Kinn az első szám a tizenhatodik Napalm Death-albumról

A brit grindcore-legenda Napalm Death szeptember 18-án mutatja be soron következő, tizenhatodik nagylemezét Throes of Joy in the Jaws of Defeatism címmel. A közelgő album első single-jét már ki is adták, a címe Backlash Just Because.

A teljes számlista:

1. Fuck the Factoid
2. Backlash Just Because
3. That Curse of Being in Thrall
4. Contagion
5. Joie de ne pas vivre
6. Invigorating Clutch
7. Zero Gravitas Chamber
8. Fluxing of the Muscle
9. Amoral
10. Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
11. Acting in Gouged Faith
12. A Bellyful of Salt and Spleen

Az énekes, Mark „Barney” Greenway nyilatkozata az album szövegvilágáról és a borítóról:

Amikor elkezdtem gondolkodni az album dalszövegeinek az irányán, nagyon megragadt a fejemben az a kifejezés, hogy „a másik”. Akkoriban sokan feltűnően egyre jobban féltek és paranoiásak voltak mások miatt, a migránsoktól a nem meghatározott szexuális beállítottságú emberekig, és mindez egyre ellenségesebb reakciókat szült, amelyek néha már majdnem erőszakig fajultak. Persze nem mindenki reagál ilyen módon, de idővel még a legalapvetőbb tájékozatlanság is mérgezővé válhat. Nem mondom azt, hogy ez a jelenség teljesen új, de az utóbbi időkben egyre többet használják különösen támadó hozzáállású emberek politikai körökben, és ahogy mindig, most is úgy éreztem, hogy ennek természetes ellenszere az, ha felszólalok az alapvető emberiesség mellett és szolidaritást vállalok mindenkivel.

A borító központi eleme egy fehér galamb, amely a béke és az együttműködés közismert szimbóluma. A galambbal durván elbánt egy sterilizáló kéz, ezért halálában látványosan töröttnek és véresnek tűnik. Azonban az erőszakon túl látszik egy vérrel rajzolt egyenlőségi szimbólum is a galamb testén, amely talán azt jelképezi – vizuálisan legalábbis -, hogy az egyenlőség végül győz. Egy pozitívum a rengeteg negatívum között, hasonlóan a lemez címéhez, ami maga is egy kisebb paradoxon: az emberiesség ünneplése a negativitás szorongató fogai között.