Sickbag interjú


Már egy ideje megkaptam a válaszokat az e-mailes interjúmra a nevükhöz hűen beteges francia crossover grindcore csapattól. Bevallom őszintén izgatott voltam, amikor rábólintottak a kérdez-felelek lehetőségre, hiszen egy brutális és kiemelkedő anyagról írtam kritikát anno, így a felmerülő gondolatokat egybekovácsolva álmomban sem reméltem volna, hogy Julien Henri (énekes) és Diego Janson (gitár) a csapat két meghatározó tagja, felváltva elégíti ki kíváncsi természetem. Lássuk miről mit is gondolnak a francia srácok…
(Az interjú elkészülésében nagy segítségemre volt Zuzu, aki nélkül kétlem, hogy ezt most és itt olvashatnád, szóval itt is szeretnék köszönetet mondani jobb vagy bal kezemnek, haha).

– Először is köszönöm a lehetőséget, s talán térjünk is rá a zenekar főhadiszállására Caen-re, mennyire élhető hely, mit kell rólad tudni? Minden tag ott lakik?

– Julien: Minden tag Caenből való, ami egy kisváros Franciaország észak-nyugati részén, Normandiában. Aranyos hely, nem túl nagy, és néhány műemlék is található itt, mint egy középkori vár és gót stílusú templomok. Van pár modern épületünk is, mivel a II. világháború alatt a várost lerombolták. A gitáros, Diego Párizsban él, és én is egy hónapon belül oda költözök.

– Diego: Caen egy szép város rengeteg sétálóutcával, egy csendes folyóval és csak 10 km-re van innen a La Manche, Nagy Britanniával szemben. Csöndes hely. És amint már Julian említette Párizsban élek, sok számomra fontos dolgot találtam ott meg, de szeretek Caenbe visszatérni, ahol jól érzem magam, és ahol minden régi jó barátom él.


– Eléggé vegyes az összetétel és a műfajok is (ez meg is látszik a Bushido codex-en, haha), hiszen gitárosotok Diego Janson előtte a Demosys-ban zenélt, ami death és thrashcore keveréke volt. A másik gitárosotok, Julien Divers és dobosotok François, pedig az elég radikális Iphicrate black metál bandában játszott együtt. Hogy sikerült egymásra találni?

– Julien: Már jó tíz éve barátok vagyunk és már a Sickbag előtt is játszottunk együtt más bandákban, néha megosztottuk a színpadot az előző bandánkkal, mivel a Sickbag alapvetően egy mellék projekt volt mielőtt a fő-vonallá vált.

– Diego: Magától értetődően, mivel ha különböző stílusú metál bandákban is játszva, ugyanazon az egy színpadon léptünk fel Caenben. (Megfeledkeztél arról, hogy Julien egy thrash/black metál bandában játszott, ami a Wargus néven futott, ezután egy brutal death metal csapatban, a Birthdecline-ban a dobossal, Franz-szal együtt.) Mindannyian más stílusban akartunk érvényesülni, amennyire csak nyitottak tudtunk lenni, annyira kevertük meg ezeket. És így született meg a Sickbag.


– Hogy-hogy végül a lengyel Deformeathing Productions adta ki az anyagotokat? Nálatok nem találtatok sehogy sem kiadót?

– Julien: Együtt játszottunk a Deformed-del egy pici városkában, Alenconban, ami nem messze található Caentől. A fellépés után Wojtek a DP-ből fölajánlotta, hogy megjelenteti a következő anyagunk és megszervez egy kelet-európai turnét. Mivel nagyon jól éreztük magunk a társaságában, mert egy tiszteletteljes és nyitott embert ismertünk meg személyében, így elfogadtuk az ajánlatát.
Gondolom még rengeteg dolgot fogunk együtt alkotni a jövőben. Például az első EP-jét a Sheiza-nak a DP-n keresztül fogom kiadatni. Ez egy instrumentális post-rock banda Caenből, és ezen felül jóbarátok is. Tehát mindez, mint együttműködés túlmutat a Sickbag határain.

