Hangsúly 2013: itt vannak a tavalyi év győztesei!

Ahogy az eddigi években most is részt vett az NSK az itthoni metal díjátadók legnagyobbikán a HangSúly Awards-on. Az öt kategóriában (Az év albuma, Az év debütáló albuma, Legjobb koncertzenekar, Legjobb stúdióprodukció, Legjobb lemezborító) mi is leadtuk voksainkat az eredmény megszületésében azonban tizenkét másik hazai rockzenével foglalkozó médium is részt vett. Álljon most itt a Hangsúly hivatalos közleménye az eredményekről és a díjazottakról:

Minden eddiginél szorosabb eredményt hozott a HangSúly zenei díj 8. szavazása. Három kategóriában is újabb körre volt szükség, hogy a 2012-ben megjelent legjobb hazai hard rock/metal kiadványok közül is a legjobbat válassza ki a 13 internetes rockmagazin szerkesztőségéből álló zsűri (Concertphotos, Fémforgács, Kronos Mortus, NuSkull, Passzio.hu, Rock Gyémántok, Rock Station, Rockerek.hu, Rockvilág.hu, Shock! Magazin, Underground Magazin, Viharock.hu, Zenevilag.net). Díjat kapott végül az Angertea, a Leander Rising és a Cadaveres zenekarok, valamint Schmiedl Tamás és az MD Stúdió, illetve a Grindesign grafikai műhelyt képviselő Borbás Róbert.

AZ ÉV ALBUMA

Az internetes rockmagazinok szavazatai alapján az ANGERTEA Nr. 4: Songs Exhaled című nagylemeze lett a 2012-es év legjobb albuma. A nagymágocsi trió nemzetközi szintű, progresszív metal muzsikája a veterán Omen remek visszatérő albumát, a Nomen est oment, és a Casketgarden hattyúdalának szánt The Estrangement Process című lemezét előzte meg szoros versenyben. A dobogóról épp csak lemaradt a Napisten hava Dalriada-album.

AZ ÉV DEBÜTÁLÓ ALBUMA

Sok jó debütáló album látott napvilágot tavaly, de közülük is kiemelkedett a Köteles Leander és Vörös Attila nevével fémjelzett LEANDER RISING friss, modern metal dalokkal teli bemutatkozó anyaga, a Szívidomár. Második helyre a metalt magyar és balkáni népzenével keverő Niburta Scream from the East című albuma került, amit harmadikként a Common Ghost of the Lifelines címre keresztelt dallamos modern zúzda követ a fehérvári Absent Distance-től.

AZ ÉV KONCERTZENEKARA

A legutóbbi HangSúly-szavazáson még csak a második helyet szerezték meg, de 2012-ben a CADAVERES együttest már az év koncertzenekarának választotta a zsűri. Az év debütalbumát elkövető Leander Rising a színpadon is odatette magát tavaly, ahogy az Insane is, így ők ketten értek még fel a dobogóra.

AZ ÉV STÚDIÓPRODUKCIÓJA

Az elmúlt két évben is az élen végzett, de ezúttal nem holtversenyben, hanem egymaga áll a csúcson SCHMIEDL TAMÁS és a soproni MD Stúdió, akik ezúttal Az Ígéretek Földjén című Bloody Roots albummal alkottak maradandót. Nagy meglepetés, hogy a HangSúly-rekorder Varga Zoltán (SuperSize Recording, Bakery) most érem közelbe se került. Második helyre Vári Gábor és a szegedi Black Hole Sound stúdió került az év albuma kategóriában nyertes Angertea-lemezzel, míg a bronz pozíciót az AudioVeesion stúdió és Vasvári Gyula szerezte meg a megújult Neokhrome együttes Perihelion című anyagával.

AZ ÉV LEMEZBORÍTÓJA

Két lemezborítóval is jelölt volt a kategóriában, végül az év bemutatkozó albumához (Leander Rising – Szívidomár) készített grafikájával lett első a nemzetközileg is ismert BORBÁS RÓBERT (Grindesign). Az igencsak szoros élbolyban a második és harmadik helyen is az utóbbi két HangSúly szavazás nyertese, Havancsák Gyula „Hjules” végzett a Kill With Hate Voices of Obliteration debütalbumának, valamint a Neokhrome Perihelion című lemezének frontborítójával. Nüanszokkal maradt csak le a nyerő hármastól Mihály Gergő és Pukánszky Anna közös munkája az Angertea albumához.