Angertea interjú

A nagymágocsi Angertea a napokban kezdte meg legújabb nagylemezének felvételeit, aminek kapcsán az énekes/gitáros jóbarátomat, Mihály Gergelyt faggattam. Mivel sajnos nem sikerült személyesen összefutnunk nyári szabadságom ideje alatt, így aztán végül e-mail-ben készült az interjú, amiért ezúton is köszönet G-nek!

logo

Először is hogyan tudnád összegezni a két évvel ezelőtti Rushing towards the hateline lemez utóéletét? Gondolok itt az eladásokra, visszajelzésekre, illetve a Ti saját véleményetekre, hogy hogyan tekintetek vissza rá.

A lemez sokkal jobban fogyott, mint gondoltuk volna. Persze nem kell itt ilyen hatalmas számokra gondolni. A kiadótól már többször utórendeltünk, és körülbelülre számolva csak mi eladtunk koncerteken-rendelésben olyan 500 cd-t, de a boltokban is lehetett/lehet kapni, és azokból is fogyogatott. Nyilván ez kevésnek tűnik, de a mai döglődő lemezpiacon szerintem nem rossz. Szóval mi elégedettek vagyunk, mert a befektetett pénzt is jócskán visszahozta és a visszajelzések is zömmel jók voltak. Egy két-helyen emeltek ki kisebb negatívumokat, de a szakma nagy részének nagyon bejött. Nekünk meg különösen a szívünk csücske a ’Rushing’, mert benne volt 4-5 év munkája, és jól bemutatja, hogy milyenek is voltunk akkor. Szóval mai füllel is tök büszkén felvállalom:-).


Az album borítója nyert valami díjat is, ha jól tudom… (Lóránt Demeter és Mihály Gergely közös munkája volt az artwork)

Igen, a Hungarian Metal Awards szavazáson lett 2006 legjobb lemezborítója.

Hogyan telt a nyár az Angertea számára? Fesztiválok, koncertek terén milyen volt a felhozatal?

Hehe, hát ezen a téren semmilyen!!! Vagyis játszottunk a Mindszenti Rockfesztiválon, aminek minden szempontból etalonnak kellene lennie a hazai fesztiválszervezők számára, de ezen kívül semmi. Most rá lehetne fogni arra (sőt rá is fogtuk), hogy az új lemez dalait írogattuk, de az a helyzet, hogy ha nem így lett volna, akkor sem játszhattunk volna többet. Erről a témáról hosszú oldalakat tudnék írni, de csak felesleges idegeskedés lenne belőle. A lényeg annyi, és ezt úgyis tudja mindenki, hogy van egy zenész-szervező kör, akik ilyen-olyan komaságban vannak egymással és szépen le van zsírozva, hogy ki játszik és hol. És ez minden évben így van. Ugyanazok a fellépők az összes fesztiválon. Még röhögtük is, több ilyen fesztiválplakátot nézegetve, hogy ha nem számoljuk a külföldi zenekarokat, akkor a fesztiválok neveit fel is lehetne cserélni a plakátokon:-). Szóval szánalom ez az egész, és azt nem értem, hogy a fellépőknek hogy nem sül le a bőr a képükről, hogy évről évre elveszik mások elől a lehetőséget. És most nyilván nem a nagy zenekarokról beszélek, hanem a hozzánk hasonló, vagy kisebb kaliberűekről. Azt figyeltem meg, hogy ezek a zenekarok nagyon tudják magukat sztárolni, elhitetni másokkal, hogy ők menők. Van ott kitűzőtől kezdve zenekari logós kotongumi, hiper-szuper myspace oldal millió rákattintással, sokszázezres videóklip, image, meg minden, de éppúgy rájuk sem kíváncsi senki, mint akárki másra… De rengeteg más betegsége is van a magyar undergroundnak. Elég erre a Pankk pályázatra gondolni. Volt a Negativeart-os Zero-nak egy cikke ezzel kapcsolatban, ami elég nagy felzúdulást keltett. Szóval ott is ugyanez a kör nyúlta le mások elől a több tízmillió forintot. Szégyellhetik magukat!!! Bocs, hogy elragadtattam magam, de eléggé basszák a csőröm ezek a dolgok, és azt hiszem, beszélhetek a fél hazai zenésszakma nevében…

Mivel múlattátok az időt a nyári napsütésben?

