A Machine Head tényleg újra megtanult rövid dalokat írni

Machine-Head-2016[1]

A Machine Head kihozta az első új dalát a január 26-án megjelenő Catharsis albumról, ami a kaliforniai thrash/groove metal-banda kilencedik nagylemeze lesz. Az anyag producere maga Robb Flynn frontember volt, míg a felvételeket és a keverést Zack Ohren (All Shall Perish, Fallujah), a maszterelést pedig Ted Jensen (Hatebreed, Alice in Chains, Deftones) végezte.

Flynn korábban többször is célozgatott arra, hogy az utóbbi bő egy évtized progresszív eposzai után idejét látja visszakanyarodni a rövidebb, tömörebb fogalmazásmód felé, bár a legutóbbi, 2014-es albummal ezt nem igazán sikerült megvalósítani, de a tavaly kiadott Is There Anybody Out There? már tényleg egy tök szimpla dal volt, talán túlságosan is. Most pedig úgy tűnik, a banda minden eddiginél komolyabban rágyúrt a tömörebb számokra, legalábbis Robb egy elég ambiciózus (és feltűnően sok pontpontponttal tűzdelt) kinyilatkoztatást tett az albummal kapcsolatban, amelyen egyébként nem kevesebb, mint tizenöt dal fog szerepelni:

Úgy érzem, ezzel a lemezzel a metál tényleg betörhet a mainstreambe. És be is kell neki… jobban mint eddig bármikor. Sokat dolgoztunk azon, hogy ezek a dalok egy szélesebb közönség számára is azonosulhatóbbak legyenek. Egyszerűsítettük az ötleteket, egyszerűsítettük a fogós témákat, inkább a történetmesélésre koncentrálunk, mint a „brutális költészetre” vagy bármi ilyesmire. És bár szeretném azt mondani, hogy az egész valami nagy terv részeként jött, de nem volt „terv”. Amikor elkezdesz írni egy lemezt, soha nem tudod, mi fog kisülni belőle… csak írsz… de azt most megmondom… ez itt egy mérföldkő. Amikor befejezel egy albumot, mindig büszke vagy rá, de most… ez tényleg valami nagyon különleges dolog. Érezzük. Tudjuk. A Catharsis-szal tényleg egy egészen új szintre léphetünk.

  1. Volatile
  2. Catharsis
  3. Beyond the Pale
  4. California Bleeding
  5. Triple Beam
  6. Kaleidoscope
  7. Bastards
  8. Hope Begets Hope
  9. Screaming at the Sun
  10. Behind a Mask
  11. Heavy Lies the Crown
  12. Psychotic
  13. Grind You Down
  14. Razorblade Smile
  15. Eulogy

A tavalyi single dal szerencsére nem kerül fel az anyagra, ellenben Robb Flynn legutóbbi akusztikus szólódala, a Bastards valamilyen formában rajta lesz majd. Az első előzetes tétel a négy és fél perces Beyond the Pale lett, amit alább lehet is hallgatni.

A zenekar április 20-án egy előzenekar nélküli, egész estés koncerten mutatja be az új lemezt a Barba Negrában.