MaNGoD: helyzetjelentő interjú

Valamikor a 2000-es évek elején olyasmi történt velem, ami több, mint fél évtizedre odabilincselt a súlyos zenékhez, mint valami rabot: ez pedig nem más volt, mint egy Cadaveres de Tortugas koncert a PeCsában, a Moby Dick (!) és a Tankcsapda (!!) előtt. A "teknősös" zenekar azóta sajnos jobblétre szenderült, de az utódbandák, a Cadeveres és a ManGod Inc. él és virul. Utóbbi zenekar gyökeresen átalakult az évek során, tavaly pedig megváltozott névvel és tagsággal, valamint friss dalokkal jelentkeztek. Ennek örömére interjút is készített a Nuskull az egykor a Cadaveres de Tortugas-ban, most pedig a MaNGoD kötelékében zenélő Kecskés Péterrel és Viniczai Szabolccsal.

A 2007-es nagylemezetek komoly elismerésre talált underground körökben. Miért döntöttetek úgy, hogy az új EP attól eltérő hangzást kapjon?

Kecskés Peti: Nem döntöttünk úgy, egyszerűen így alakult az új tagok lélekvitele kapcsán. Ezért is van részben a névváltoztatás.

V.Szabi: Más körülmények között rögzítettük ezt az anyagot, az új tagok hozták a saját ízvilágukat, más hangszereket használtunk, ráadásul azóta négy év eltelt ami alatta rengeteget fejlődött a stúdiótechnika. De nem is volt célunk az első lemez hangzásnak a lemásolása, bár nem szólt rosszul de az elismerés szerintem a daloknak szólt elsősorban nem pedig a hangzásnak.

Mennyire járok messze az igazságtól, ha az új dalokat és hangvételt a tagcserékkel hozom összefüggésbe? Ha nem túl rázós téma, mondanátok pár szót Perso és Gabi kilépésének okairól?

V.Szabi: Figyelj, két dalszerző is távozott a bandából, ez óhatatlanul magával hozta a változás szelét, az új dalokat teljes mértékben a friss felállás írta. A Vivos Voco Ep ennek az öt embernek az együttes ízlésvilágát tükrözi, szerintem az eklektikusság ugyanúgy megvan mint az első lemeznél, de ezt az anyagot egységesebbnek érzem. Lehet ez az érzet a rövidsége miatt van, de nem vennék rá mérget, szerintem érződik az az egység a dalokon is ami mostanság jellemez minket, és talán sikerült méltón továbbvinni az első lemezzel megkezdett utat. A második kérdésedre válaszolva Perso facebook nyilatkozatát bárki elolvashatja az oldalunkon, Bacsa Gabi távozása Perso kilépésének a hozadéka volt, tény, hogy nem nagyon találtuk már meg a közös hangot az utóbbi időben. Az utolsó infóm az volt tőle, hogy otthoni gitározás, zeneírás szerepel a tervei között, talán kirukkol majd egyszer valamivel, de remélem mindketten megtalálták a lelki békéjüket.

Kecskés Peti: Perso már egy ideje nem érezte azt, hogy koncerteznie kellene, már nem volt meg benne az a fajta színpadra vágyás , mint annak idején, ezért saját maga vetett véget a küzdelmének. Gábor pedig mindig is egy különc figura volt, különc gondolkodással, és nehezen ment mindig is neki, hogy csapatjátékos legyen. Perso döntésénél nála is megpecsételődött az, hogy nem tud velünk együtt dolgozni. Továbbra is köszönet a szép évekért, és sok sikert kívánunk nekik a magánéletben.

Mi a helyzet most a csapattal? Sikerült jól összerázódni az új tagokkal?

V.Szabi: Úgy érzem, teljes az összhang, megvan az egymás iránti tisztelet, a sok együtt eltöltött próba alatt alaposan megismertük egymást. Mondhatni összecsiszolódtunk,.

Kecskés Peti: Egyre inkább megismerjük egymást. Már látjuk, hogy mik azok a dolgok, amik pozitív erőként használhatóak fel a MaNGoD életében, és azt is, mik a gyengéink. Ezért folyamatosan azon vagyunk, hogy minden negatívumot pozitív irányba fordítsunk, és minden megélt koncertet a megerősödésünkre használjunk fel.

Az énekes keresésénél fontos szempont volt, hogy feküdjenek nekik a korábbi dalokhoz írt énektémák, vagy már a kiválasztásnál is inkább az új irányvonal lebegett a szemetek előtt?

Kecskés Peti: Nem volt semmilyen szempont. Nem egy Perso „klónt” kerestünk, hanem egy egyéniséget. Ez reméljük, hogy sikerült is, és ezt a nagyérdemű is így érzi.

V.Szabi: Zozi belépője elég jól sikerült, házi feladatként meg kellett tanulnia pár ManGod.Inc dalt, amiket olyan meggyőzően hozott le a próbákon, hogy nem volt kétségünk a felől, hogy ne Ő lenne a mi emberünk. Majd amikor elkezdtük megírni a számokat és kezdtek kialakulni az énektémák, érezni lehetett, hogy nagyon nem lőhetünk mellé!

Hol készült az EP? Van valami jó sztoritok a felvételekkel kapcsolatban?

Kecskés Peti: A felvételt a saját kis stúdiónkban rögzítettük, amit csak saját magunk számára alakítottunk ki. Jó sztori? Nincs. Ez volt az első közös munkánk, ami persze egy csomó feszültséggel járt, és nagyon nehéz is volt ellazulni. Viszont visszagondolva, nagyon jó, és tanulságos időszak volt ez a mai MaNGoD életében.

Az új anyag és az ezzel kapcsolatos promóció jó eszköz, hogy visszatérjetek a köztudatba. Ezen kívül milyen hosszú távú céljaitok vannak?

Kecskés Peti: Egy jó interjú is hasznos tud lenni egy zenekar életében. De a mai világ inkább a képi megoldásokra kíváncsi, mint a betűbe rejtett fogalmakra. Vagyis egy jó klip jelenleg a cél. A hosszú távú cél pedig a minél több jó dal írása, ami mindenkit szórakoztat, főleg minket. (az interjú elkészülte után a zenekar részt vett az mr2 Akusztik műsorának felvételén, a végeredményt valamikor március közepén hallhatjátok a jó öreg Petőfi Rádión – szerk.)

 

Gondolkoztok esetleg egy nagylemez elkészítésén is?

Kecskés Peti: Nem. Az ok egyszerű. Nincs eladás, ezért nincs is szükség nagylemezre. Jó dalokra van szükség, ami aztán könnyen megfogja az érdeklődőket.

Melyik dalhoz fogtok videót csinálni, és mire számíthatunk a klipben?

Kecskés Peti: Ez még képlékeny. Leginkább az anyagi hátterünkön múlik minden.

Fellépéseket tekintve aktív időszak áll előttetek, március elsején például a Dürerben lehet majd elcsípni titeket (esemény). A régi dalok a jövőben is a repertoár részét képezik majd? Nincs tervbe véve valamilyen oldalhajtás, ahol a 2007-es ManGod Inc. elejtett fonalát vinnétek tovább?

Kecskés Peti: Természetesen továbbra is a repertoárba illesztjük azokat a számokat, amiket továbbra is úgy gondolunk, hogy ebbe a zenei képbe illik. Viszont butaság lenne, ha bárki azt gondolná, hogy a múlttal akarunk örökre foglalkozni. Nincs erről szó! Továbbra is a saját jövőnket szeretnénk építeni. Ebből adódóan semmilyen oldalhajtásról nincs, és nem is lehet szó.