A grunge és a poszt-hardcore határáról debütál a Summiteer

Itthon nem valami elterjedt jelenség a poszt-grunge és a poszt-hardcore vegyítése, utoljára talán a néhai Dryvia tiszavirágéletű utódzenekara, a Padlás próbálkozott ilyesmivel, most viszont itt egy újabb projekt, amire érdemes odafigyelni. A Summiteer igazából egy szólóprojekt, ami mögött Szecsődi Tamás gitáros/dalszerző áll, aki úgy tíz évig gyűjtögette a dalötleteit, mielőtt nemrég elkezdte megvalósítani őket. Az első szám februárban jelent meg, a címe Far From Home, és leginkább olyan külföldi nevek ugorhatnak be róla, mint a Balance & Composure, a Basement, a Taking Back Sunday vagy a korai Thrice. A dalban Oláh Marci (Borders of Byzantium) énekel, aki a tavaszra várható első EP keveréséért is felel.

Tomi a projekt kezdeteiről:

Már egészen 2010 környékén megszületett pár dal majdnem kompletten, aztán úgy is maradtak hosszú évekig elmentve Guitar Pro-fájlnak. Végül csak idegesített, hogy ezekből semmi sincs, párat befejeztem teljesen, és gondoltam, hogy el kéne menni stúdiózni, de nem akartam zenekarrá formálni a dolgot, mert tudtam, hogy úgyse lesz rá úgy időm. Így felvettem a dalok nagy részét ének nélkül, vagyis próbálkoztam az énekkel, de nem volt az igazi. Elmentem Karai Annához, hogy megtanítson énekelni, ő ajánlotta Oláh Marcit, hogy ügyesen mixel-maszterel. Aztán egyre világosabbá vált, hogy én még hosszú hónapokig járhatok énektanárhoz, mire egy gyenge közepes lesz belőlem, meg a bölcsességfogam is kiműtötték, és ekkor kértem meg Marcit, aki egyből belement és az anyag nagy részén ő énekel.

A készülő lemezről:

A nóták nagy része 2010 környékéig nyúlik vissza. Sok mindent szándékosan elég nyersen hagytam, mert meg akartam hagyni kicsit azt a hangulatot, ahogy 20-22 évesen láttam a világot, meg ahogy akkor dalt írtam. Az anyagra leginkább a Foo Fighters, a Propagandhi és a Blink volt nagy hatással, meg az RHCP One Hot Minute albuma, ha ez kevésbé is hallatszik. (Ezeken kívül azért nagy mennyiségű brutál zenét is hallgatok, amit igyekeztem kizárni.) De a leghangsúlyosabb a Foo Fighters, lesz is feldolgozás Dave Grohl első demójáról.