NSKxPIT 2014.

Tracklist:

Immáron harmadik esztendeje éri a NuSkull stábját az a megtiszteltetés, hogy oldalunk nevét viselheti a Rockmaraton egyik színpada, ami évről-évre komolyabb státuszt tölt be a fesztivál életében. Egyfelől a modernebb hangvételű zenekarok megjelenésével a Rockmaraton egy teljesen új közönség felé is nyitottabbá vált, másrészt, míg az első évben valóban csak egy "pit" státuszt töltött be a színpad, addig mára már valóban egy kiemelt helyszín, ahol nem csak hazai zenekarok bizonyíthatnak, hanem a modernebb színtér élbolyából válogathatnak idén is az odalátogatók. Ahogy tavaly az After the Burial, úgy idén olyan zenekarok, mint a Texas In July, az Iwrestledabearonce vagy a Showyourteeth jelenthetik a fénypontokat a színpadhoz látogatók számára, de a magyar csapatok is igen széles skálán képviseltetik magukat a technikás őrületektől a stonerig. Minden látogató garantáltan megtalálja majd azokat az előadókat, amik megdobbanthatják a szívét. Hat nap, harminchat zenekar.

7289131201123502_rockmaraton_2014

A FŐZENEKAROK

Mi mással is kezdhetnénk, mint magukkal a pit sztárfellépőivel. Az Iwrestledabearonce neve évekkel ezelőtt a Tastes Like Kevin Bacon révén metalcore rajongók ezreinek égett a szemébe és fülébe ezzel megalapozva, hogy később bármit is csináljon a csapat arra mindenkinek oda kell figyelnie, pláne azoknak, akik vevők arra, ha a hülyeséget a káosszal párosítják. Három nagylemezzel a hátuk mögött pedig azt is bebizonyították, hogy nem csak a kezdők szerencséjének betudható erős kezdés miatt van helyük ezen a színtéren, hanem, azért is, mert folyamatosan megújulva igyekeztek saját magukra licitálni. Énekesnőjük, Krysta igazi ikonná érett a rajongók szemében, hiszen a hölgy által vezetett zenekar nem csak felvételen biztosította az emlékezetességet. Bizony élőben is rendre mély nyomot hagyott a nézőkben. Miután azonban anyai kötelessége elszólította a csapat nehéz helyzetbe került, amiből egy új frontemberrel, Courtney-vel (korábban Unicron) erőteljesebben tért vissza, mint azt korábban gondolni mertük volna, de a magyarossági debütálás eddig elmaradt. Azt pedig garantáljuk, hogy a késés ellenére ez az emlék biztosan megmarad.

A hazai klubok számára lassan visszatérő vendégként köszönthetjük a Texas In July csapatát, akik igazai hazai közönség kedvencnek számítanak. Az August Burns Red kistestvéreként számon tartott zenekar három nagylemezzel a háta mögött igen komoly rajongótábort épített ki szerte a világban, aminek legfontosabb alapját az egyszerű, de fogós és élőben igazán precíz és feszes koncertjeiknek köszönhetik. Bemutatkozó nagylemezük (I Am) sok zenekarnak ihletet adott a metalcore ilyen jellegű adaptáláshoz határon belül és kívül. Az évek alatt pedig ezt a receptet igyekeztek tovább színesíteni és alakítani, aminek jelenleg épp a legújabb státuszában őrölnek, hiszen, ahogy korábban híreztünk róla: új énekest avatott a zenekar. A megújult felállás így elsők között nálunk debütál, ami garantáltan feltörli a padlót mindenkivel, aki aznap betéved a sátrunkba. A dobos-zsonglőrként elhíresült ritmusrébusz dobos, Adam Gray pedig biztosan ezúttal is igyekszik szórakoztatni a nézőközönség kevésbé mozgásigényes tagjait.

A ‘maraton első napján exkluzív fellépőként a vasárnap még a The Southern Oracle lemezbemutató koncertjén játszó osztrák Showyourteeth lesz a főszereplő, akik hasonlóan a Texas In July élő teljesítményéhez ők is a színpadon a legelevenebbek. A zeneileg egyre több hardcore megoldást használó csapat népszerű bemutatkozó anyagával, a  Forecasttal letette a névjegyét, amivel a szomszédok egyik legfontosabb metalcore zenekarává váltak. A fokozatos fejlődés és átalakulás, a World Denier, a Liferuiner vendégszerpelés és a temérdek turnét követően legutoljára Differ fedőnévű EP-jüket hozták ki. A SYT minden magyar koncertjén újra és újra bizonyít. Ezúttal sem lesz másképp.

