DeathCrew Fesztivál 2015 – interjú Vigh Gáborral, a fesztivál egyik főszervezőjével!

Tavaly decemberben szót ejtettünk már egy összeállításunk során a nyírbátori DeathCrew fesztiválról, amely természetesen idén, 2015-ben is megrendezésre kerül, méghozzá minden eddiginél nagyobb kivitelezésben és rengeteg programmal, többek között filmvetítésekkel és kiállítással is a remek koncertek mellé. Alant láthatjátok a fesztivál frissített plakátját, fellép pl. a Ghostchant, a The Southern Oracle, a Nadir, az Anchorless Bodies és még sokan mások is. A főszervező staffból Vigh Gábort értük el egy interjú erejéig, aki nem mellesleg a Drow zenekar dobosa is. Kifaggattuk a lehető legmélyebben a fesztiválról, így elég nagy részletességgel olvashattok majd a programokról. Mindenképpen nézzetek el, mert a fesztivál ingyenes

Sziasztok! Nagy örömmel hallottuk, hogy idén is megrendezésre kerül a DeathCrew Fest Nyírbátorban. Mesélnétek először is kicsit bővebben a fesztiválról, annak céljairól, múltjáról és hangulatáról? Mire légkörre számíthatnak az érdeklődők?

Először is, szeretném megköszönni az interjúlehetőséget. Sokat jelent számunkra, minden megjelenés. A fesztivál igazából azért indult, mert meguntuk, hogy az Azfeszt és a Blues fesztivál óta, nincs Nyírbátorban egyetlen könnyűzenei / rock-fesztivál sem. Folyamatosan csak vártuk, hogy majd lesz valaki, aki újra csinálni fog ilyen rendezvényt a környéken, de rájöttünk, hogy rajtunk kívül nem lesz senki, aki belevetné magát a dologba (most, hogy benne vagyunk, nem is csodálkozunk ezen). A fesztivál célja, hogy a kezdő / környékbeli zenekaroknak fellépési lehetőséget biztosítsunk. Egy másik célkitűzés, hogy olyan bandáknak nyújtsunk koncert-lehetőséget, akik kiszorulnak a mai fesztiválok látóköréből. Alig maradt olyan fesztivál, ahol nem ugyanazt a jól bevált sémára épülő line-upot kapjuk magyar fellépők terén. Tisztelet a kivételnek!

Szóval az első lépés az volt, hogy akartunk csinálni a régi Azfeszt helyszínén egy koncertet a zenekarommal (Drow), csak a haveroknak. Később rájöttünk, hogy fölösleges kimenni a campingig, ha adott a banda próbatermét is nyújtó MHSZ telek. Így 2013 augusztusának utolsó napján egy laza bulit rendeztünk itt „MHSZ-fesztivál” néven. A Drow-n kívül, egy vállaji-nagykárolyi banda, a Terrahertz lépett fel. Itt szinte csak a nyírbátori barátok, ismerősök gyűltek össze. Maximum 100-an lehettünk és egy remek, családias, bográcsozós bulit csaptunk. Rá egy évvel, Szabó Szabolcs (a Drow frontembere és szintén főszervező) egyik ismerőse ígérgetett mindenféle támogatást, így tovább mertük gondolni a bulit, megalapítva ezzel a DeathCrew fesztivált. A támogatásból persze nem lett semmi (de mégis örülünk, mert ha nem ígérgettek volna, lehet nem is folytatjuk a fesztivált). A támogatás elmaradásától függetlenül elég komoly szintet léptünk: 2 napos lett a buli, kb. 10 fellépővel, olyan nevekkel, mint a Nadir, BetterThanEver, Kill With Hate, Angerseed. Mi itt mutattuk bel első kislemezünket, de volt olyan banda, aki itt lépett először színpadra (annewhybee). A hangulat továbbra is családias maradt, a közönség nagy része nyíregyházi, mátészalkai és debreceni volt, de jöttek Erdélyből és Budapestről is. Működött a kapcsolatépítés és nem volt kérdés, hogy 2015-ben is folytatjuk a bulit. Idén már 3 naposak leszünk, a helyszín marad az MHSZ és továbbra is ingyenes a fesztivál.

