Exu: instrumentális agymenés a Fever 333 dobosától és a Tool basszerétől

Szokták mondani, hogy „nagy elmék ha találkoznak…” Nos, azt nem tudom, hogy mennyire nagy elme Aric Improta, a Night Verses és a Fever 333 dobosa, és Justin Chancellor, a Tool bőgőse, de abban egészen biztos vagyok, hogy mindkettő vérbeli tehetség.

Ezt pedig alá is támasztja kettejük közös új dala, az Exu, amiben a két zenész szinte improvizatív módon, mégis feszes pontossággal pakol már-már pszichedelikus taktusokat a hallójáratainkba. Nem is részletezném tovább a dolgot, odalent át is lehet adni magad az élménynek – rögtön miután megtudtad, mi is az az Exu:

Exu (más néven Eshu): szellem. Az utak mestere. Ő határozza meg, hogy valaki útja szabad-e vagy akadályok övezik. Ő dönt arról, hogy mennyire lesz könnyű vagy kihívásokkal teli az egyén élete. Bárhol jelenjen is meg, neve, külseje és személyisége mindig kicsit eltérő. Exu észlelése az illető spirituális meggyőződésétől függ. Ne idézd meg, ha félsz tőle és a legrosszabbra számítasz. Képes olvasni a szívedben és akár szórakozást is lelhet a vágyaid teljesítésében. Emellett elhivatott védelmező és jóindulatú szolgáló is tud lenni. Nincs olyan betegség, amit ne tudna meggyógyítani. Hívd Exut, hogy megvédd magad a gonosztól, ő semmitől sem fél, nincs olyan út, amin félne elindulni.