Ajánló: Ektomorf, Stuck Mojo

Ambushing Europe Tour 2008

Ektomorf
Stuck Mojo (USA)
Vengince (USA)
Tenside (D)

2008. március 1., szombat 20h

Belépő elővételben:
3500 Ft, a koncert napján: 4000 Ft.

Az Ektomorf vitathatatlanul a világ legnépszerűbb magyar zenekara, a Stuck Mojo vitathatatlanul a rapmetál egyik nagy klasszikusa. 2008-ban közös európai turnén, melynek egyik állomása az A38 Hajó.

A magyar metalzenekarok közül minden bizonnyal az Ektomorf örvend a legnagyobb ismertségnek a világon, hiszen az eredetileg Mezőkovácsházáról származó thrash metal gárda a világ egyik legnagyobb metalkiadójánál alkot.

Az együttes agresszív hangzását a cigányzenéből vett motívumok teszik igazán különlegessé, és ez talán abban is szerepet játszott, hogy az Ektomorf – a magyar zenekarok között egyedülálló módon – egy igazi nagyágyúnak számító kiadóhoz volt képes leszerződni: a 2003 óta velük dolgozó Nuclear Blast a metalkiadók között valóságos multinak tekinthető, s így az Ektomorf mára komoly nemzetközi rajongóbázist tudhat magáénak, fellép a legnagyobb metalfesztiválokon, és a műfaj leghíresebb csapataival játszhat együtt, mint például Fear Factory és a Kreator.

Az atlantai Stuck Mojo vitathatatlanul a metál/hardcore, ha úgy tetszik, a rap metal legnagyobb klasszikusai közé tartozik. Habár a kilencvenes években aránylag kevesebb figyelem irányult a Stuck Mojóra, mint mondjuk a Rage Against The Machine-ra, a Suicidal Tendences-re vagy éppen a Faith No More-ra, ma már világos, hogy a műfaj egyik alapvető együttesével van dolgunk. A követők, mint például a Limp Bizkit vagy a Linkin’ Park, de a kortárs nu metal is igen sokat köszönhetnek a Stuck Mojónak, amely leginkább Rich Ward összetéveszthetetlen gitárjátékával és az egykori rapper-énekes, Bonz zseniális nyelvjátékaival tűnt ki.

A Stuck Mojo sajnos éppen az igazi siker küszöbén oszlott fel 2000-ben. Ötéves kihagyás után állt össze ismét, immár új frontemberrel, Lord Nelsonnal, akinek átélt, szenvedélyes, kis túlzással „gospeles” rapje nagyott lendített a zenekaron.

Az 1994 óta létező Vengince-t elsősorban a több, szinte azonos képességű énekes és a hangminták invenciózus használata különbözteti meg a metalcore színtér egyéb együtteseitől. Hatalmas, teátrális riffek, elképesztő, már-már speedbe hajló tempó és három gigantikus kapacitású tüdő és torok: ha létezik a szemétben csillogás, akkor a Vengince szégyenkezés nélkül vállalhatja a trash-glam metál meghatározást.