Ilyen volt egy Black Flag-koncert 1984-ben, és hasonló kultikus koncertvideók

black flag 1984

Ha ma csak egy Youtube-csatornában veszel el, akkor ez legyen az: a Concert Matrix Reloaded olyan felvételeket kotor elő a múltból, amelyek rengeteg idősebb – vagy akár fiatalabb – olvasónknak szerezhetnek libabőrős perceket. Itt tényleg minden műfaj rajongói megtalálhatják a számításukat a punktól a grunge-on át a groove vagy éppen nu metalig, csak kitartóan kell keresni ezen a majd 600 felvételt tartalmazó csatornán. És bár igazságtalan a sok anyag közül egyet kiválasztani, mi mégis így teszünk, ugyanis egy igazi ritkaságra mindenképpen felhívnánk a figyelmet:

Minden idők egyik legjobb punkzenekara, a Black Flag 1984-ben olyan turnét vitt véghez, amire kevesen képesek: a banda abban az évben közel 180 koncertet adott, ráadásul minden egyes alkalommal meghaltak a színpadon, a sors pedig embertelen körülményekkel, jó pár monoklival és éhezéssel hálálta meg az emberfeletti erőfeszítéseiket. A zenekarnak mindez szerencsére olyannyira nem szegte kedvét, hogy ’84-ben még három zseniális albumot (My War, Family Man, Slip It In) is kiadtak. Hogy körülbelül mi történt azon a legendás turnén, arról az alábbi, kiváló minőségű koncertfelvétel tanúskodik, amit San Franciscóban rögzítettek. (Ha pedig részletesebben is érdekel a zenekar története, akkor Henry Rollins több zseniális írása mellett a Punk a platón című könyvet ajánljuk.)

De ezen kívül – a teljesség igénye nélkül – belenézhetünk a Faith No More és a Nine Inch Nails legkorábbi koncertjeibe, de megtalálhatjuk a kötelező Pantera-, Deftones– és System of a Down-felvételeket, egy felettébb pszichedelikus ős-Nirvanát, vagy akár az Isis vagy a Chimaira karrierjeinek csúcspontjait is:

Faith No More (1983)

Nirvana (1990)

Nine Inch Nails (1990)

Carcass (1992)

Pantera (1992)

Tool (1993)

Fear Factory (1995)

Down (1995)

Deftones (1996)

System of a Down (1998)

Lamb of God (2003)

Isis (2005)

Chimaira (2007)