KLIPÖZÖN 2015/#5.

KLIPÖZÖN. A NuSkull Magazin külön bejáratú videórovata, ami hétről hétre szedi össze az érdeklődők számára az oldal lefedettsége alá tartozó előadók legfrissebb klipmegjelenéseit. Legyen az hazai vagy külföldi, hardcore vagy post-rock, nálunk minden héten megtalálod az azt megelőző hetet összefoglaló mozgókép-összegzésünket. Ezzel kívánjuk olvasóink számára lehetővé tenni azt, hogy tartani tudják azt a feszített tempót, amit a zenevilág diktál számukra. Íme az e heti, elég impozáns szereplőgárda: AC/DC, A Day to Remember, Nickelback, Agnostic Front, Incubus, Alvin és a Mókusok, Forty Winters, Devil You Know, Storyteller, Rising Anger, All Time Low, A Skylit Drive, Dustin Kensrue, Strickland, Timeshares, New Found Glory, Broadside, Good Riddance, Deez Nuts, Hotel Books, Light Your Anchor, Crown the Empire.

AC/DC – ROCK THE BLUES AWAY

Az AC/DC-t nem kell senkinek bemutatni, régi harcosok, tényleg azt hiheti az ember róluk, hogy valamelyikük a színpadon fog elpatkolni, annyira elkötelezettek a zenéjük iránt a mai napig. Az utóbbi hónapokban kicsit többet is forgott a nevük a sok háttérben zajló dráma miatt, de a gépezet megy tovább, most a Rock The Blues Away című számukhoz forgattak egy klubzenélős imidzsklipet. Igen, a kötelező backstage bevágások is megvannak, de ne fanyalogjunk, szinte csoda, hogy ezek a csókák még mindig zenélnek! Hogy is szól a mondás? Ők a rockzene Slayere…? (Tósaki Andor)

A DAY TO REMEMBER – CITY OF OCALA

Jeremy McKinnonék írtak egy ódát a szülővárosukhoz, majd forgattak hozzá egy klipet, amiben végigjárják fiatalkoruk és a zenekar kezdeti éveinek legfontosabb helyszíneit, nekünk pedig végig olyan érzésünk van, hogy ezek a srácok tényleg akár a szomszédaink vagy a haverjaink is lehetnének. Ennél többet nem is mondanánk a videóról, inkább nézzétek meg! (Völgyesi Ádám)

NICKELBACK – SHE KEEPS ME UP

Egy nagy gyűlöletbombával készültem megünnepelni az új Nickelback klipet, de emlékeztettem magam, hogy még ennyit sem érdemelnek meg. A rockzene legapróbb szikrája sem lelhető fel már zenéjükben, ráadásul még a szám is pont olyan semmilyen, mint a Nickelback maga. A klip nem sok mindent tartogat történeti szempontból, két csaj bekeveredik egy titkos funky-disco bulira és ott húzza a Nickelback a diszkógömbökké alakított hangszereiken. Amúgy csak én hallom a  refrénben a ‘Funky little monkey’ helyett azt hogy ‘F*ckin’ little monkey’? (Tósaki Andor)

AGNOSTIC FRONT – POLICE VIOLENCE

A NYHC veteránok új videója a rendőri brutalitásról szól, Roger Miret-nek mint tudjuk, személyes tapasztalatai is vannak az üggyel kapcsolatban. Attól eltekintve, hogy a szöveg mennyire elcsépelt, a szám egy igen jó, rövid HC bomba. (Tósaki Andor)

INCUBUS – ABSOLUTION CALLING

Emlékeztek még a Fish! 2008-as You vs. Me című videójára? Na, az Incubus alapvetően fogta annak a klipnek a koncepcióját, meg persze egy jóval nagyobb költségvetést, és beültették egy West Side Story ihlette műbe. Bandaharc, motorok, tömegtánc, a végén pedig mindenkit elteleportálnak az idegenek… Csak nehogy aztán Brandon Boyd is zagyvaságokat kezdjen beszélni mindenféle reggeli talk show-kban. (Völgyesi Ádám)

