A Facebook törölte a HunMetalConspiracy[HMC] csoportot

Tegnap késő este a Facebook bármi előjel vagy figyelmeztetés nélkül törölte a HunMetalConspiracy[HMC] csoportot, a hazai színtér egyik legnagyobb online közösségét, amely a törlés időpontjában több mint 5000 tagot számlált. Nem sokkal később az adminok az alábbi közleményt tették közzé:

Kedves metálkedvelő ismerősök, HMC tagok!

Ma este minden indoklás nélkül lelőtte a Facebook a HMC-t. Nem tudjuk, nem értjük mi se, mi történt. Kértünk felülvizsgálatot. Egyelőre ennyi lehetőségünk van. Elvileg december 19-ig eldől a csoport sorsa.

Nem véletlenül lett a csoport privát és vezettük be, hogy előzetesen minden poszt felül legyen vizsgálva, sajnos ez kevésnek bizonyult az algoritmusok szemében.

Amint tudunk valamit természetesen kiírjuk!

A Facebook az adminokkal annyit közölt, hogy senki nem jelentette a csoportot, hanem algoritmus talált 2 darab olyan posztot, amely szerintük veszélyes szervezeteket támogat. Hogy konkrétan melyik posztokról van szó, azt nem azonosították.

Ma reggelre azonban kiderült, vagy legalábbis nagyon úgy tűnik, hogy évekkel ezelőtt beposztolt Burzum-dalokon akadt fenn a rendszer. (Ugyebár a norvég zenekar egyetlen tagja, a korábban gyilkosságért és gyújtogatásért elítélt Varg Vikernes közismerten szélsőjobbos eszméket vall és hirdet.) A posztok beküldője egyébként külön figyelmeztetést és 30 napos némítást is kapott a facebooktól.

A tanulság? Az nem nagyon van, maximum annyi, hogy a facebookon soha semmit nem szabad készpénznek venni. És óvatosan a burzumos posztokkal a kedvenc csoportodban.

Update: Amíg kiderül, hogy mi lesz az eredeti HMC sorsa, az adminok létrehoztak egy másik csoportot HMC 2.0 néven, itt lehet hozzá csatlakozni.