A negyedik határon túli fellépőként pedig a Heart In Hand helyett a német Vitja-át köszönthetjük. A technikás, progresszív metalcore megoldásokban gazdag ifjú formáció előtt, akik pár hónappal ezelőtt nálunk is nagyot robbantak az akkori klipözönben, hiszen Sleeping In Snow című klipjükkel gyorsan nagy népszerűségre tettek szert a gombamód szaporodó djent zenekarok között. Echoes című bemutatkozó lemezük, mellyel érdemben is foglalkoztunk érdemes és érdekes hallgatnivaló lehet mindenkinek, aki érdekelt a műfaj iránt és mivel komolyabb múltú tagokról van szó, ezért minden bizonnyal a színpadi rutinjuk is olyan, ami bőven a fejünkbe éghet.

A fesztiválon továbbá olyan nemzetközi zenekarokat emelnénk ki számotokra, mint a brazil thrash / groove ősatya Sepultura, az amerikai hardcore Death Before Dishonor, a görög black metal Rotting Christ és a nemrég új énekesőt elcsábított Arch Enemy. Érdemes lesz szétnézni a többi színpadon is! A teljes fellépői listát a fesztivál hivatalos honlapján találjátok.

Screenshot 2014-07-06 20.37

A HAZAI ZENEKAROK

Mondanunk sem kell, hogy a külföldi sztárfellépőket leszámítva idén a hazai csapatokon is bőven van hangsúly, ezért is igyekezett a Rockmaraton szervezőstábja egy olyan line-upot összehozni, ami széles skálájú, de mégis egy olyan összhangot tart fenn, amit a fesztivál az NSK szellemisége is el tud fogadni. Mi most elsősorban – és ezt engedjétek meg nekünk – a műfaj szempontjából hozzánk közelebb álló zenekarokra igyekszünk csak koncentrálni. Ezért is kapott az első nap hatványozottan fontos szerepet a The Southern Oracle, mint az első nap sztárfellépője, akik a napokban megjelent új nagylemezüket népszerűsítve indulnak most útra, hogy megmutassák az új felállást, az új dalokat és a teljesen új koncepciót, amit megálmodtak maguknak. A Stubborn, a hazai metalcore színtér legőszintébb zenekara címe mellett pedig továbbra is bitorolja a legjobb élő csapat bajnoki övét, hiszen a koncertjeiken nincs megállás és az ember tudja, hogy ha valamiben, akkor bennük sosem csalódhat. A Satelles neve azoknak dobbanthatja meg a szívét, akik az ezredfordulós hangzások, a Newborn, majd később a Bridge to Solace által megálmodott zeneiséget keresik már évek óta a hazai csapatok között, hiszen a sok ismerős arcot tartalmazó zenekar annak ellenére, hogy alakulásuk nemégre datálható az erő és gondolkodásmód, amit képviselnek aktuálisabb, mint valaha. A fokozatosan technikásodó és a belőlük áradó alázattal egyre nagyobb nevet szerző székesfehérvári Sleepless pedig úgy nyithatja meg a soproni Blizard mellett a napot, hogy az biztosan ideális lendületet adjon a fesztiválnak.

A második nap a két veterán formáció, a Mangod és az idén jubilált örök fáradhatatlan Nadir mellett a fiatalabb generáció is képviselteti magát, így lehet nagy szerepe a szerda estében majd a napokban tagcserén átesett Shell Beach-nek, akik idén nem kisebb helyen is játszathattak, mint a belga Grozerock, de így lehet itt a végre második nagylemezével is lassan elkészülő AWS is. A két ének központú slágergyár zenekar után ismét a veteránoké a terep, akik ugyan évek óta az iparban vannak, de a lelkesedésükből és az élő erejükből azóta sem veszítettek semmit: a Cadaveres és az Insane. Mindkettő átmeneti időszakban van, ezért garantált a best of szett és az állelhagyás. Ugrálás egész nap garantált! A harmadik nap a kívül-belül megújult Sunsettel kezdődik, a modern slágeres rock zenéjük után egyből át is adják a terepet első körben a jó értelemben koszos és mocskos rohadék Dog Attacknek, illetve a legendás pécsi death metal fogatnak, a Maledictionnek, hogy utána a rockabilly / pyschobilly hazai nagyjai (Bőgőmasina, Silvershine) vehessék birtokukba a színpadot, élükön a The Hellfreaks-szel és Shakey Sue-val, hogy szem ne maradhasson szárazon.

