Nyáron jön az In Hearts Wake új, karbonsemleges albuma

Az In Hearts Wake még jobban ráerősít a környezettudatosságra. Miután az ausztrál srácok a legutóbbi klipjük megjelenésekor bevállalták, hogy minden ezredik megtekintés után ültetnek egy új fát (ez egy hónap után közel 200 fát jelent), most bejelentették, hogy

a következő albumuk teljesen karbonsemleges lesz.

Az anyag augusztus 7-én érkezik Kaliyuga címmel, a zenekar környezetvédelmi tervéről pedig Jake Taylor frontember mesél:

A felvételek során megmértünk minden konnektort, villanykörtét, fuvart, elfogyasztott ételt, levezetett mérföldet és repülőutat. Ebből aztán ki tudtuk számolni a teljes ökológiai lábnyomot, amit aztán semlegesítea záltal, hogy támogatunk egy ausztrál újravadonosítási projektet. A vállalt küldetésünk, hogy segítsünk a földi élet fenntartásában, ráébresztett bennünket, hogy a kevesebb több. Sok iparág folyamatosan fejlődik, és zenészként úgy érezzük, ideje, hogy mi is tegyünk valamit. Nem volt egyszerű eligazodni a kereskedelmi buktatók között, rátalálni a fenntartható alapanyagokra és az elveinket megtestesítő cégekre, de némi kutatás után rájöttünk, hogy rengeteg megoldás áll rendelkezésünkre.

A banda számításai szerint az album készítése miatt összesen 26,37 tonna szén-dioxid került a levegőbe, így az ennek lenullázásához szükséges mértékben adományoztak pénzt a nyugat-ausztráliai Yarra Yarra biováltozatossági folyosó részére. Emellett a lemezek gyártásakor nem fognak műanyagot használni, csakis újrahasznosított alapanyagokat.

Taylor a lemez koncepciójáról is mesélt. Mivel a zenekar eddigi 3 lemeze a 3 életet adó természeti elemre épült (Earthwalker – föld, Skydancer – levegő, Ark – víz), így az új lemezt a tűz ihlette, különösen az elmúlt évek pusztító ausztráliai, amazóniai és kaliforniai erdőtüzei. A Kaliyuga cím eredete pedig:

A különböző ősi kultúrák úgy tartották, az emberiségnek négy korszaka van. A hindu ősök a kort, amiben most élünk, úgy nevezték: Kaliyuga. Ez egy olyan korszak, amikor a negativitás, a viszály, az irigység, a materializmus és a félelem felborítja a földi élet egyensúlyát. Ezt látjuk most magunk körül a világban, a közelmúlt eseményeinek káoszában. De hiszek abban, hogy okkal születtünk ebbe a korba: hogy leküzdhetjük ezeket a nehézségeket, ha élünk a fejlődés lehetőségével, és változtatunk azon, hogy hogyan bánunk a Földdel és egymással.

Az albumhoz egy külön interaktív weboldal is készült.

A zenekar egy új klipes dalt is kiadott a közelgő lemezről, ez a Son of a Witch: