Három helyen három banda turnébuszát is feltörték a múlt héten

TheBrowning

Eleve szörnyű dolog arról hírt adni, ha egy zenekarnak szégyentelen szemétládák feltörik és kifosztják a turnébuszát, és akár hangszereket és egyéb felszereléseket, akár személyes holmikat visznek el, de amikor egymás után nem egy, nem kettő, hanem három ilyen eset is történik, akkor már tényleg nehezen találjuk a szavakat az emberekre. Márpedig a múlt hét közepén pont így volt: csütörtökön Milánóban a The Browning, másnap a hollandiai Zaandamban a Malignancy (meg még néhány velük turnézó zenekar), Amerikában pedig a Fit for a King esett tolvajok áldozatául.

A kansasi The Browning csütörtök délután Milánóban egy bevásárlóközpont parkolójában hagyta a kisbuszát, amit a távollétükben valakik feltörtek, és elvitték a zenekar összes csomagját, ruháját és zenei felszerelését is, köztük azt a három laptopot és négy külső merevlemezt, amelyek a zenekar élő műsorának nélkülözhetetlen kellékei voltak. Az anyagi kár tízezer dollárra rúg. A banda az eset miatt kénytelen volt lemondani az Európa-turnéja hátralevő állomásait, és ha valaha is újra színpadra akarnak állni, ahhoz teljesen a nulláról kell majd újra megalkotniuk az összes daluk alapját – az ehhez használt számítógépek, hangminták és hangszerek azonban szintén eltűntek. Mint Jonny McBee énekes/zeneszerző írja: „Odaveszett minden egyes dolog, amit életemben valaha alkottam.” A zenekar ennek ellenére azt ígéri, hogy nem adják fel, folytatni fogják, és a veszteségeik pótlásához egy gofundme-kampányt indítottak, ami már majdnem kétszeresen túl is lépte a kitűzött 5000 dolláros célját.

Ehhez egészen hasonló a Malignancy és turnétársaik (Carnivore Diprosopus, Nader Sadek, Embryonic Devourment, Stages of Decomposition) esete: az ő buszukat pénteken a hollandiai Zaandamban, rögtön a közös EU-turnéjuk első állomásán, a koncertek közben törték fel ismeretlenek, és két laptopot, egy GoPro kamerát és Mike Heller Malignancy/Fear Factory-dobos hátizsákját vitték el, amiben ő is jóformán az egész életét tárolta, a gyógyszereitől és kontaktlencséitől a fülhallgatóin és iPodján át a MacBookjáig, utóbbin szintén pótolhatatlan zenei és videófelvételekkel. Heller talpra állását szintén egy gofundme-oldalon lehet támogatni, ami szintén már el is érte a a kitűzött ötezer dolláros célját.

A texasi Fit for a King éppen arra készült, hogy a héten az After the Burial és az Emmure oldalán kezdik körbejárni az Egyesült Államokat, pénteken azonban ők is feltörve találták a már telepakolt utánfutójukat. Tőlük gitárokat, basszusgitárokat, egy erősítőt és egy pedálboardot vittek el, összesen tízezer dollár értékben. A csapat ennek ellenére nem mondja le a turnét, szűkszavú közleményükben pedig annyit írtak, hogy ha valaki támogatni szeretné őket, egyszerűen rendeljen valami mörcsöt a webshopjukból.

Az esetek tanulsága – azon túl, hogy tolvajló faszkalapok sajnos mindig is voltak, vannak és lesznek is, ezért a legjobb egy percre sem felügyelet nélkül hagyni az értékeinket – elsősorban az, hogy ha ember ilyen fontos anyagokat hordoz magával, akkor közben valahol otthon, egy biztonságos szekrényben, vagy még inkább egy online tárhelyen mindenképp legyen egy biztonsági másolata is. Ahogy a theprp-n egy kommentelő remekül megfogalmazta: „Tényleg még az sem elég a metal színtérnek, ha maga Kirk kibaszott Hammett tesz egy felhívást arra, hogy kezdjék el backupolni a fájljaikat?”

Szóval backupolásra fel, és vigyázzatok a cuccaitokra!