Kiszivárgott a Sleep Token egyik tagjának születési anyakönyvi kivonata, a zenekar meg lenullázta az Instagramját

2023 a Sleep Token éve volt: a maszkos, misztikus zenekar egy éve ilyenkor kezdett megállíthatatlan menetelésbe a TikTokon, mostanra pedig arénákat pakolnak teltházra tíz perc alatt. Nem tűnik úgy, hogy lassítanának, ez pedig csak fokozza az érdeklődést irányukba, olyannyira, hogy

valaki kiposztolta az internetre az egyszerűen csak III nevet viselő tag születési anyakönyvi kivonatát.

A basszusgitáros ezután törölte az összes közösségi médiás fiókját, és a zenekar is kipurgálta az Instagramját, mindössze egyetlen mondatot hagyva a profiljuk biójában:

Semmi sem tart örökké.

Természetesen elkezdődött a spekuláció, hogy mi állhat a háttérben. Többen a banda feloszlásától tartottak, illetve a leakelőt okolták, hogy tönkretette a varázst, átlépett egy határt, és lényegében fél kézzel elszarta a misztikumot. A „józanabb” oldal ugyanakkor rávilágított, hogy ez manapság egy igen bevett marketingfogás (lásd: Paramore, akiknél azóta kiderült, hogy egy Talking Heads-feldolgozáslemezen fognak szerepelni), és mindezt valami nagyobb bejelentés követi majd. Illetve érdemes egy pillantást vetni az új maszkjaikra, amiket valószínüleg nem a „temetésükre” vettek fel.

Úgy fest, utóbbi tábornak lehet igaza, ugyanis január 16-án a zenekar megtörte a csendet, és egy linket posztolt a többi közösségi oldalán, ami a tavalyi nagy sikerű lemezük Ascensionism című dalára viszi a hallgatót. Természetesen több se kellett, hogy megint mindenki vad nyomozásba kezdjen, kiváltképp a dal szövegei miatt:

Azt kívánom miattad, bárcsak eltűnnék

illetve

Végig fogod nézni a felemelkedésemet

Ha úgy vesszük, ez a két kimenetel van, és bármennyire is elvadult és ijesztő rajongótábora lett a zenekarnak, nem hinném, hogy itt és most, a világuralom kapujában meghátrálnának. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy hol a határ rajongás és zaklatás közt? Meddig lehet elmenni a bálványunk figyelméért? Mi az a pont, ahol már az illető biztonsága forog kockán? Amíg ezen gondolkodunk, átadjuk a szót a Bad Omens énekesének, Noah Sebastiannek, aki a brit Metal Hammernek nyilatkozott arról, hogy ő is hasonló cipőben járt, vagyis a zaklatók miatt törölte magát mindenhonnan:

Láttam olyan profilokat, ahol gyerekkori képeket gyűjtöttek rólam egy távoli rokon Facebookjáról, és azokból készítettek ilyen szentélyeket nekem. Nagyon egyoldalú ez a dolog. Tegyük fel, hogy rajongok egy női előadóért, és én is elkezdek gyűjteni róla kiskori képeket. Az emberek azonnal megpróbálnának bedugni a kibaszott börtönbe. Furcsa lenne, baromira nem lenne helyes, mégis vicces, hogy az emberek mennyire szelektíven kezelik ezeket a dolgokat.