Mint már mondtam, főleg írtuk, illetve pofozgattuk a harmadik nagylemez dalait. Dalszerkezetek és szövegek szempontjából nagyjából kész lett mind júniusra, de ezután jött a pöcsölős finomítgatás, ami számunkra sokkal nagyobb tortúra volt, mint megírni a komplett lemezt:-). Elég sok vita volt, hogy „ezt a részt így kéne”, „ez a rész lassú”, „ott nem jó a bőgő-gitár harmónia” stb.
Amúgy meg kisebb-nagyobb kirándulások voltak. A lemez miatt nem nagyon mehettünk sok időre sehová. Én például a Balcsin voltam 4 napot, aztán ennyi. Ja, azt érdemes elmondani, hogy talán ezen a nyáron ittunk a legtöbbet, pedig eddig sem volt gyenge a teljesítmény. Iszonyat súlyos berúgós sztorik voltak. Sokszor már fizikai fájdalmaim voltak a sok szesztől:-). De hát mit tegyünk, öregszünk…

Az Olimpiát néztétek? Hogy tetszett?

Azt hiszem Ottó nézte a vízilabdát, de szégyen szemre nálam totál kimaradt. Sajna engem nem érdekel a sport:-(.

Múlt héten kezdtétek meg az új album felvételeit. Mesélnél egy kicsit az új dalokról, azok hangulatáról, szövegvilágáról? Twenty-Eight Ways to Bleed a lemez címe, ez mit jelent?

Igen, múlt héten vettük fel a dobokat. Úgy érezzük, hogy most jóval emészthetőbb dalok születtek mint a ’Rushing’ idején. Nem kell persze arra gondolni, hogy slágereket írtunk, csak egyszerűen nem lesz annyira depresszív a lemez, mint az előző. Ez nem egy tudatos lépés, valahogy így alakult. A ’Rushing’ után eléggé kiégtünk, szinte mindent kiírtunk magunkból, meg túlzásba vittük a koncertezést. Emiatt volt is egy hosszabb alkotói válságunk, és ennek a lemeznek a dalait végülis háromnegyed év alatt írtuk meg. Hirtelen szinte kiszakadtak belőlünk az új témák. És emiatt sokkal egységesebbek a dalok, nincsenek akkora hangulati kilengések mint régebben. Persze a beleimet is véresre fogom üvölteni, szóval nem popdalokban gondolkodtunk, csak hozzánk képest pozitívabb a megközelítés:-).
Kérdezted a címet… Szóval a szövegek nagyjából egy koncepció köré csoportosulnak. Ugye magyarul annyit jelent a cím, hogy a „a vérzés 28 módja”, vagy „28 féleképp vérezni”. A 28-as szám egy egyszerű megfejtés, mert annyi éves leszek, amikor megjelenik a lemez. És ez egyfajta számvetés lesz az életem szar dolgaiból. Nem titok, hogy volt egy nagy szerelmem, akivel eléggé rosszul alakultak a dolgok. Nagyon nehezen dolgoztam fel az elvesztését és a lemez főleg róla, meg a kapcsolatunkról szól. Nagyon személyesek, és számomra konkrétak ezek a szövegek. Persze lehet, hogy más egy kukkot sem fog érteni belőle, mert azért szokásomhoz híven annyira nem konkrétan fogalmaztam, hogy bárki egyből levágja, hogy mekkora lúzer is vagyok:-). De nekem nagyon fontos ebből a szempontból is a lemez. Talán ezzel sikerül véglegesen lezárnom a dolgot.

Kivel, hol és hogyan zajlanak a felvételek?

A Dystopia zenekar énekes-gitárosával, Vári Gáborral. Ő nekünk egy új felfedezés. Ismertük régóta a srácot, de sokáig nem tudtuk, hogy ilyen tehetséges hangmérnök. Bátran ajánlom mindenkinek! Szerintem pár év múlva nagy név lesz. A dobokat, ugyanúgy mint legutóbb, a próbatermünkben rögzítettük, direkt nem egy hangszigetelt teremben, hogy minél természetesebb legyen a hangzás, és persze minél ütősebb. A gitárokat Szegeden fogjuk felvenni, az éneket meg Szentesen Murphy-nél, ahol az előző lemezt vettük fel. Nem vagyunk elkésve, mert a megjelenés jövő tavaszra van kitűzve. Az albumot most is az Edge Records fogja gondozni.

Talán nem mindenki tud képzőművészeti beállítottságodról, de nemrégiben még saját kiállításod is volt. Mesélnél erről? Van valami weboldal esetleg az alkotásaidról? Mennyire fér bele az idődbe komolyan is foglalkozni vele, vagy ez csak egy hobbi?

