mindig is nagy rajongója voltam a keleties skáláknak, ebben a dalban pont ezeket a behatásokat igyekeztem kamatoztatni. Valakitől azt a skatulyát kaptam erre a dalra, hogy “Buddha Metal,” haha.

04. Burn Your System
A dal hűen tükrözi a szám, valamint a lemez attitűdjét! Hamisítatlan koncertnóta… Érdekesség, hogy eredetileg a Pirate Tooth dal kapta a Burn Your System címet, de a lemez munkálatainak a vége felé átkereszteltük.
Az alapelképzelés az volt, hogy a Merauderből ismert Jorge Rosado énekelt volna duót Andres-szel, de nem olyan irányt vett az élete Jorge-nak, mint amit tervezett, így sajnos nem tudtuk összehozni.

05. Dig Deep (közr. Schrottner Tamás – Ektomorf)
Ez volt a legelső dal, amit megírtam ehhez a projekthez 2013-ban. Hatezer tonna súllyal söpör végig a hallgatón ez az ormótlan lassú tempó, ahol nem csoda, ha a New Orleans-i sludge mesterek hangulata is visszaköszön. Tomi testvérem szólója pedig abszolút feltette az “I”-re a pontot. Ez a bugyogós, phaser effekt, amit kikísérleteztünk a gitárra, nagyon ütős lett szerintem, a régi KoRn időket idézi.
Eredetileg a dalt Apey kapta volna meg, de épp akkor kerestem meg ezzel, mikor totál kifulladáson volt a II. Apey & the Pea, illetve a szólólemeze felvételei miatt, ezért az ügy elmaradt.

06. My Own Enemy (közr. Nick Oshiro – Static-X)
Kristálytisztán emlékszem arra a pillanatra, mikor megszületett ez a dal. Amint felkeltem egyik reggel, már a főriff duruzsolt a fülembe, természetesen azonnal gitárt kaptam a kezembe, ezzel felébresztve a barátnőmet édes álmaiból, ami némi konfliktushoz is vezetett. :) Már a demózás alatt éreztem, hogy ez egy baromi ütős dal lesz. Amikor megláttam Nick Oshiro dalszerző versenyét, ezt a dalt küldtem el neki, ami szerencsére kellően megfogta őt is. Így jött létre a közös produkció!
Eredetileg Farkas Zotya énekelte volna fel ezt a dalt, de a sűrű Ektomorf turnéidőszakba nem tudtuk beépíteni az énekfelvételeket.

07. Andromedian Syndrome
Ebben a dalban csapódnak le a hardcore színtérről ért behatások. Emlékszem, hogy a dalt egy ültében írtam meg, ami viszonylag ritka nálam, de nagyon szeretem azt az állapotot, amikor körülvesz valami mágikus erő és képes vagyok végigírni egy dalt.

08. Obscura
Egy rendkívül sötét szerzemény, amihez talán a legcsajosabb refrén párosul a lemezről. :) Emlékszem, mikor készült ez a dal, akkor nagyon rajta voltam épp a Crowbar Sever The Wicked Hand lemezén, így nem csoda, ha a New Orleans-i apuka tanításai itt is visszaköszönnek. :)

09. Ghost Train
Ez volt az első dal, amit felvettünk és publikáltunk Andres-szel, még ezt is szintén “Higher – Ghost Train” munkacímmel. Az egyszerűségétől függetlenül hatalmas húzása van szerintem a fő témának, igazi koncertsláger lehet a nótából. Tipikus korai Soulfly vonal, aminek mindig is nagy rajongója voltam/vagyok!

10. Politpigs (közr. Kevin Talley – Misery Index)
Ez volt az első alkalom, hogy már előre megírt dobsávra írtam rá a gitárokat, amit ebben az esetben Kevin Talley-től kaptam. Roppant inspiráló volt így dolgozni és érdekes is, hogy mennyivel másabb lett a végeredmény, mintha a hagyományos munkamódszeremmel indultam volna neki a dalnak. Ez a dal is egy ültében készült egy álmatlan éjszakán.

11. Pirate Tooth
Ebben a dalban érződik talán a legjobban a Pantera behatás. Érdekes szerkezete van a dalnak, a venezuelai hírekből kiműtött mondóka pedig még inkább sejtelmessé teszi a dalt. A stúdiómunkálatok alatt nagyon nagy kedvencem lett ez a nóta.

12. Clitox
Az eredeti ötlet az volt, hogy teljesen akusztikus, éneklős tétel fogja zárni a lemezt, de végül nem bírtam magammal és csak bele kellett rondítani a dalba. :) Andres nagyon nagyot énekel amúgy a dalra, a hideg kiráz tőle a mai napig.

A Burn Your System albumot az Audionerve Bandcamp-oldaláról fizikai formátumban, CD-n vagy bakeliten is be lehet szerezni.