Sokoldalú utazás különböző érzelmeken át – Premieren a Soulharbour bemutatkozó nagylemeze, az Odyssey

Mindig öröm látni, amikor pezseg az underground színtér és jobbnál-jobb bandák tűnnek fel a horizonton – még akkor is, ha a tagságot illetően nem feltétlen friss húsokról beszélhetünk. Így történt ez most a többek közt a Silent Homes és a Midnight in November romjain alakult budapesti Soulharbourral is, akik már tavasszal felröppentették első madárkájukat. Az azóta eltelt fél évben még pár szinglit kiadott a zenekar, a várakozás pedig ma véget ér: nálunk debütál a srácok bemutatkozó nagylemeze, az Odyssey.

Ahogy azt már a legelső daluk kapcsán is írtam, a banda zenéje leginkább a modern, progos metal(core)-ra épít, olyan kompániák örökségét inspirációként használva, mint az Invent Animate vagy a Currents, azonban a teljes anyag már egy jóval nagyobb palettából szemezget és nem fél visszanyúlni akár egy évtizeddel ezelőtt nagyot menő zenekarok hangzásához, gondolok itt akár a reverbbel átitatott Devil Sold His Soul soundra, vagy a Being As An Ocean által csúcsra járatott emocionális spoken word-betétekre. Sőt, bizonyos helyeken akkora ódzsí Architects-vibe-ot tolnak a fiúk, hogy tényleg már csak egy kósza „blegh” hiányzott a receptből. Emellett az Odyssey attól sem riad vissza, hogy mindezektől teljesen eltérő területekre merészkedjen (elég csak az átvezetőként is funkcionáló Storiesra egy pillantást vetni).

Az inspirációkkal és a mondanivalóval kapcsolatban Kulutácz Endre énekes ezt osztotta meg velünk:

Az Odyssey egy meglehetősen heves emocionális hullámvasút, egy sokoldalú utazás különböző érzelmeken át, egyetlen céllal, hogy végül révbe érjünk, hogy végre hazataláljunk. Az album olyan valós, személyes érzelmekből és eseményekből merít ihletet, melyek nagy hatással voltak és vannak ránk, illetve a személyiségünk alakulására. Nagyon bízunk benne, hogy az album át tudja adni azt az élményt, amit a mély érzelmi gazdagság és a zenei stílusra jellemző komplexitás keveredése nekünk is nyújtott az írás során, és valóban úgy tudja tükrözni az élet bonyolultságát, ahogy azt mi is belelátjuk.

Nagyon hálásak vagyunk a családunknak, a barátainknak, hogy végig támogattak minket minden nehézség ellenére. Nagy köszönöttel tartozunk a színtér összes médiumának, amiért a korábbi megjelenéseink során foglalkoztak velünk, hogy ezáltal is egy picivel több emberhez juthassunk el ezen az amúgy is túltelített, kiismerhetetlen algoritmusok által terhelt piacon.

Az album felvételeit a banda két gitárosa, Mede Gyuri és Székely Peti felügyelte, a keverés és a maszter pedig szintén Gyuri érdeme. Az albumborítót és a videókat Endre készítette. Ne is húzzuk tovább az időt, kezdődhet a kilencdalos utazás: