Aktuálista: Zsidó Ákos (Vodka for Kids) kedvenc zenéi

Újra itt az Aktuálista címen futó cikksorozatunk, amiben a hazai zenei élet ismerős alakjai bukkannak fel időről-időre, hogy megosszák kedvenc zenéiket a nagyérdeművel. Ebben a sorozatban nem feltétlen all-time favoritokról van szó, mint a néhai Rejtett alkönyvtárak szériánkban, hanem az aktuálisan pörgetett-forgatott finomságokról, ezáltal is tuningolva kicsit a jelenkor gyöngyszemeit, hogy ne mindig csak a “régen minden jobb vót” mantrát kelljen emészteni. (Persze mindez nem zárja ki, hogy néha előkerüljön egy imádott klasszikus is a régmúltból.)

E heti versenyzőnk nem más, mint a pofátlanul fiatal és pofátlanul lehengerlő pécsi Vodka for Kids énekes-gitárosa, Zsidó Ákos. Ákosék tavaly robbantak be a köztudatba és olyan szinten letarolták a színteret a mocskos (poszt-)hardcore punk rockjukkal, hogy a debütáló kislemezük a harmadik helyen végzett az év végi listánkon. Azóta már olyan „tapasztaltabb” bandákkal is megosztották a színpadot, mint a Stubborn vagy a Nagyúr, így mondhatjuk, hogy sínen vannak a fiúk, olyannyira, hogy nem rég az új EP-jüket is megízlelhettük. Most pedig te is megízlelheted, hogy miket hallgat Ákos a kiegyensúlyozott diétája (kis kevert és kolbász) mellett, és mivel spanolja magát a stagedivingokra:


 • Veil of Maya – It’s Not Safe to Swim Today (2008)

Egy jó kis bemelegítővel kezdeném a listát, hogy megmozgassuk az eltespedt nyakizmainkat. Igazából az egész banda kezdetektől fogva a kedvencem volt (gitáros lévén Marc Okubo fél-felszentelt szentségtelen félisten nekem). Fun fact, hogy csengőhangom volt ez a szám geci sokáig.

 • Enter Shikari – Wall (2009)

Megmondom őszintén, hogy mindig is jobban szerettem a kicsit bulisabb zenéket, és sokat hallgattam régebben „dárenbészt” meg hasonlókat is. Nekem tökre működött az, ahogy a ‘Shikari fuzionált ezekkel. Az énekesük egy vadállat, hatalmas példaképem, szeretem a dalszövegeiket, tök jó a mondanivalójuk és az összes albumukat imádom.

 • Four Year Strong – It Must Really Suck to Be Four Year Strong Right Now (2010)

Mekkora trekk, te jó ég. Ez a banda mindig fel tud pörgetni, ha hallgatom. Jó kis alapozós zene bármi előtt is. Még ’17-ben játszottak a ‘Parkban, kár hogy csak fél órát. Előttük meg a Mallory Knox volt, ami szintén kedvencem, de arról sajnos pont lemaradtam a szar pesti parkolás miatt.

 • Drug Church – Unlicensed Hall Monitor (2018)

A Drug Church már egy ideje az egyik kedvenc zenekarom. Óriási példaképként tekintek rájuk. Újabb fun fact: a Vodka’ legeslegelső koncertjére feldolgoztuk ezt a számot, mert kellett a műsoridő és hát mert brutál jó. Otthon egyedül, tükör előtt öltözés közbeni pogózós szám.

 • Bring Me the Horizon – Chelsea Smile (2008)

Authentic Lee Malia-riff kezdés, szétviszi az agyad. Eleve csípom a „bringmít” a mai napig, szeretem, hogy mindig meg tudtak újulni, minden albumuk előremutató. Persze lehet fikázni az újabbakat, hogy elpuhultak, meg minden… Na azoknak az embereknek küldeném a Heavy Metal című számot. Period.

 • letlive. – Lemon Party (2010)

Hát szerintem Jason Aalon Butler munkásságát nem kell külön bemutatnom, szeretek minden bandát, amiben benne van (Pressure Cracks, Fever 333). Még régebben, ’14-ben le tudták őket szervezni a Fishing’-re, hatalmasat pogóztam rajtuk, kikúrt jó koncert volt. ‘Tyúbon fent is van az egész.

 • Deaf Havana – Smiles All Round (2010)

Az első lemezük még viszonylag keményen indult, aztán elkezdtek puhulni, ami szerintem iszonyatosan jól állt nekik. Átmentek egy brit alter vonalba, elkezdtek arról énekelni, hogy mennyire szétbasz az alkohol, és egészen egyszerűen tökre működik nálam az, hogy mennyire őszinte számokat írnak iszonyú hétköznapi dolgokról. Nagy kedvenc. Je.

 • Turnstile – Blackout (2021)

Egész egyszerűen nem tudom kihagyni a listából a Turnstile-t. Mindig is szerettem őket, szerintem régebben is hatalmas újítók voltak, de a Glow Ont naponta végighallgatom.

 • Red Hot Chili Peppers – Knock Me Down (1989)

Minden zenésznek van egy olyan zenekar, ami elindította őt az álmodozás útján. Nekem ez a Red Hot‘ volt, még kiskamaszként. Ez a banda volt, ami megszerettette velem a rockzenét és azóta a No. 1 nálam. Személy szerint kicsit jobban szeretem még a régebbi, Californication előtti albumaikat, ahol még a vadabb fankis, rockos, kísérletezősebb fázisban voltak, de hát az újabbak kapcsán is elfogult vagyok.

 • nothing,nowhere. – nightmare (2020)

Nem olyan régi felfedezettem a tag, aminek kapcsán még több iszonyatosan jó előadót megismertem (KennyHoopla, Kid Brunswick stb.). Csak úgy ontja magából a jobbnál jobb contenteket, legyen az zenekaros, vagy akusztikus session. Mindenképp érdemes lecsekkolni.

Ákos listáját a hivatalos Spotify-profilunkon is magadévá teheted:

A Vodka for Kidset a nyár legkirályabb fesztiváljain már tutira el lehet majd csípni:

 • június 17. – Felsőtárkány, Hell Vill
 • július 2. – Orfű, Fishing on Orfű
 • július 7. – Orfű, Toxic Weekend

Fotó: Vitéz Marcell