Kitör a blackjazzből a Shining új dala

shining

Ma este az A38 Hajó szervezésében a Dürer Kertben játszik a norvég Shining, vagyis a zenekar, amely annak idején, 1999-ben még egy hagyományos jazzkvartettként kezdte, majd az évek és a lemezek múlásával egyre avantgárdabb, elektronikusabb és egyszersmind rockosabb hangzásokat kezdett magára ölteni, mígnem végül odáig jutott, hogy a legutóbbi, 2015-ös International Blackjazz Society nagylemeznek már jobb híján a kétezres évek Nine Inch Nails-e lett a legközelebb hivatkozási pontja. Ha ez nem hosszú út, akkor semmi, viszont úgy tűnik, hogy a Jørgen Munkeby énekes-gitáros-szaxofonos-klarinétos-mindenes vezette banda még itt sem hajlandó megállni.

A napokban ugyanis kijött egy új dal, ami még messzebb megy a banda blackjazzként emlegetett stílusától: az Everything Dies gyakorlatilag egy kicsit karcos, de faék-egyszerűségű rocknóta, ami kis ráncfelvarrással akár még egy Nickelback-lemezről sem lógna ki – ezt pedig kéretik úgy értelmezni, hogy óriási slágerfaktor van benne. Persze, a norvégokra korábban jellemző formabontás igazából teljesen hiányzik belőle, de tulajdonképpen a formabontással szembemenés is egyfajta formabontás, nem? Meg hát megint leszögezném: tényleg irtó fogós és húzós a dal.

Este a Dürerben meglátjuk, mennyire tud működni a korábbi, jóval elborultabb darabok közé beszúrva, amik közül szintén mutatunk egyet, csak úgy összehasonlítási alapnak. A koncert előzenekara a budapesti kísérleti zajrocker pozvakowski., további részletek a Facebookon.