A csütörtöki nap noha elsősorban a külföldi turnépakkra koncentrál itt is három magyar metalcore zenekar igyekszik majd felkészíteni minden fesztiválozót az estére: a Follow the Water bemutatkozó nagylemezének felvétele előtt áll, amiben vélhetően minden korábbinál magasabb szintre emelik dalaik színvonalát, ami az eddigi fejlődési utat szemlélve el is várt és remélt. Ebből kaphatunk majd egy alapos ízelítőt Alexandra irányítása alatt. Ugyanitt a metalcore veterán One Reason to Kiss a tőle megszokott módon mossa majd fel a színpadot a nézőkkel, hiszen tudjuk,  hogy az ORTK zeneileg megújult, de az élő teljesítménye változatlanul a kezdetek lendületét és energiáit viseli magán. A fővárosi Orient Fall is jelenleg bemutatkozó albumát rögzíti, mely ősszel fog megérkezni Fractals címmel a technikásabb és izgalmas megoldások jegyében foganva, hamarosan ők is új dalt lepleznek le. A három csapat garantáltan előmelegíti a színpadot az estéhez, amin a Vitja, a Texas In July és az IWABO lép majd fel.

Az ötödik nap kiválóan időzítve a nyugodtabb stoner, sludge vizekre való átevezést jelenti. A mocsári hangulat kellő pihenést és nyugodt bólogatást biztosíthat egész napra, hogy a tikkasztó hőség még a legmagasabb fokozatú rockereket is szintlépésre sarkallja. Ennek jegyében egy erős trió, a Stoneblade, a Haw és a Powertrip (nem összetévesztendő a külön írandó névrokonával) képében egy igazán izmos kezdést biztosíthat a nap. A fonalat pedig a szupergruppként működő Magma Rise veszi fel, akik nemrég a Spirit Caravan előtt bizonythattak és ugyanazzal a lendülettel jönnek el Pécsre is. Érdemes lesz kivárni. Ugyanígy az Apey & the Pea, akik lassan igazi házi stoner kedvencek lesznek idehaza, amin minden bizonnyal nagyban segít majd máris érkező új nagylemezük, a Hellish. Reméljük ebből is hallhatunk némi ízelítőt. Az örök kísérlezető magyar alapcsapat Angertea pedig kellően delíriumos látomást biztosít majd estére, ezt garantáljuk. Kötelező.

A zárónapon pedig ismét a mozgékonyságé lesz a főszerep, így csupa hazai kiválóság képviseltetheti magát egész nap. A veterán arcokból verbuvált Drive Me Dead nemrég tartotta bemutatkozó koncertjét, de máris fesztiválon folytathatják, amit nem lesz érdemes kihagyni, ugyanis a tagok a legkiválóbb hazai formációkból lehetnek ismerősek. Az egri Architects-ként ismert Dryvia egyike a legtehetségesebb feltörekvő fiataloknak, akik előtt komoly jövő áll, erről nem csak bemutatkozó anyaguk, a Heartsick tesz tanúbizonyságot, hanem az élő teljesítményük is. A New Dead Project az ‘Idoru egykori énekesével kiegészülve teljesen új szintre emelkedett, a hazai hardcore/punk színtér egyik igazi unikuma. Érdemes élőben is megnézni az új felállást és tudni, hogy ez lesz belőled, ha a műfaj már kiskorodban megront. Az ország keleti csücskéből érkező fesztiválzáró trió pedig nem is lehetne erősebb. A szöveg-centrikus, hardcore orientált hangzások szerelmesei izzad tenyérrel várhatják a zárást, melyet a friss EP-vel jelentkezett PETOFI, az új lemezére készülő Hanoi és a váratlanul a napokban új kislemezzel előrukkoló Téveszme biztosítanak majd.