– Diego: Nagyon nehéz egy francia kiadóhoz felvételt nyerni. Először is, mivel kevés van; másodszor, mi a metál műfaj olyan stíluságát játsszuk, ami nem népszerű Franciaországban. Még akkor is, ha rengeteg hozzánk hasonló banda van, de ők egy DIY alapban szerepelnek.
Rengeteg francia banda csatlakozik olyan francia kiadókhoz, akik csak az anyaországban játszatják őket, mert nincsen jó nemzetközi terjesztőjük és nevük jelenleg. Ezért tartom jobbnak a lengyel kiadóhoz való tartozást, ami utaztat, és fellépéseket biztosít nekünk Franciaországon kívül… kibaszottul jobb!!!

– S ha már itt tartunk, globális világválság van gazdaságilag, nálatok is nagy a munkanélküliség és gyakran vannak kisebb-nagyobb tűntetések, mennyire veszitek észre, hogy egyre szélesebb a szakadék a gazdag és szegény ember között? Megtudtok élni a zenélésből? S ha már itt tartunk, ki hány éves, mi a munkája, és kinek van családja (gyerek, feleség)?

– Julien: Szerintem a gazdasági helyzet ugyanaz minden EU-s országban, nagyon nehéz munkát találni és kényelmesen élni, mindennapos harcot jelent a megélhetés… ugyanakkor nem vagyunk rossz helyzetben itt az állami támogatás miatt, mivel például, ha nem találsz munkát vagy még csak dolgozni se akarsz, akkor az állam támogat a házad fönntartásában és a megélhetésedben 300 €-val. Valószínűleg az utolsó szociális/társadalmi paradicsomban élünk. De, hogy meddig fog ez tartani???… Hogy hány évesek vagyunk és mi a munkánk, hát a basszer, Big Joe 26 éves és csoportvezető, Julien D. 30 éves és postás, az új dobosunknak, Yohannak jelenleg nincs munkája, és végül.. én 28 éves vagyok és grafikus designerként munkálkodom.

– Diego: 29 éves vagyok és színpadi technikusként dolgozom koncerteken és különböző eseményeken. Nincs még gyermekem, de házasi életet élek ez év áprilisától kezdődően. Szóval hamarosan egy gyerek is jön majd, szerintem ;-))
A gazdasági helyzetről annyit, hogy liberális gazdasági szabályok szerint élünk és a rés csak egyre jobban kitágul a gazdagok és szegények között. Harcolnod kell, ha itt akarsz dolgozni Franciaországban. Emiatt hagytam ott Caent Párizsért, hogy olyan munkát találjak, amit szeretek és amivel azonosulni tudok. Caenben bármi hasonlót találni lehetetlen.

– Zenéteket crossover grindcore-nak tartjátok, kezdetektől ezt játszatok, de azért felteszem a kérdést; mennyire divat nálatok (vagy a világban) a metalcore és valóban kezd kifulladni a műfaj?

– Julien: Őszintén szólva, minket nem érdekelnek a trendek, etc… azt a zenét játsszuk, amit érzünk. Minden téren teljesen nyitottak vagyunk, és az én részemről mondva, én több "lágy" zenét hallgatok, mint például hip hop-ot, novo dub-ot, sludge-t vagy stonert és inkább klasszikus rockot, mint brutált. A metalcore-ral kapcsolatban megjegyezném én nem hallgatok ilyesmit, gondolom sok jó banda van ebben a stílusban, de engem nem érdekelnek… Valójában totálisan oda vagyok a Gaza-ért, Rise and fall-ért, Skimbo-ért és a többi hasonló bandáért…

– Diego: Rengeteg különböző stílusú zenét hallgatok. Rendben, általában a metál színtérből valók előnyt élveznek, de ugyanúgy hallgatok gót muzsikát, régies rockot , hip hop-ot, flamencót … még a trendi metalcore bandákat is. De nem igazán számít nálam, hogy a banda ismertebb vagy nem, amíg érzek valami jót benne.

– Milyen zenekarokkal vagytok jó barátságban? Mi a legnagyobb zenekar, amivel együtt játszottatok, és kik a példaképek?

– Julien: Sok bandával vagyunk jó viszonyban, például a Mincing Fury-vel, Defomed-del, Eternal Bleeding-gel és jó francia barátainkkal a Pitbulls in the nursery-ből, Imply in all-ból, Remote-ból… a lista nagyon hosszú… A legnagyobb banda, akikkel valaha együtt játszottunk a kanadai Cursed volt !!! Ugyancsak játszottunk már a gót metál bandával, a Tiamat-tal is, de őket nem nagyon szeretem.

