Emlékeztető: Ensign a Dürerben

Bár New Jersey színterének az utóbbi évtizedekben sem volt aggódnivalója, ha a minőségi utánpótlás került szóba, ám a Fury Of Five, a Rorshach, a 108 és a Turning Point otthona idén visszakapja két, a kilencvenes években igazán meghatározó zenekarát, a Deathwish Inc. jóvoltából teljes újrakiadást kapó Ressurrectiont, valamint az aktuális Európa-turnéján hazánkba negyedszer látogató Ensignt. És függetlenül attól, hogy a banda is kvázi-átjáróházként működött (megfordultak benne Nora, Undertow, Vision és Weapon X-tagok is), a „mutasd a kiadód, megmondom, ki vagy” játék azért nagyjából működött náluk is az Indecision (Strife, Undertow, Damnation AD) és a Nitro (A Wilhelm Scream, No Trigger, Crime In Stereo) tükrében, hiszen amellett, hogy a hardcore-t több aspektusból és színtér szemszögéből tudták végigkísérni (legyen szó New York-i vagy New Jersey-i sajátosságokról, esetleg klasszikus értelemben vett metalcore-elemekről) akár egy lemezen belül is, úgy épp annyi helyen fordulhattak meg, hogy a sokszínű karakter aktuális arányai érzékelhetők lehessenek. És talán ennek köszönhető az is, hogy négy nagylemezük következetes fejlődésére mindig rányomták bélyegüket az aktuális tagok, ám épp ez a változatosság emelte ki igazán az Ensign életművét, ami természetesen további kislemezekben, splitekben (Death By Stereo, Reaching Forward, Good Riddance) is bővelkedik, jelenben való hatásukat pedig mi bizonyíthatná legjobban, minthogy a Foundation is egy Ensign-dalból vette saját nevét.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=oqKLYrtNsmI

A történelemóra azonban nem itt kezdődik, hiszen a koncertnek más aktualitása is van: ez pedig az Orange County Hardcore Scenester című dokumentumfilm vetítése lesz, ami szintén aktuális Európa-turnéját járja, sőt, annak utolsó állomása lesz, hiszen ezt követően Peruban fogják levetíteni a vizuális effektusok terén, valamint asszisztensként is elismert Evan Jacobs (Ed Wood, Alice Csodaországban, Titanic) filmjét. A kétszeres Emmy-jelölt most rendezőként ült székbe, hogy górcső alá vehesse a kaliforniai hardcore 1990 és 1997 közötti időszakát, a Fluffot és a This Is Hardcore-t is megjárt felvétel pedig kétségkívül maradandó élményt biztosít majd. Csakúgy, mint az ennek szellemében kaliforniai feldolgozásokból álló szettel előrukkoló Motivation, valamint a szombathelyi Wrooong! legénysége, így biztosak lehetünk abban, hogy egy olyan estében lesz részünk, amit nem könnyen felejtünk el.

Az elővétel ma estig tart, így 1500 Ft a jegy, holnap a helyszíni belépés 1900 Ft-ba kerül, a koncertet pedig itt találod a Facebookon.