Jelentősen kisebb arcokkal és nagyobb odaadással találkozunk – Interjú a SemmisEMOké ’22 szervezőivel

Amikor anno meghallottam a csodabogár Mineral zenekar Slower című számát, akkor éreztem leginkább, hogy mennyire kár, hogy ez a poszt-punkból táplálkozó emo valahogy sosem tudott igazán gyökeret ereszteni itthon (azért köszi a próbálkozást, annabarbi!). Talán a média által nagyon amatőr módon félreértelmeztetett narratíva miatt is, de sosem tudott kiteljesedni és méltó helyére kerülni ez a zsáner – de ami késik, nem múlik. 2022-ben úgy néz ki, hogy eddig nem nagyon tapasztalt, nagyobb mozgolódások körvonalazódnak a hazai emo színtéren. Jól mutatja ezt, hogy a gomba módra szaporodó minőségi bandáknak köszönhetően egy kétnapos rendezvény is létre tud jönni kifejezetten a stílusra koncentrálva. Az Aurórában április 29. és 30-án megrendezett SemmisEMOké ’22 minifesztivál két szervezőjével, Jakab Tamással (a Plazúr énekes-gitárosával) és Pálmai Zsolttal (a Hitori dobosával) beszélgettünk a közelgő eseményről, a saját bandáikról, és úgy általában a közegről.


Viszonylag váratlan húzásra szántátok el magatokat azzal, hogy egy kétnapos emofesztivált szerveztek. Mekkora „kereslet” van itthon erre a stílusra, mennyi embert tud bevonzani ez a szcéna?

Tomi: Elég hirtelen jött az ötlet, nem sok gazdasági megfontolás volt mögötte, de remélem, hogy mindenkinek jut majd pár sörre elegendő pénz a benzinen felül. Ezzel együtt tök izgi dolgok esnek véletlenül egybe a bulival: a BetterThanEver gyakorlatilag most fogja Pesten bemutatni az új albumát; a Vernal másfél éve, a Berliose két éve nem játszott Pesten; a Mirror Twin három év után tér vissza. Új dalokat hozott klippel a Berliose és a Mirror Twin, holnap pedig BTE klippremier.

Rengeteg minőségi banda van mostanában itthon, ennek ellenére valahogy kevesebb embert mozgat meg a dolog, mint mondjuk 10-15 éve. Régen egy vidéki turnén simán tömegek jelentek egy-egy buliban, mostanában egy underground bandán mondjuk Pécsen lézengenek az emberek. Mi a véleményetek a hazai underground színtérről? Hogy élitek meg a mostani helyzetet, miben más, mint a tíz évvel ezelőtti?

Zsolti: Ma is tömegek jelennek meg egy-egy vidéki bulin, csak nem azokon, ahol olyan zene szól, amit mi játszunk, meg amiről ti írtok. De ez szerintem már két lépés távolságból sem jobb vagy rosszabb, mintha a hatodik magyar Four Year Strongra húznák le egymás arcáról a bőrt a tinik. Nem tudom, a relatív szopóág miatt-e, de összességében jelentősen kisebb arcokkal és nagyobb odaadással találkozom a zenekarok és szervezők részéről. Így meg nem nehéz optimistának lenni, mert még ha nagyrészt továbbra is ilyen ügyesen manőverezi körbe az aktuális fIaTaLoK aktuális igényeit, az underground a jelek szerint akkor is tele lesz király zenekarokkal és jófej, jó hozzáállású emberekkel azok számára, akik erre kíváncsiak.

Mit kell tudni a konkrét rendezvényről, hol lesz, kik lesznek a fellépők, és miért pont ők? Ez az első ilyen buli a ti szervezésetekben?

Tomi: Az Aurórában lesz április 29-én és 30-án, az első napon a poppunkosabb vonalat képviseli a Hitori, a BetterThanEver, a The Vernal és a Plazúr; a második, zúzda napon pedig fellép a Mirror Twin, a Black Mongo, a Berliose és az új közös bandánk Zsoltival, a Tajték.

Belengettétek, hogy jövőre már lesz screamo-nap, is, hogy az emo rendőrség is nyugton maradhasson. Akkor vehetjük úgy, hogy ez egy állandó fesztivál lesz, és évről-évre megrendezitek?

Tomi: Nagyon király lenne, ha tudnánk csinálni minden évben. A screamo-nap mellett a mental health workshop, mint szombat délutáni program is felmerült egyébként!

Zsolti: Ráadásul Rádival már beszéljük egy ideje, hogy kellene csinálni egy hazai emo kiadót – ami eléggé adná magát úgy is, mint a fesztivállal összefonódó kezdeményezés. Ezt most azért is mondom így, nyilvánosan, hogy legyen rajtunk egy kis extra nyomás, hogy ne csak beszélgessünk róla.

