Csináljatok zenekart, ne DJ-zgessetek! – Interjú a Buffout zenekarral

Rengetegszer írtunk már a screamo stílus legjobb külföldi és hazai zenekarairól, mert továbbra is úgy érezzük, hogy ez a károsan félreértelmezett, és többek között ezért is megbélyegzett műfaj még mindig a leginkább alulértékelt zsánerek közé tartozik a hazai undergroundon belül. Pont ezért továbbra is szeretnénk minél több teret adni a stílus olyan képviselőinek, mint például a fővárosi Buffout zenekar, akik ráadásul az Orchid-féle vonalat hozzák vissza, ami a legjobban hiányzik manapság a screamo leágazásaiból. A srácok hamarosan új anyagot adnak ki, most hétvégén élőben is megmutatják magukat, mindemellett a zenekar gitárosa, Levi az utóbbi idők legszebb flyereit készíti, úgyhogy mindenképpen a kortárs szcéna érdekes és értékes színfoltja a trió. Épp ideje volt már kifaggatni őket a színtérről, hatásokról és a jövőbeli terveikről.


Mikor alakultatok, hányan vagytok? Ha jól tudom, basszer nélkül toljátok?

Ricsi: 2019-ben Levi (gitár) találta ki a zenekart, mint szólóprojektet. Konkrétan lerakta elém az első demo számait szöveggel együtt, nekem csak keservesen kiabálni kellett. Az első két demo egyébként még midi dobbal készült, majd 2020-ban vettük be Benit (akivel a Cpt. Pirxben is együtt toltuk), mint élő, hús-vér dobost. Azóta már sok számot nem is játszunk az első demókról, amit igen, azt is kicsit átgyúrtuk. Hárman vagyunk, nincs basszer. (RIP Laci.)

Beni: Laci egy midi basszus track volt, de kitöröltem.

Milyen a hazai színtér, kik a kedvenc screamo-hatású zenekaraitok itthonról? Én nem tudnék túl sokat felsorolni. Valamennyire összetart ez a maréknyi zenekar?

Levi: A szintér bár összetart, sajnos kevés új zenekar közül lehet válogatni, de aki részt szeretne venni benne, azt biztosan szívesen várják/várjuk. Szóval csináljatok zenekart, ne DJ-zgessetek! Aktív bandák nekem sem jutnak eszembe, de a Less than Zero, a Mite de Cimetiére és az Another Way nagyban tolt engem ez irányba annak idején.

Beni: Igen, ezek jók, de Ossian.

Ha már színtér, a nemzetközi bandák közül, kik voltak a legnagyobb hatással rátok? Jól hallhatóan ez az Orchid-, Jeromes Dream-vonal nagyon megy nálatok.

Ricsi: Nem feltétlenül csak screamo-zenekarok voltak ránk hatással, bár hangzásvilágot tekintve nyilván megkerülhetetlen, de ha össze kéne foglalni, a Dogknight Records és a Zegema Beach-es bandák eléggé ott vannak.

Levi:  Tényleg a keményebb, tekerősebb vonal köszön vissza a zenénkben, viszont nekem legalább annyira fontos volt a Funeral Diner mellett a Merchant Ships vagy a The Exploration is.

Beni: Az első screamo a Touché Amoré volt, ami a legnagyobb hatással volt rám. A srácok pedig rengeteg király zenét mutattak, és ezután már megállíthatatlan volt a felfedezés. Rengeteg fiatal zenekar van, akik iszonyatosan király dolgokat hoznak a műfajba. Őszintén szólva dobírás szempontból legjobban a metal-, metalcore-szcéna inspirált legjobban, viszont a screamónak mint műfajnak a progresszivitása teljesen megváltoztatta a gondolkodásomat számírás tekintetében. Jelenlegi favoritok: Gillian Carter, Frail Body, Foxtails.

A dalszövegekről meséljetek egy keveset! A teljesen elvont címek mit takarnak valójában, például a Beat up events unlocked, vagy a Pirandello/Kruger?