ALVIN ÉS A MÓKUSOK – NEM ELÉG

Az Alvin egy nagyon hangulatos kis klipet szállított le a Nem Elég című számukhoz, végre nem egy tipikus megoldás, még úgy is élvezet volt végignézni, hogy nem található benne konkrét történet. A fekete-fehér stop motion technikával készült videót igényesen rakták össze, egyszer mindenképp érdemes végignézni! (Tósaki Andor)

FORTY WINTERS – ISOLATE

Fekete, fekete, két percen át tartó feketeség, fekete, fekete. (Berta Betti)

DEVIL YOU KNOW – AS BRIGHT AS THE DARKNESS

A modern metalcore híres zenészei által alapított banda most kihozott egy új videót, amiben az öngyilkosság különféle módszereit kísérhetjük nyomon. Első körben a vajazókéssel történő érfelvágást láthatjuk, ami nem bizonyul túl hatékonynak, ezért a vitaminos doboz aljára is bekukkanthatunk. Nagyon depresszív, mély téma, nem is illik ezzel viccelni, de ez a videó… Most komolyan, hol a fószer vére? (Galló Tímea)

STORYTELLER – DIRTY SHEETS

Tök jófejek a srácok, hogy ezt a hót unalmas pop punk dolgot feldobták egy menő nyugdíjasklubbal. Értem én az üzenetet, hogy a nosztalgia jó, meg örökké fiatalok maradunk akkor is, ha a testünk már aszalódni kezd… és a Vans cipő meg velünk jön a sírba ugye? Aranyos a bácsi tényleg, a figyelmünket is elvonta a bandáról (szerencsére) de mégis nevetségesen gagyi ez a videó. (Berta Betti)

RISING ANGER – YOUR ARCADIA

Csodálatos dolgok történnek német földeken a dallamos hardcore világában (amúgy is). A Rising Anger nem a stílus legkiemelkedőbb bandája, de jó példája annak, hogy nem csak az óriási termeket betöltő zenekarokat érdemes hallgatni – a felvétel szimpla koncertvideó, melyben megláthatjuk, hogy gitárosok mennyire szeretik a dán Road To Manila új merch kínálatát. (Berta Betti)

ALL TIME LOW – KIDS IN THE DARK

Olyan sok irritáló tényezőnek vagyunk kitéve ennek a videónak a megtekintésekor, hogy azt kimondani nem lehet. Mazochisták előnyben! (Berta Betti)

A SKYLIT DRIVE – WITHIN THESE WALLS

A sablon emocore banda új klippel rukkolt elő, kár volt. A videóban láthatjuk a zenekart természetesen, valamint egy fiút, aki menekül. De hova? Mi elől? Komolyan, mi elől menekül az a szerencsétlen? A szám végére rájöttem, valószínűleg az énekes vinnyogása kergette, de nem futott elég gyorsan, borzasztó. (Galló Tímea)

DUSTIN KENSRUE – OF CROWS AND CROWNS

Teljesen megszokott, hogy egy banda (jelen esetben a Thrice) frontembere szóló- vagy B-projektekbe kezd. Dustin Kensrue dalai könnyedek, tiszták, egyszerűek, hitelesek… kell azért ilyen is a léleknek nem? A természetnél és az emberi testnél, különösen a szemnél nincs is szebb a világon. Ilyen egyértelmű és hatásvadász elemekkel operál ez a klip, de mégsem megy át közhelybe vagy giccsbe – valódi szépművészeti alkotást láthatunk. Érdemes megnézni. (Berta Betti)

