Kelni kell: rendkívül aktuális új dallal tért vissza a Kozmosz

A 2017-ben feloszlott Kozmosz 2022. március 16-án csak úgy közzétette, hogy május 28-án fellépnek a Dürer Kertben. Másnapra elfogytak a jegyek, ezért megadtak egy május 27-i dátumot is, ami szintén teltházas lett egy napon belül. Pontosabban: majdnem 500 jegy fogyott el 19 óra alatt – az ilyen azért elég ritka manapság.

Ezután a zenekar mesélt egy kicsit:

X = minden, ami idén Kozmosz.

Idén tízéves Az okosak földje EP. Az pont egy X.

A düreres hétvége nem két alkalmi koncert: Budapesten és fesztiválokon is leszünk még idén, tudjátok, mint egy zenekar. A pontos menetrend még számunkra is X, de vagyunk és jövünk!

„X” lesz a Kozmosz 2022-es EP-jének címe is. Három szám már biztosan szerepel rajta és ezek még tavasszal meg is érkeznek hozzátok egymás után. Még több érlelődik ott, ahonnan azok jönnek → sok iksz!

Tegnap 00:00-kor – öt év elteltével – pedig megérkezett az első új szerzeményük Kelni kell címmel. A kimondottan aktuális dal az első előfutára a hamarosan megjelenő kislemeznek, amelyről egyelőre annyit tudunk, hogy három tétel biztosan lesz rajta.

Pál Zsombor énekes-gitáros a Recordernek kifejtette a dolgokat:

Sosem voltunk profi zenekar, ami a zenélésből élne, sőt: korai Petőfi rádiós első lejátszási helyek ide vagy oda, inkább pénzt buktunk ezen a hobbinkon, de legalább nagyon élveztük a Kozmosz 2012-ben felerősödött első időszakát. Budapest Park-os NOFX előtt nyitástól kezdve sikeres orfűi és VOLT fesztiválfellépéseken át katartikus vagy éppenséggel teljes érdektelenséggel találkozó vidéki klubkoncertekig volt minden: olyan dolgok, amelyek nélkül sokkal kevesebbek lennénk, és sokkal színtelenebbek a húszas éveink.

Akkor álltunk le 2017-ben, amikor egyrészt úgy éreztük, hogy évek óta ugyanazokat a köröket futjuk, másrészt munkában, családban mindenkit új kihívások találtak meg. Azzal együtt sem akartunk saját magunk emlékzenekara lenni, hogy a legfontosabb számaink, mint a Világszakadtság, a Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek, a Forradalom vagy Az okosak földje, az istennek nem akartak megromlani a NER egyre hosszabbra nyúló évei alatt. És bármi is legyen most vasárnap, az újkori Magyarország harmonikus és derűs története alapján élünk a gyanúval, hogy ezek a kulcsdalok utána sem hamar vesztenek aktualitást. Innen van a májusi budapesti koncertjeink mottója, a Megáll az időt idéző „Jó, akkor itt fogunk élni” is.

Ezzel együtt fontos volt számunkra, hogy csak akkor adjunk életjelet, ha friss mondandónk, új dalaink vannak: olyanok, amikben számunkra fontos aktuális feszültségeket tudunk kiadni magunkból. Ezek közül az jelenik meg először, amelyik elsőként is született meg demóként. A Kelni kell klasszikus öngyógyító-önmotiváló szám, mindennapi frusztrációkból, munkaügyekből fogant, de a szövegét már annak tudatában fejeztük be, hogy a sorsdöntő választás előtt is ütős hallgatnivaló lehessen. Zeneileg inkább pop-rock, mint punk-rock – jön majd tavasszal másmilyen lendületű új dal is.

A Green Day-es Billie Joe Armstrong mondta, még mielőtt elvitte volna a férfiklimax, hogy a legjobb, amit egy daltól remélni lehet, az az, hogy sokaknak ad erőt nehéz pillanatokban. Nekünk ilyen a Kelni kell, és reméljük, hogy másnak is ilyen lehet. Ahogy a dal is épül: a remény egyáltalán nem magától értetődő, nem a semmiből jön – melós, de ráfér mindannyiunkra.

Hazánk egyik legrendszerkritikusabb punkrock-zenekara már csak trióként tért vissza, ugyanis Huszlicska Dávid egykori gitáros elfoglaltságai miatt nem tudott újra hangszert ragadni. Erről is felidézett Zsombor egy gondolatot:

Az viszont kitörölhetetlen, hogy a nyári nagyszínpadoktól kezdve a novemberben garázspadlón alvásokon át a hajnali hazafelé autópályázásokig mennyi emléket halmoztunk fel a Dave-vel közös úton.

Tehát úgy néz ki, hogy a srácok visszatértek, de csak annyira, mint a The Idoru: lesznek új lemezek és koncertek is, de csak módjával.

Aki lemaradt a düreres duplakoncert jegyelővételéről, érdemes figyelnie a Ticketswapot, hátha valaki mégsem tud menni. Viszont a zenekar kisorsol még néhány jegyet, de ezek kötöttek. Ezt is muszáj idéznünk:

Halkan mondjuk, mert még mi is zihálunk, de lesz néhány különleges játékunk is: fogunk sorsolni néhányat polgári engedetlenséget gyakorló tanárok és továbbiakat április 3-ai szavatszámlálók között, de ezek csakis nekik szólnak majd, és a jegyek nem lesznek átruházhatók.

Mint minden esetben, a temérdek pénz is segíthet még: 2×2 jegyet ugyanis feldobunk majd egy nyilvános árverésre, ahonnan a nyertes licitek jótékony célra mennek tovább – azt közösen fogjuk kitalálni, hogy mi lesz a mindenkori hatalomnak legidegesítőbb hely ezeknek az összegeknek, de eddig mindegyik ötletünk nagyon tetszik nekünk.

Egyelőre itt lesz elcsíphető a Kozmosz:

Végül pedig itt az új dal, amely már Spotify-on is elérhető: