Radare @ Szabad az Á

Blődség lenne azt állítani, hogy új cikksorozat indul, mivel a NuSkull.hu mostanság már amúgy is hemzseg az időszakosan visszatérő írásoktól, azonban az is túlzás lenne, ha nem neveznénk annak vagy legalább olyasminek, ugyanis mostantól azt undergroundért folytatott küzdelem részeként – ha időm, pénzem és energiám engedi – gyakrabban olvashattok majd rövidebb, tömörebb beszámolókat kisebb, kevésbé ismert, ám műfajban az oldalhoz közelálló bandákról. Ezzel persze nem amellett foglalunk állást, hogy a nagyobb és híresebb zenekarok kevesebb figyelmet érdemelnének, hanem amellett, hogy a kisebbek inkább többet. Alacsony ár mellett kiváló koncertekre lehet eljutni Budapesten, így az alábbi visszatérő jellegű mini-beszámolókban ilyen jellegű és főleg DIY-bulikról lesz majd szó.

Az első ilyen pedig nem másról, mint a német Radare és a kanadai Slates tegnap esti, közös budapesti koncertjéről szólna. Ezúttal a már nagy gyakorlattal rendelkező Chromechoes Promotion és a Mutecall Booking közös DIY-bulijára látogattam el a Nagy Diófa utca 8. szám alá. Aki nem ismerné, annak elárulom, hogy az Astoria és a Blaha Lujza tér között fekvő az utóbbi időkben underground eseményeknek oly sokszor otthont adó Szabad az Á egy príma kis hely. A fenti árnyékos pagony kiváló helyszín lehet kora esti sörözések szempontjából, amit követően a pincehelyiségben megrendezett koncertek legtöbbje igényes és építő jellegű szórakozást jelenthet. Az ezer forintos jegyár pedig igazán nem összeg, tudva, hogy a szervezők szívüket-lelküket kiteszik az adott koncertért és az esetek nagy többségében a másnapi ebédjüket teszik kockára a mi szórakoztatásunk érdekében.

SLATES (CAN)

A kanadai Alberta tartomány fővárosából, Edmontonból származó Slates kezdte az estét, mivel a buli előtt pár nappal a magyar Wolf Shaped Clouds lemondani kényszerült a koncertjét, amit nagyon sajnáltam, mivel egy elég jó screamo csapat hírében állnak a srácok, és minden korábbi koncertjükről valamilyen szerencsétlen úton-módon lemaradtam, és most már engem is érdekelne, hogy mi igaz a neten terjengő pozitív vélemények garmadájából. A háromnegyed kilenc tájékán nyitó Slates zenéjét korábban nem ismertem, így teljesen tiszta lappal kezdtek nálam, és első hallásra nem is egészen értettem, hogy mit keres egy ilyen csapat a Radare előtt, ugyanis a szóban forgó négy kanadai a múlt század punk zenéi előtt hódolt a színpadon. A számomra meglehetősen hosszúra (és így kissé unalmassá) nyúlt koncert, az ismeretségéhez képest meglehetősen sok kiadvánnyal rendelkező négyes fogat részéről nem kecsegetett túl sok izgalmi faktorral. Azonban az olyan bandák szerelmesei, mint a Hüsker Dü, a korai Hot Water Music, a Jawbreaker, a Ramones, vagy számomra még eszembe ötlő The Replacements nevei ismerősen csengenek, azoknak egész biztosan kell egy próbát tennie a Slates csapatával. Egy őszinte, kedves, de nem túl fantáziadús csapattal volt dolgunk, akik hozták a szintet, ám véleményem szerint 2011-ben azontúl, hogy hódolunk kedvenceink előtt és játsszuk a magunkét – a hangulatban, a zenei megoldásokban, a kiállásban – némi modernség becsempészése nélkülözhetetlen és én ennek csak a csíráit véltem felfedezni.

RADARE (GER)

Némi könnyed beszélgetés miatt, és az “úgy is halljuk, ha elkezdik!” felkiáltást hangoztatva jól lekéstem a koncert elejét, ám a szettből fennmaradt játékidő így is mosolygós bólogatásra adott okot. A hivatalosan post-rock elemekkel dolgozó német post-metal banda, melynél az élő teljesítmény egyértelműen az előbbit helyezte előtérbe, egy igen profi kis nyilvános próbát tartott. Jómagam igen közeli barátságba kerültem a srácok első, Infinte Regress c. lemezével, így igen nagyon örömmel vonszoltam le magam a koncertre attól függetlenül, hogy alig álltam a lábamon az álmosságtól. A rendkívül képzett zenészekből álló csapat koncertje igazi kuriózum volt, és az alig negyven fizető vendég tükrében mindez igazán elszomorító. Sebaj, aki ott volt, az élvezhette a trombitával, harsonával, szintetizátorokkal és megannyi apró finomsággal megtámogatott muzsikát. A zeneileg jól felépített, hangulatokat tekintve igen széles skálán mozgó post-rock/metal formáció egy-két dalrészletet tekintve engem élőben is meggyőzött. Egyedi és profi zenészek ezek a wiesbadeni srácok, és az új EP-jük (Hyrule) pár napja meg is hallgatható, és a koncerten is felcsendült tételei pedig hasonló jelleggel szintén jól működtek élőben. Részükről rutinbuli volt (nem élték át annyira), ám a bő két tucatot kitevő nézőközönség vastapssal honorálta a srácok produkcióját.

Ha valaki épp nem tudja merre vigye a lába az adott este, akkor mindenképp vessen egy pillantást a NuSkull naptárára, ahol igyekszünk minden fontosabb, kisebb és nagyobb kaliberű buliról tájékoztatni benneteket, függetlenül attól, hogy az adott csapatnak éppenséggel egymillió vagy egyszáz lájkja van a Facebookon. Legközelebb előreláthatólag a szeptember 22-ei Wormrot és Maruta buliról olvashattok mini-beszámolót oldalunkon. Addig se felejtsetek el minél több bulira ellátogatni, nyitottnak lenni és minél több szerintetek jó zenekart támogatni!