– Diego: Igazából nem törődök azzal, hogy a bandák, akikkel együtt lépünk föl jók vagy nem, inkább az emberi kapcsolatok érdekelnek, amik kialakulnak/kialakulhatnak a bandák között.
A francia Blockheads nevű bandával szeretek együtt játszani, de ők nem az a csapat, akiket egész nap elhallgatnék, azonban nagyon bírom az arcukat! És szeretem azt a kitörő energiát, amit a színpadra fellépve közvetítenek és azt a boldogságot, amit a közönségnek adnak, akik minden koncert alkalmával megvadulnak!!! Muszáj látnod őket egyszer!
A csapatok kapcsán, akikkel szívesen játszanék; az én nagy kívánságom az lett volna, hogy a Nasummal egyszer együtt… és ami még mindig lehetséges, az a Napalm Death-fel és az Entombed-del, mindkettő egy óriási megtiszteltetés lenne!

<object width="425" height="350"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/vREmlGshMls"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/vREmlGshMls" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350"></embed></object>

Bushido Codex @ la péniche alternat 17-05-2007

– A design munkák nagyon jók, súlyosan pop-art + stencil és zajos kosz érzésem támad, amikor nézem őket, legyen az weboldal, CD borító, myspacetek. Kinek a munkái ezek?

– Julien: Igazán köszönöm, én csinálom az összes grafikai munkát a Sickbag-nek, és ahogy már említettem, ez a munkám is. Számomra 50%-át teszi ki egy banda identitásában a vizualitás, egy banda borzasztó megjelenéssel föl se kelti az érdeklődésemet. Például az olyan csapat, mint a Tool, magas színvonalú zene megalkotása mellett innovatív grafikus design-nal és csomagolással is előáll. A masszív zene letöltés idejében a megnyerő külső elengedhetetlen és szükséges is.

– Diego: Semmi más hozzáfűznivalóm sincs, csak annyi, hogy nagyon jó, ahogy Julien vizuálisan is létrehozza a Sickbag-et. És ő az egyetlen, aki ezt a legjobban össze tudja hozni!

– Úgytudom a két régi EP-tek most újra megjelenik, van rá kereslet? Mennyire vagytok ismertek hazátokban és a Bushido codex milyen fogadtatást kapott?

– Julien: Nem, ez nem egy nagy dolog, csak volt ez az ötletünk és a DAC kiadó érdekelt ebben a produkcióban, szóval megcsináljuk. A Bushido codex kapcsán, jó visszajelzéseket kaptunk, főleg a kelet-európai országokból, reméljünk gyakrabban játszhatunk majd arrafelé a közeljövőben.

– Diego: Az első két EP-éink voltak az elsők, amiket a nagy közönség elé tártunk, szóval úgy gondolom ez egy fontos dolog bármelyik bandának. Több ember számára elérhetővé téve ezeket csak jó dolog lehet.

– Miről szólnak a dalaitok átlagban? (kérlek, emelj ki egyet konkrétan is)

– Julien: A témáink változatosak, Bushido codexen főként a Japán kultúrából merítettünk, de francia történetek is bele kerültek a koncepcióba, etc… Például a dal, Bushido codex a szamuráj életfelfogásból veszi témáját, aminek alapja a kölcsönös egymás iránti tisztelet. Szerintem jó dolog pozitív érzéseket és témákat beemelni az erőszakos zenénkbe… Sőt, van egy dalunk, a Hibakusha, ami Hiroshima szomorú történetét dolgozza fel.

– Diego: Szerintem jó ötlet az általános témák megjelenítése, grafikailag és szövegileg is. Egy kissé olyan ez, mint egy koncepción alapuló album. Valójában a Bushido codex az ősi Japán filozófiából/életfelfogásból merít, de ezek könnyen beledolgozhatóak a mostani gondolatainkba, amiket ugyancsak fölvázoltunk a BC dalszövegeiben. Sokaknak, minket is beleszámítva, meg kéne próbálnia ezen elvek alapján élni, így az élet egyszerűbbé és talán néha sokkal csodálatosabbá válna!

– A következő kérdések az abszolúte klisék, egy szavas válaszokat kérek, haha.
Death metál vagy grindcore?

Julien: grindcore
Diego: mindkettő!

– Deathcore vagy metalcore?

Julien: deathcore
Diego: core ;-)

– Nappal vagy éjszaka?

Julien: nappal
Diego: éjszaka

– Napkelte vagy napnyugta?

