Még egy kis Linkin Park: Mike Shinoda a közreműködőkről!

Egész jól lett promózva ez az idei Linkin Park-lemez (nem a füves incidensre gondolunk most), legalábbis a média minden ehhez kapcsolódóval el lett árasztva az utóbbi időben. Érdekesebbek közé tartozik Mike Shinoda kinyilatkoztatásai közül az, melyben a lemezen jelenlévő közreműködőkről beszél. Mivel ezek az összefogások többnyire tényleg érdekesek, ezért osztjuk meg most veletek a gitáros/rapper/producer/mindenes gondolatait!

ALL FOR NOTHING (KM. PAGE HAMILTON / HELMET)

„Page énekel, persze én is duruzsolok alatta két sávon, de ő van kiemelve rendesen! Egy-két napot dolgoztunk együtt vele, alaposan átbeszéltük a dalt. Ezalatt ugyan megismertük őt, kikértük a véleményét, és meghallgattuk a király történeteit, másrészről szerettem ha tudja, hogy ez a dal nem születhetett volna meg, ha nem hallgattam volna Helmetet. Mondtam neki, hogy ‘miattad íródott ez meg, ha nem akarsz rajta énekelni az is rendben van, de mindenképp neked szerettük volna először eljátszani. Ha pedig rajta szeretnél lenni a dalon, akkor rajta is leszel a dalon.’ Annyira tetszett neki, hogy felénekelte, sőt még különböző gitáros színezésekkel és akkordokkal is tarkította.”

REBELLION (KM. DARON MALAKIAN / SYSTEM OF A DOWN)

„Mikor Daron átjött, szerettünk volna vele eljátszatni pár létező dolgot. Ez nem igazán működött először, de Daron annyira nagyszerű dalszerző, hogy aztán igazából már nem is egy létező dalt akartunk vele feljátszatni. Azt mondtam ‘talán ha hoznál pár király témát, azokon is dolgozhatnánk együtt.’ Így születtek meg ezek a hatalmas riffek, amikből a dalt valójában felépítettük. Ő pedig csak nyomta, közben én lemintáztam a dobokat a billentyűzeten, ahogy mindig szoktam, ő pedig teljesen kész volt ettől. Azt mondta ‘Úristen, ez úgy szól mint az igazi! Haver, ezt nálunk napokba telt volna összepakolni, te pedig megcsináltad tizenöt perc alatt!’ Szóval ő egy kicsit betekintést nyújtott az ő világába, mi pedig a miénkbe, tehát ez egy igazi kollaboráció volt.”

DRAWBAR (KM. TOM MORELLO / RAGE AGAINST THE MACHINE)

„Page-dzsel, Daronnal és Tommal először leültünk és elkezdtünk beszélni a mi módszereinkről, aztán az övéikről. Mindenki másképp írja a dalokat, szerintem a rajongók is meglepődnének ha tudnák, milyen különbözően működik ez. Morellóval egyszerűen elkezdtünk jammelni. Mi nagyon nem vagyunk egy jammelő zenekar, ő viszont csak így ír dalokat. A Rage Against the Machine összes dala úgy született, hogy összerögtönözték, mi viszont számítógépen írjuk a nótákat, majd csak aztán próbáljuk össze őket. De vele kivételt tettünk, összeültünk és játszottunk, és ez a kis közjáték, ez a kis instrumentális darab volt a legjobb dolog amit összehoztunk. Igazából nem lett egy teljes dal, megpróbáltunk énektémákat is belevinni, de egyszerűen nem hatott ugyanúgy.”