Mindkettőtök zenekara nemrég adott ki új anyagot. Mi a helyzet most veletek? A Plazúrnál, ahogy láttam, megfogyatkozott a létszám? Mit kell tudni a lemezről, továbbra is a tinédzserkort siratjátok? 

Tomi: Igen, ennek egy koncepció-EP-t is szenteltünk, már trióként, két jóbarát felnőtté válás közbeni eltávolodásáról szól a három dal. Amúgy 27 vagyok, de még mindig elkérik a dohányboltban a személyimet, szóval nem olyan nehéz visszarepülnöm gondolatban.

Mivel készültök a koncertre, Tamás? Anno még az előző zenekaroddal szépen összegyúrtátok a blabla és a blink-182 legjobb számait, nincs most tervben hasonló meglepi, esetleg egy Saves the Day x Kispál és a borz-dal? Vagy inkább lemezbemutatóra készüljünk? 

Tomi: Azt hiszem, ezt hívják deep cutnak, szép volt! Amúgy elég jól előrevetíti a Plazúrt az a szösszenet, már akkor akartam ilyen számokat írni, de nem találtam a hangot, így maradt másoké. Az EP dalait természetesen eljátsszuk, de amúgy ha tényleg lesz emo rendőrség, szerintem mi vagyunk a legesélyesebbek a lincselésre, kicsit szorongok is emiatt, de majd iszok rá párat.

A nálunk debütált Hitori egy teljesen új banda, mi a helyzet veletek, Zsolt, hogy fogadták a zenekart? Csak azt a három számot toljátok színpadon, vagy vannak már újabb dalok is?

Zsolti: Ezt nyilván a magunk léptékében kell értelmezni, de mindhárman úgy éreztük, hogy eddig erre a zenekarunkra érkezett a legszélesebb körből pozitív reakció. Nem rendeltük alá a zenét annak, hogy így legyen, de jólesett, hogy így lett. Jelenleg elég tömör a setlist, de az EP dalai mellett két újat is játszunk, és engem nagyon megnyugtat, hogy nagyon szeretem őket.

Ha már a különböző zenekaraitok: Zsolt, hogy álltok a Bajnoq-kal, készültök valami új anyaggal esetleg? Illetve egy jó Kung Fu Kites-buli nem várható?

Zsolti: A Bajnoq-ról majd megkérdezem az épp visszatérő Kozmoszt, amikor a Hitorival előttük játszunk a két sold out düreres bulin :)))) De a viccet félretéve (amúgy tényleg Hitori lesz mindkét düreres Kozmosz előtt, jelentős a szeretet), nem tudom. Nagyon szeretem a Bajnoq-ot, de a Kozmosz egy intézmény, és a zenekar meg az azt alkotó emberek rajongójaként csak örülni tudok, hogy újra van. Egy KFK-bulit remélem, össze tudunk hozni idén, ha Gary hazalátogat Kanadából – Sajó Dávidnak pl. tökre tetszett a lemez, de aki a háza mögötti befagyott tóra jár jéghokizni, annak hogyan magyarázod el, hogy ezt hogyan kell értelmezni?

A mostani bulin kívül hol lehet a zenekaraitokat még megnézni, illetve mik a jövőbeli tervek (klip, lemez, koncertek stb.)?

Tomi: A Plazúrral májusban csinálunk egy live sessont, nyáron forgatunk egy klippet a Paralellák című számunkhoz, ősszel pedig szeretnénk kihozni az eddig Botlik Matyinál felvett dalainkat egy nyolcszámos albumon. Hogy kicsit feldobjuk, meghívunk rá egy-két közreműködőt, nagyon izgi lesz! Közben játszunk majd június 10-én a Riffben, június 24-én pedig a Nyolcas Műhelyben, mindkétszer a Hitorival.

Zsolti: A Hitorival nyár végén tervezzük kihozni az új klipet a bemutatkozó EP egyik dalára, majd minden bizonnyal felvesszük az újakat, sokat koncertezük barátzenekarokkal, meg – terveink szerint – néhányat egészen másokkal. Illetve azt szeretném még elmondani, hogy nem tudom, hogyan keveredtem ebbe az interjúba, az egész semmisEMOkét Tomi vitte a vállán, én meg csak a sarokból lelkesen tapsoltam neki. De azért nyilván kösz!

Tomi: A Tajtékkal amúgy van kilenc dalunk, ezeket valamikor a nyáron akarjuk felvenni és kiadni. Talán Zsolti és Rádi készülő emo kiadójával?!