STRICKLAND – THIS IS FOREVER

Az egyszerűség gyönyörködtet, szokták mondani. Az ausztrál Stickland banda élt is ezzel a felfogással, így három és fél percre leszúrták a kamerájukat egy melbourne-i forgalmas út szélére és az énekesüket beállították a kép közepébe. Csak a háttérben történik mozgás, ezen felül semmi. Pont olyan ez, mint amikor az italunk felett órákig bámuljuk ugyanazt az útszakaszt és az ott elhaladó emberek arctalanná válnak. A dalt egy elveszített barátnak ajánlották, melyet jó hallgatni és ebben az esetben a „semmit” is jól esik nézni. (Berta Betti)

TIMESHARES – THE BAD PARTS

Az biztos, hogy a rock & roll történetében már rengeteg zenekar égett le alaposan a közönsége előtt, de úgy, mint kesztyűbáb főhősünk és barátai, talán még senki. (Völgyesi Ádám)

NEW FOUND GLORY – ONE MORE ROUND

Festék? Ketchup? Mondjuk annyira mindegy! Biztos jó móka lehetett ez a klipfelvétel. A zene meg: pop punk, a jobb fajtából. (Berta Betti)

BROADSIDE – COFFEE TALK

Tipikus amerikai tinisztori és zene. Sokan függünk a kávénktól… ettől viszont nem fogunk. (Berta Betti)

GOOD RIDDANCE – DRY SEASON

Klasszikus kaliforniai dallamos punkbanda zenél a próbateremben, mert azt szeretik, a háborút ellenben annál kevésbé. Ennél többet nemigen lehet, de talán nem is kell elmondani a klipről, ami egyébként 9 év óta a zenekar első új felvétele. (Völgyesi Ádám)

DEEZ NUTS – FACE THIS ON MY OWN

J.J. Petersék legújabb videójukban kerek három percig vonulnak az utcán, miközben néha meghúzzák a piásüvegeiket vagy meglöknek egy épp szembejövő tisztes állampolgárt. Aztán amikor a vége felé már azt hinnéd, hogy most már biztos jön valami fordulat is, tényleg jön is egy… be a szomszéd utca sarkán. Komolyan, ennél a videónál még a Pantera klasszikus Vulgar Display of Power borítója is keményebb és eseménydúsabb, szerintünk inkább nézzétek meg azt századszor is, mintsem ezt egyetlenszer. Még csak nem is tart annyi ideig. (Völgyesi Ádám)

HOTEL BOOKS – CONSTANT CONCLUSIONS

A zenekar előző videójától rázott a hideg, annyira elcsépelt és közhelyes volt. A „szavaló” fiúhoz is sikerül hozzászokni lassan, hiszen ez a dal gyönyörű és a képi világ is ehhez illően tetszetős. A jelbeszéd használata iszonyat jó ötletnek bizonyult, tökéletes a mozgás és a szöveg együttese. Kedves Hotel Books, most kicsit meghajtottam a fejem előttetek! (Berta Betti)

LIGHT YOUR ANCHOR – THE PLEDGE

Hiába az intelligens utalás és idézet a francia filozófus-író Albert Camus-től, az új Light Your Anchor dal nem lett olyan átütően jó; nagyon darabos, amit sok helyen még Daniel hangja sem tud helyrehozni… A látványra és a videó sztorijára viszont nem lehet rosszat mondani. Igényes, jól kitalált, tetszik. Április 3-án érkezik a fiúk új lemeze, a Homefires, két dalt már ismerünk is így róla, a többihez meg hátha készítenek még ilyen gyújtogatós videókat. (Berta Betti)

CROWN THE EMPIRE – SATELLITES / RISE OF THE RUNAWAYS

Az a helyzet, hogy ha az új Crown the Empire klip a harmadik percétől a hatodikig tartana, akár egészen pofátlanul slágeres guilty pleasure is lehetne, amiben a legnagyobb talányt a rosszfiúk varjúmaszkjai jelentenék. Így viszont azt sem értjük, hogy minek kellett mindehhez három perc giccses felvezetés is, hogy a videó végébe „rejtett” másfél perc turnétukmálásról már ne is beszéljünk. (Völgyesi Ádám)