A kiállítás Szentesen volt, de ilyen nagyon ritkán van. Abszolút hobbi a rajzolás, annyira, hogy már két éve nem is rajzoltam semmit. Ha kedvem van hozzá, akkor csinálom, ha nem, akkor nem, és mostanában nem volt mondanivalóm ezen a téren. De most talán újra fogok rajzolni valamit az új lemezborítóra. Ezen a honlapon láthatóak a cuccok: www.g-point.ini.hu

Egy szentesi iskolában tanítasz angolt civilben. Mit szólnak a munkatársak, tanítványok a zenekarodhoz?

Megosztja őket. Van aki fullos rajongó(még a kollégák közt is :-) ), van akit nem érdekel, van aki meg megbotránkozik azon, hogy egy felnőtt ember mit bohóckodik ilyen gyerekes dologgal:-). Mondjuk mi tényleg nem vagyunk egyszerű esetek, ha hárman együtt vagyunk, mert mennek ezek a belterjes dumák, amiket csak mi értünk, és ezek miatt sokan komplett elmebetegnek hisznek bennünket. Például Migivel folyamatosan kurvaanyázzuk egymást. Ez egy ilyen aranyos kis szokás nálunk, ami szeretetből megy, de ezt nem értik sokan, és amikor koncerteken is előkerülnek ezek, vagy például lebuzizom zenésztársaimat a konferálások alatt, az megakad sokak torkán. Főleg a szülőkén, akikhez persze visszajutnak a hírek elég könnyen:-).

Biztos vannak kislányok, akik szerelmesek a tanár úrba… :P Megosztanál velünk valami jó kis sztorit?

Csabi!!! Illik ilyet kérdezni:-)???? Persze, hogy vannak sztorik, de a legdiplomatikusabb válasz ez: No comment!!!

Milyen zenéket hallgatsz mostanában? Milyen zenekarok vannak rád a legnagyobb hatással?

Legjobban ebben az évben az új Meshuggah jött be. Nekem ez az év albuma. De az új Opeth is nagyon nagy! Amúgy meg a szokásos cucc: Tool, Pantera, Sepultura, meg egy csomó kurvajó Magyar zenekar!!!

Melyik 5 szóval tudnád a legjobban leírni az Angertea-t?

antikommersz, komplex, súlyos, felismerhető, barátság

Már több mint 10 éve együtt zenéltek, ez igen figyelemreméltó, becsülendő dolog manapság. Minek tudható be ez a fene nagy összetartás?

Igen, ezért is volt az ötödik szó a „barátság”, mert ez a kulcsa az egésznek. Nagyon sok zenekarból hiányzik, de az Angertea legfontosabb alappillére ez, és emiatt is van meg ennyi ideje. Már óvodás korunk óta ismerjük egymást, és el sem tudnám képzelni, hogy mással zenéljek. Persze nem tudhatjuk, hogy mit hoz a jövő, de jelenleg úgy gondolom, hogy ez a banda egy életre szól. Majd vén faszokként nyomjuk a country-t a falunapokon:-).

Gergő, megmaradt továbbra is az elhullott állatok iránt táplált ellenállhatatlan vonzalom?

Nyilván!!! De most, hogy lesz új lemez, újabb, és még betegebb koncepcióval fogok előállni…:-). A részleteket inkább még nem árulom el…

Szükséged van bármiféle speciális procedúrára (beéneklés, szerek) éneklés előtt, vagy csak úgy bumm bele, mehet minden? Van valami titkos recept a hangod formában tartására?

Annyi, hogy koncertek előtt szoktam tüdőtágítást végezni. Ezt az M.W.S.-es Both Andristól tanultam el, mert nem egyszer előfordult, hogy csillagokat láttam, és majdnem elájultam éneklés közben. Azt hittem, hogy az erőlködés miatt, de Andris felvilágosított, hogy az oxigénhiány az oka. A dolog annyiból áll, hogy koncert előtt sokszor mélyeket kell lélegezni, és már nincs is probléma.

Milyen terveitek vannak még az év utolsó negyedére?

Idei évben kevés koncert lesz a lemezfelvétel miatt. Szerintem november végére kész lesz a keverés, aztán borító, videóklip, és megjelenés jövő február-március környékén. Na és utána lesz kibaszott sok koncert!!! Infókat itt lehet mindenről találni: www.angertea.com

Köszönöm az interjút, további sok sikert a lemez munkálataihoz!

Mi is köszönjük!!!

www.angertea.com
www.myspace.com/angertea