Levi: Ahogyan a zenekar is, a legtöbb track videojátékokból kölcsönzi a nevét. Valóban elvontak, csak egészen nagy hajlításokkal lehet a dalszövegekhez kapcsolni, de ezért is örülök nagyon, ha valakinek leesik egy-egy referencia, vagy éppen magáénak érzi. A Beat up events unlocked egy Assassins Creed 2-ben felugró üzenet, ez pl. passzolt a zsigerből jövő repetitív dalszöveghez.

A Pirandello/Kruger a Mirror’s Edge-ben szerepel, a szöveggel pedig próbáltam képet festeni a játék sajátos látványvilágához, ami sokáig terápiás jelleggel hatott rám. Ezek pont egészen konkrét témák. A dalszövegek nagy része viszont tapasztalatokról, de főként pillanatnyi érzésekről, állapotokról szól, mind nagyon személyes, talán ezért is a sok ködösítés és az angol nyelv, hogy minél alacsonyabb legyen a cringe-faktor. Ha pedig elkészül egy szám, megkeresem a leghozzáillőbb címet a “potenciális számcímek” listámból.

A Buffout már többször szerepelt nálunk, legutóbb egy igen jó splitlemezzel, melyet a Season of Mists zenekarral közösen adtatok ki.. Azóta mi történt veletek?

Ricsi: Voltak koncertek, jó élmények, bulik, evész-ivász mulatozás.

Eddig csak demók meg splitlemez jött ki, lesz esetleg valami „teljes” anyagotok a közeljövőben?

Ricsi: Ha minden jól megy, idén nyáron jön ki egy 6 számos EP, amin a számok eléggé összefüggőek mind hangzásvilág, mind dalszöveg/hangulat tekintetében.

Beni: Tervezünk régebbi számokat is kiadni még, és van egy csomó új téma, amik összerakásra várnak.

Most szombaton csináltok egy bulit két másik bandával a Kriptában. Mire lehet ott számítani? A Berriloom and the Doomról már sokat írtunk, az Aviaryról viszont nem, ráadásul ők magukhoz képest teljesen új szettel készülnek – mi lesz ez, illetve tőletek mire lehet számítani?

Beni: Kurva jó, hogy összejön a srácokkal ez a buli! Műfajilag egészen összeillő, mégis sokszínű a felhozatal. Részünkről új számok dörrennek, itt-ott régi tételekkel, de a klasszik rövid szett pörren zéró dumával és sok sípolással.

Ricsi: Május 21., Kripta, nagyon jó lesz. szeretünk ott fellépni, nagyon jó közeg és közösségileg is példaértékű. A szett jó lesz, masszív 20 percben hozzuk a kötelezőt. Az Aviaryról mi sem tudunk többet, a Berriloom’-ot pedig nagyon szeretjük. Kurva jó lesz. Május 28-án pedig Veszprém, Terem, ahova szinte hazatérünk. Ott egyébként a Berliose és Mirror Twin társaságában leszünk jelen.

Ricsi, te már több zenekarral is voltál nálunk, mi a helyzet azokkal? Erkölcsi Mozsdóban tolod még, Cpt. Pirx él még?

Ricsi: ‘Mozsdó-koncerteken néha megjelenek, elnyomok egy fél dalt, de egyébként 4 éve már Gellért haveromsz vette át a királyságot. A Pirx pihenőpályán van.

Beni: Igen, de van egy rakás kiadatlan szám, ami fel lesz véve valamikor még ebben évtizedben. Koncertet is tervezünk, de az után feloszlunk megint.

Mik a Buffout tervei idénre, vagy az elkövetkezendő évekre?

Ricsi: Sok jó koncert, talán turné, egy új split, meg még több dal megírása.

Beni: Koncert ahol lehet: garázsban, istállóban. Számírás, jammelés, bicajozás.

Mi a legjobb dolog, ami az elmúlt években történt a hazai underground színtéren (rajtatok kívül)?

Ricsi: Lettek nagyon korrekt új bandàk (régi arcokkal).

Beni: Hát nem a Keleti Blokk lerombolása. De úgy néz ki, emiatt nem oszlanak fel zenekarok, sőt!

Tök kösz az interjút!