Julien: napkelte
Diego: napnyugta (a tengerpaton)

Terrorizer vagy Napalm Death?

Julien: Napalm Death
Diego: Napalm Death

D.R.I. vagy S.O.D.? (a régi crossover csodák, esetleg M.O.D. vagy Ludichrist?)

Julien: MOD !!! yeahhhhhhhhh
Diego: SOD

– Thrash metál vagy HC?

Julien: Thrash metál
Diego: Thrash metál

Morbid Angel vagy Cannibal Corpse?

Julien: Morbid Angel (régi)
Diego: Morbid Angel

Godflesh vagy Neurosis?

Julien: Neurosis
Diego: mindkettő!

– CD vagy LP?

Julien: CD
Diego: LP

– Bor vagy sör?

Julien: vörös bor
Diego: sör (belga)

– Van kedvenc könyved és filmed?

– Julien: Könyvként Kafka: Az átváltozás, filmnek pedig The Big Lebowski.

– Diego: Könyvként a francia/angol szótár. Filmnek A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső (és független angol filmek általában)

– Akkor evezzünk egy kissé filozofikusabb vizekre; a nagy kérdés, amit az emberek feltesznek, nem az, hogy mi a lét értelme, hanem az hogy mi haszna az egésznek… te mit gondolsz erről, illetve hiszel a világvégében?

– Julien: Számomra az élet értelme annyi, hogy megtaláld a saját utadat; mindannyian közel 30 évesek vagyunk, abban az életkorban, mikor értékelsz és visszanézel mit tettél eddig… Igazából én próbálok jó ember lenni és komoly dolgokat fölépíteni a kedvesemmel, barátaimmal, munkával, zenével, művészettel, családdal… az idő elérkezett…

– Diego: Sok hibát és rossz választást elkövettem az életemben, de én nem akarok visszanézni, inkább folytatom utam egyenesen előre ! Családot alapítani imádott szerelmemmel és jól érezni magam az életben, barátokkal, zenével, bandákkal, munkában, utazásokon…
Két fajta típusú ember létezik a világon: a "funus" (értsd: boldogok, a vidám dolgok keresői) és a "sadus" (értsd: szomorúak..). Én a funust választottam, mindenképp!! És jobban hiszek önmagamban, mint az apokalipszisben!

– Naa, akkor egy idióta kérdés, mit üzensz a Nuskull olvasóinak?

– Julien: Egyszerűen annyit üzennék, hogy legyetek nyitottak és folytassátok a zenék és underground művészetek támogatását, járjatok koncertekre, segítsetek az underground művészeknek és az ő kreációiknak.

– Diego: Köszönjük, hogy elolvastátok ezt az interjút az elejétől a végéig és gyertek el a koncertünkre, ha egyszer a ti környéketeken haladunk keresztül… Mindenkinek fizetni fogok egy sört, ha azt mondja, olvasta ezt az interjút, oké?! ;-) SUPPORT THE UNDERGROUND!!

– És még egy, haha… Mit tennél, ha a boldogság egy alma lenne?

a, Beleharapnék, s behabzsolnám.
b, Fényesítgetném, s elraknám.
c, Apró szeletekre vagdalnám, ha szomorú lennék fogyasztanám.
d, Körtére cserélném :)

– Julien: Mindenképp a harmadik válasz !!! Senki se tudja, mit hoz a holnap…

– Diego: Az első !

– Azt hiszem mindent, megkérdeztem, ami az szembejutott, valamit az utolsó szó jogán?

– Julien: Szeretném megköszönni neked, Zoltán ezt a lehetőséget és remélem a következő évben eljutunk a te országodba és sok metál arccal találkozunk.

– Diego: Köszi, hogy érdeklődtél a Sickbag kapcsán és a zenében való közreműködésedet … Most megyek az ágyikómba ! :-O

Köszönöm a lehetőséget és a korrekt válaszokat, remélem élőben is látom a közeljövőben a zenekart, további sok sikert és vigyázzatok magatokra!

<a href="http://sickbag.free.fr/" target="_blank"><img src="http://i39.photobucket.com/albums/e189/sickbag/destructurebanniere.gif" border="0" alt="Photobucket – Video and Image Hosting"></a>

A Bushido codex kritikája a NUskullon

Hivatalos SICKBAG oldal

És a SICKBAG a MySpace-n