Végleg elválnak a Dance Gavin Dance és Tilian Pearson énekes útjai

2022-ben eléggé rájárt a rúd a Dance Gavin Dance-re: a progos poszt-hardcore-banda először tragikusan fiatalon elvesztette basszusgitárosát, Tim Feericket, majd a főként tiszta énekért felelős Tilian Pearsont érték keresetlen vádak az interneten, miszerint nem egy alkalommal szexuális visszaélést követett el partnereivel szemben – ja, és mindez a lehető legrosszabbkor, az új lemezük megjelenése előtt.

A szálak akkor eléggé összefonódtak, legalábbis Tilian Tim halálát hozta fel elsőszámú indokként, hogy miért csúszott bele túlságosan az alkoholba, és minek volt „köszönhető” az akkortájt szinte megszmálálhatatlan egyéjszakás kalandja – az énekes azonban állította, hogy minden aktus beleegyezéssel történt. Mindezek ellenére – és a további felszólalók nyomására – a zenekar úgy döntött, hogy Pearsonnak és a saját karrierjüknek is jót fog tenni, ha a zenész kicsit szünetelteti a turnézást és elmegy kitisztítani a fejét. Ez meg is történt, majd fél év után vissza is tért a DGD soraiba, és úgy tűnt, hogy minden tisztázva van, pöröghet tovább a szekér. Legalábbis a közönség így látta, a színfalak mögött azonban nem igazán forrtak be ezek a bizonyos sebek.

Most, közel két évvel később a Dance Gavin Dance és Tilian Pearson külön nyilatkozatban tudatták rajongóikkal, hogy a zenekar és az énekes útjai szétválnak. Míg előbbi tagjai továbbra is barátjukként tekintenek (most már ex-)társukra, és a kiválást a milliószor elsütött „kreatív nézeteltérésekkel” magyarázza, addig utóbbi szintén háláját fejezi ki a zenekarnak, a háttérmunkásoknak és a rajongóknak, és biztosít mindenkit afelől, hogy a saját nevét viselő szólóprojektjét csinálja tovább.

A banda utolsó lemezét, a Jackpot Juicert a körülményekhez mérten amennyire lehet, tavaly megturnéztatta. Idén még nem volt fellépésük, és a zenekar honlapján a turné fül alatt is tátongó üresség fogad. Lehet, hogy a srácok már javában hegesztik az új vasat, de az is lehet, hogy ennyi veszteség és kockázatos manőver után most egy darabig csak visszahúzódnának rejtekeikbe, amíg elülnek fejük felett a hullámok.