Hozzánk méltó távolság – Megjelent Máris Viktor „Nárcisz” első szólólemeze

A Hozzánk méltó művésznév alatt, Távolság címmel adta ki az első szólólemezét Máris Viktor a.k.a. „Nárcisz”, aki korábban többek közt a Dereng és a Bálnalovas énekese is volt, jelenleg pedig a nís csapatát erősíti basszusgitárosként. A zenész elmondása alapján több mint tíz évig írogatta ezeket a dalokat, de mindig volt valami, ami miatt félretette őket, akár egy másik zenei projekt, akár szemléletváltás, vagy egész egyszerűen csak lustaság. Mindezek ellenére sosem mondott le a dalokról, újra és újra elővette őket, frissített rajtuk, átformálta, modern köntösbe helyezte őket. Zeneileg kedvenc bandái inspirálták, mint a Tool, a Korn, a Karnivool vagy az Isten Háta Mögött.

A névadásról, hogy mit is jelent a hozzánk méltó (és külön a távolság), valamint magáról a lemezről így nyilatkozott:

A név, a hozzánk méltó távolság nagyon fontos számomra. Mindenki tart valahova és akik hasonló távolságra vannak attól, ahova tartanak, azok megértik egymást, mert hasonló cipőben járnak. Mindegy a céljuk, a lényeg a távolság, amennyire attól vannak. Olyan emberek illenek össze bizonyos életszakaszokban, akik megértik egymást, vagy hasonló dolgokkal küzdenek. Annak idején ilyen emberek vettek körül engem, és nagyon jól tudtunk együtt működni, szeretni egymást, hatni egymásra, támogatni egymást. Innen jött ez a névötlet.

A borító képe egy másik értelmezést követ. Ott a lényeg, hogy a három pont, ami befolyásolja az emberek viselkedését, között mekkora a távolság. Itt is csak azt tudjuk megállapítani, hogy kivel illünk össze. Ha úgy tetszik, kinek van olyan távol a tudata a nemi ösztönétől, mint magunknak, vagy éppen az érzelmei mennyire befolyásolják, milyen távol van a tudatától, stb. Szóval mindenki eldöntheti, neki mekkorák ezek a távolságok, de ez a három együtt alkot egységet. Az évek alatt a név rövidült csak hozzánk méltóra, hogy a hallgatót ne szorítsuk korlátok közé, be tudja helyettesíteni a saját harmadik szavát, így a távolság pedig a bemutatkozó lemez címe lett.

A dalokat szinte teljes mértékben Nárcisz egyedül játszotta és vette fel, a keverést is ő végezte. Az Arathatóban hallható basszusslappelés Oancz János által formálódott meg, néhány dobtéma Hegyaljai-Boros Zoltánhoz (Zedmind) köthető, az Alina című dalban pedig Besnyő Gabi (Nova Prospect) vendégeskedik. A masztert Kiss Gábor intézte az Echo Recording Studióban, a borítót Horváth Rita készítette.

Az album egyelőre csak Soundcloudon elérhető, de hamarosan felkerül a többi zenei platformra is.

Fotó: Király Lilla Vivien