A helyszín kiválasztása során mik voltak a legfontosabb tényezők?

Mivel elég spontán indult a fesztivál, nem volt konkrét helyszínkeresés. A Drow-nak és több helyi zenekarnak is próbatermeket nyújtó régi MHSZ-épület telke adott volt. Rendszeresen időztünk itt korábban is és a hely tulajdonosai (a Szárnyas Sárkány Utcaszínház Fesztivál szervezői) is teljes mértékben partnerek és rengeteget segítenek nekünk. Az udvar alkalmas a sátrazásra, bármikor jöhetünk színpadot építeni, rendezni a terepet (mivel az ilyen részeket is mi, a szervezők csináljuk!). Az egyedüli probléma az épület vizes-blokkja: tavaly már a 0. napon eldugultak a WC-k és a zuhanyzási lehetőségek is problémásak, de idén igyekszünk kiküszöbölni ezt is. Egy másik probléma, hogy tavaly az épület pinceszintében DJ-k pakolták a zenéket a koncertek után, idén viszont már nem használhatjuk a műhelyeket, mert bérbe adták egy háztartási gép szerviznek (akik elvileg a fesztivál ideje alatt is lent fognak dolgozni!).

Jövőre kivinnénk a fesztivált a nyírbátori camping területére, mert az MHSZ lakó-környezetben van és ez rengeteg lemondással és olyan szabályokkal jár, ami megköti a kezünket sok tekintetben. Legalább annyira reméljük, hogy összejön, mint a jelenlegi szomszédok.

A fesztivál line-upjában metal és hardcore bandák egyaránt bővelkednek, mi volt az álláspontotok és a törekvésetek a fesztivál fellépői névsorának az összeállítása során?

Mivel Szabó Szabolcs az a rendező köztünk, aki a legtöbb ideje benne van a zenei életben, a nagyobb neveket eleinte ő hívta meg, kapcsolatai révén. Így kezdetben megindultunk egy death metal domináns irányba, de mivel a többi szervező rendkívül vegyes zenei-ízlés terén, próbáltunk más stílusok felé is nyitni. Idén már sokkal több a hardcore, metalcore, post hardcore fellépő (The Southern Oracle, Ghostchant, Ancholress Bodies, annewhybee, inkább pop-punk, de ide sorolható a BetterThanEver is), de maradt sok death metal (Angerseed, Kill With Hate, Morhord, Morder) és egyéb metal/rock fellépőnk (Omega Diatribe, Visioned Frailty, Drow, Trauma, Naked Man). Becsúszott egy „old school magyar rock-ot” játszó banda is a Chrome RT. Ez érdekes, mert közülünk nagyon kevesen hallgatnak ilyesmit, de azt tapasztaljuk, hogy a közönség örül nekik. Meglátjuk, hogyan fogadják őket, de az biztos, hogy nem megyünk el ebbe az irányba. Idén az alternatív stílusok felé is nyitottunk: Flexible Juice, Ricsárdgír, Barkóczi Noémi. Idővel szeretnénk még több elektronikus zenét a fesztiválra, de egyelőre „csak” a Stlye Wars Crew az a formáció, akik erre utalnak. Ez egy 6 DJ-ből álló történet, ahol minden tag más-más stílusban rak számokat. Idén napközben fogják biztosítani a zenét. A srácok tavaly is nagyon lelkesek voltak: az egyik DJ eltörte a karját az épületben, de másnap még felkötött kézzel is lenyomta a szettjét! Hozzájuk fűződik az Ürgebőrbe Varrt Gyíkemberek nevű projekt is, ahol űrzajok kreálása közben olvasnak fel UFO-magazinokból.

Beszéljünk kicsit is az egyéb programokról is, úgy tudjuk, lesznek majd filmvetítések is, ezekről mit lehet tudni pontosan?

