"Úgy gondolom, hogy életben tartottuk a metalt" – Chester Bennington

chester-bennington

Tavaly októberben mi is megemlékeztünk az akkor 15. születésnapját betöltő Linkin Park lemezről, a Hybrid Theory-ról, amelyről kár lenne tagadni, hogy egyszerűen mérföldkő volt a metal zenében. Nemcsak a nu metal egyik ékköve (ha nem a legnagyobb ékköve) lett, de egy olyan hiányzó puzzle darabka volt a millennium utáni keményzenei életben, amely hidat képzett az átlagos hallgató és a komolyabb metal zene között. Egyszerűen sokan a Linkin Park hatására kezdtek elmélyedni a metal különböző ágazatai között, illetve tértek át ténylegesen a metalra a hatására. A belépő szint volt, és ez a zenekarnak nagyon jól is állt. Az albumból pedig el is passzoltak több mint 10 millió darabot csak az USA-ban.

2-linkin_hybridNyilvánvaló volt, hogy egyszer erről a tényről is fog beszélgetni a zenekarral, vagy valamely tagjával valamelyik újság, a Metal Hammer pedig kapott is az alkalmon és a Hybrid Theory-val kapcsolatos anyaguk készítése közben valahogy szóba tudta hozni a témát, amikor Chester Benningtonnal beszélgettek többek között a metal integritásáról is, ekkor mondta Chester azt a mondatot, amire teljesen rákapott a teljes metal sajtó.

„Szerintem elég vicces – mármint azok a szavak, hogy ‘a metal integritása’. Úgy gondolom, hogy valójában életben tartottuk a metalt. Találkoztam egy sráccal néhány napja, aki azt mondta, hogy ‘ti voltatok az első rock zenekar, akiket valaha hallgattam’ és folyamatosan ezt hallom vissza. Játszottunk egy meglepetésbulit a Vans Warped Touron 2014-ben Kaliforniában, ahol egy csomó énekes más bandákból feljött a színpadra és velünk énekelt. [pl. Ryan Key – Yellowcard, Jeremy McKinnon – A Day To RememberNate Barcalow – Finch, stb. – a szerk.] Mindegyikük azt mondta, hogy ‘Ti voltatok az első lemezem’ vagy ‘Ti vagytok az oka annak, hogy zenélek.’  Ez volt talán az első pillanat az életemben, amikor úgy éreztem, hogy az a zenekar voltunk, amelyre az emberek ugyanúgy néznek fel, mint én a Deftones-ra, a Metallicára vagy a Stone Temple Pilots-ra.”

Az egészen biztos, hogy a Linkin Park egy nagyon fontos indukciója volt a 2000-es évek elején a metalnak, de azt talán kicsit sok lenne kijelenteni, hogy „megmentették a metalt”, hiszen mind a kortárs mainstream szintjén, mind az undergroundból kinövő zenekarok vonalán (többek között a metalos hardcore-ból a 2000-es évek elején kinövő mai értelemben ismert modern metalcore megjelenésére is érdemes lehet gondolni), mind pedig az extrém metal műfajok szakágain jelentős mozgások voltak rajtuk kívül is. Ti mond gondoltok? Erős kifejezés vagy helytálló?