Öt év után 12 perces új dalt mutat a Ne Obliviscaris

Utoljára 2017-ben adott ki új albumot az ausztrál Ne Obliviscaris, de már célegyenesben van az epikus, blackes prog metalt játszó banda következő anyaga, ami március 24-én érkezik Exul címmel a Season of Mistnél. Most pedig itt az első előzetes szám, az Equus, aminek a 12 perce megint tele van hatalmas pillanatokkal, az utolsó harmada meg egy konstans libabőrözés úgy, ahogy van. A dalt az elmúlt évek ausztráliai bozóttüzei ihlették és azok áldozatainak emlékére íródott, és a zenekar külön kiemeli, hogy ez alatt nem csak az emberi áldozatokat értik, hanem azt a több millió állatot is, akik elpusztultak vagy legalábbis visszafordíthatatlanul tönkrement az élőhelyük. Az üzenetre és a drámaiságra pedig a dal videója is csak ráerősít.

Az új album a NeO utolsó lemeze lesz Dan Presland dobossal, aki az összes eddigi anyagukon játszott, és idén februárban lépett ki, hogy a civil munkájára és egyéb projektekre, köztük a Black Lava nevű zenekarára tudjon koncentrálni. Egyelőre nem tudni, hogy a Ne Obliviscarisban – akár a turnékon, akár állandó jelleggel – ki lép majd a helyébe.

A banda a napokban bejelentette a jövő évi európai lemezbemutató turnéját is, ami minket sajnos nem érint, a hozzánk legközelebbi állomás Bécs lesz május 31-én.

Fotó: Révész Patrik