Újra Budapestre jön friss lemezével a Zeal & Ardor

Egy évvel első magyarországi koncertje után új lemezzel tér vissza a black metal színtér egyik legeredetibb produkciója, a Zeal & Ardor! A svájci gitáros-énekes, Manuel Gagneux és a delta-blues spirituálékat metálsújtással, voodoo kántálást brutális blastbeatekkel ötvöző együttese a tavalyi A38-as fellépés után ezúttal november 13-án az Akvárium Klub KisHalljában lép fel.

“Képzeld el, hogy Django kecskét áldoz egy oltáron, míg a háttérben megláncolt rabszolgák kántálnak, a hangjuk pedig összemosódik a láncfűrésszerű gitárriffekkel. Aztán a sátánista szertartásokat idéző ritmikus lánccsörgetés valahogy átúszik egy hátborzongatóan ismerős norvég black metál dalba” – indulásakor így szólt a svájci one-man-project bemutatkozása, és ennél azóta sem tudunk találóbbat. Manuel Gagneux zenéje ugyanis valóban megidézi a Mississippi-delta beborult bluesát és az amerikai rabszolgák gospeljét, miközben érezhetően merít az első generációs black metal zenekarok zsigeri sötétségéből is.

Az egész projekt szinte véletlenül indult: A frontember a 4chan kommentelőit kérte meg, hogy mondjanak két eltérő műfajt, ő pedig megpróbálja összerakni őket egy számmá. Az egyikük a black metált mondta, – és bár elsőre furcsának találta az ötletet, minél jobban belemélyedt a dalírásba, annál inkább kiforrta magát a koncepció. Olyannyira, hogy sokan még azzal is megvádolták őt, hogy egyes részeknél nem őt hallani, hanem Alan Lomax amerikai népzenekutató és -gyűjtő valamelyik elfeledett felvételét.

Nem csoda, hogy az első lemez óriási hájpot gerjesztett, a szólóprojektből meg időközben teljes értékű zenekar lett, amely megalakulása után egy évvel már a Psycho Las Vegason, a Roadburnön, a Great Escape-en vagy a Le Guess Who?-n játszott. A közönséget pedig meggyőzte a produkciót átható okkult-spirituális hangulat és a Zeal & Ardor műfaji kereteket szétfeszítő, új utakat kereső zenéje.

A zenekar új lemeze, a Stranger Fruit (a cím eleve utalás az egyik leghíresebb blues-spirituáléra, Billie Holiday Strange Fruitjára) alig pár napja, június 8-án jelent meg, ezt mutatják be az őszi európai turnén. Az akváriumos bulira a jegyárusítás 2018. június 15-én, pénteken délben kezdődik, a facebook-eseményt itt lehet jelölni.