A filmes-szekció ötletgazdája és szervezője – filmes tanulmányi révén – Hutanu Emil. A dolog lényege, hogy bárki beküldheti rövid- vagy nagyjátékfilmjét a fesztiválra, ahol levetítjük azt napközben az épületben, majd a koncertek után, éjjel a szabadtéren is. Ez a bemutatkozási lehetőség elsősorban fiatal filmesek, diplomafilmesek között népszerű. Idén már 2 nagyjátékfilm is bemutatásra kerül, Szombath Máté – Feketerigó című filmje és a Balaton Method, Szimler Bálint és Rév Marcell rendezésében. A rövidfilmeket szakmai zsűri fogja értékelni és díjazni.

A DeathCrew fesztivál egy kiállítással is meg fogja lepni az érdeklődőket, amely a Nyírbátori Kulturális Központban lesz. Több grafikus munkái is kiállításra kerülnek, kiknek a műveire számíthatunk a kiállítás során?

A kiállítás a fesztivál ideje alatt még az MHSZ épületében lesz, majd csak a fesztivál után költözik a Nyírbátori Kulturális Központba ahol augusztus 26-ig lesz látogatható. A kiállítók közül a legismertebbek Kókai Barni (Barber’s Art) és Kollár Szabi (Hindmost), de kiállít még több környékbeli, kevésbé ismert grafikus is (Mr. Phabulous – Betettyán Gabi, Fruska – Varga Fruzsina, Paul Smith Art – Kovács Gábor Pál, Kaszás Konrád, Katona Roland és én is szerepelni fogok néhány melómmal).

Kik segítettek a minifesztivál megszervezésében? Voltak támogatói a rendezvénynek?

Ez bizony a legmacerásabb része a dolognak. Mivel nem működünk hivatalos egyesületként / cégként, sok a kötöttség: nem szedhetünk belépőt, alig pályázhatunk, stb. Ezért eleinte teljes mértékben saját zsebből csináltuk a bulit (pl.: tavaly a fellépőket Szabó Szabi fizette ki). A szerencsénk az, hogy a kezdeményezést támogatva sok zenekar ingyen, a húzónevek pedig benzinpénzért lépnek fel. Újabb pozitívum, hogy idén megkaptuk a hangosítást ingyen, Tokai Tibor felajánlotta sörsátrait és sörpadjait ingyen, a Nyírbátori Kulturális Központ is biztosít olyan eszközöket ingyen, amikért más fesztiválok komoly összegeket fizetnek. Magunk rendezzük a terepet, mi építünk színpadot, grafikusként én felelek a marketingért, tehát ezeket a kiadásokat is megúsztuk. Lényegében más fesztiválok összköltségének töredékéből kihozzuk az egész bulit, de még így is örülni fogunk, ha kijövünk nullára és nem kell mélyen a zsebünkbe nyúlnunk. Ezt ilyen formában biztos, hogy nem tudnánk sokáig folytatni. Ez a helyzet azonban most változni látszik, ugyanis az utolsó pillanatban az önkormányzat is biztosított minket a segítségük felől, amiért rendkívül hálásak vagyunk és már a jövő évi fesztiválról is folytak tárgyalások. Reméljük, hogy jövőre már olyan formában fog működni a DeathCrew, hogy a fellépőket is méltó módon tudjuk kifizetni, de ez még messze van.

Ja és még egy fontos támogatónk a nyírbátori Sárkány Wellness- és Gyógyfürdő, akik 50% engedményt biztosítanak a DeathCrew karszalaggal rendelkező vendégeik strand-jegyéből!

Mit üzentek a fesztivál lótogatóinak?

Elsősorban azt üzenjük, hogy itt (sajnos?) tényleg muszáj betartani a szabályokat. Elég sok engedményt kapnak a vendégeink: be lehet hozni alkoholt, ingyen bulizhatnak nálunk, stb. viszont ez egy rendhagyó fesztivál. Úgy kell elképzelni, mintha egy nagy házibuliba mennétek! Mindenkin ott van a felelősség! Persze nem azt mondom, hogy itt nem lehet bulizni (SŐT!), de tényleg vigyázzunk egymásra, és a rendre!

Köszönjük, hogy a rendelkezésünkre álltatok, sikeres lebonyolítást kívánunk és további sok-sok DeathCrew fesztivált!