Hell Vill: „Addig fogjuk csinálni, amíg támogató közeget lelünk benne és egymásban”

Habár úgy tűnt, hogy tavaly nyáron véget ér a Hell Vill történetének nomád korszaka, és az Eger melletti Felsőtárkányban új végleges otthonra lelt a fesztivál, de nem sokkal később kiderült, hogy a buli idén ismét szedi a sátorfáját és elköltözik. Az új célállomás: a Győr-Moson-Sopron megyei Csorna és a Thermal Camping, ami egyébként alig pár kilométerre található a fesztivál szülőfalujától, Bősárkánytól.

Az augusztus közepén megrendezett 18. Hell Vill előtt pedig – a tavalyi warm-up klubbulik mintájára – idén is lesz egy fővárosi felvezető rendezvény, ami a Mad Vill nevet kapta és április utolsó, hosszú hétvégéjén veszi be a Mad Scientist kőbányai főzdéjét. A két rendezvénnyel kapcsolatos tudnivalókról a két főszervezőt, Miareczki Grétát és a Bipølaris zenekarból is ismerős Németh Attilát (gyakorlott hellvilleseknek csak „Soma”) kérdeztük.


Idén is ellátogat a “nagy faluba” a fesztivál egy spin-off erejéig. Honnan jött az ötlet, valamint a Mad Scientisttel való kollaborálás?

Soma: Egyszerű a képlet: Mad Scientist = YOOOO, továbbá “egyhellvill” nem csinál nyarat, úgyhogy ezt találtuk ki. Sefcsik Marcival már korábban is álmodoztunk ilyesmiről, majd mikor komolyra fordítottuk a szót, ő előállt ezzel a Főzdében, majd azt mondták, hogy legyen, állnak elébe.

Gréta: A viccet félretéve, egy ideje szó volt arról, hogy két, nagyobb léptékű fesztiválba vágjunk bele, egy a szezon elején/azon kívül, egy pedig a szezonban. Ezt tavaly nyilván kiváltotta az a három, őrületesre sikerült support buli, három különböző helyszínen (innen is: járjatok koncertekre és ezáltal támogatni olyan fasza underground helyeket, mint a Dürer, a Nyolcas Műhely és A Beton, megérdemlik!), viszont a gondolat érlelődésével egyre többet mondogattuk is. Már nem is emlékszem, hogy mikor és hogyan, de gyanítom, hogy egy “ártalmatlan” közös koncerten sörözés volt az indikátor – ez eljutott Sefcsik Marcihoz is, aki pont akkoriban kezdte a Mad Kert-es bulikat csinálgatni. Szó szót követett, a nyáron meghívott minket a Főzdébe, hogy nézzünk körül kívül és belül, mert ők látnak lehetőséget a Hell Villben – és természetesen mi is láttunk és látunk bennük. Nos, nem is kellett több, a többire meg remélem, egyszer azt mondjuk, hogy ez már történelem… :)

Mire lehet számítani a Mad Villen, a „sörön és undergroundon” kívül?

Soma: Például tiszteletét teszi DJ NuSkull is, ha jól tudjuk… és hogy Piszkos Ferenc [Fred Durst – a szerk.] szavaival éljek :

 DJ Nyuszkul!! BRING IT ON!! *füty-fütty-fütyürü-fütty-fürütyütyütty*

Na, meg sármra… tömérdek, tavasznyitó sármra lehet még számítani. Illetve egy potenciális új zenei egység első ilyen irányú szárnypróbálgatására. Bár a tavaly óta használatos „új” HV logóból árad a rendezvényeinket átszövő DIY szellemiség, mégis szeretnénk ezen az eseményen a lehető legprofibb technikai tudással és személyzettel jelen lenni.

Gréta: Még több sörre és még több undergroundra. Mármint, tényleg. A hely adottságaiból fakadóan nem nagyon készülünk extra “off” programokkal, hadd élvezzék a látogatók a jó korán kezdődő koncerteket. Mindenesetre, hogy legyen benne sör is, Sefcsik Marci jóvoltából részt vehetnek a látogatók exkluzív főzdetúrán, illetve undergroundilag a Drinkin’ Beer in Bandana Records is kitelepül a disztrózni vágyóknak, az Empire Merch pedig tiszteletét teszi a zenekari kelmék rajongóinak. Nyilván arról se feledkezzünk meg, hogy néha jól esik enni is eme elfoglaltságok között, úgyhogy food truckok is települnek majd ki a helyszínre, hogy a tűző napsütés után és a Rockcsé meg NuSkull afterek előtt legyen némi betevő.

Ami a Hell Villt illeti, tavaly még úgy volt, hogy Felsőtárkány marad az igazi, az egyetlen, a nagybetűs Elköteleződés. Hogy jött képbe Csorna? Ki lehet jelenteni, hogy a Hell Vill vándorfesztivállá avanzsált? 

Soma: A rendezvény túléléséhez elengedhetetlen volt, hogy megint mozduljunk. Sajnos az van, hogy az ember tervez, a sors meg végez. Felsőtárkánynál tényleg azt hittük, hogy végleges helyet találtunk a rendezvénynek. Sajnos előre nem látható dolgok újra lépéskényszerbe hoztak minket. Most megígérhetném megint, hogy Csorna lesz az igazi, de biztosra ezt sem mondhatom. Annyi faktor, annyi befolyásoló tényező van, hogy mi annyit tudunk csinálni, hogy a lehető legjobb helyszínt keressük – ha kell, évente. Sajnos ez elengedhetetlen a rendezvény túlélése érdekében… Pedig elhiheted, hogy minden évben új önkormányzattal, katasztrófavédelemmel, rendőrséggel, mentőkkel, lakókkal, szolgáltatókkal újra és újra egyeztetni mindent nem egy tündérmese.

Hogy zajlik a fellépők kiválasztása? Mennyire engedtek meg magatoknak átfedést előző évi vagy korábbi lineupokkal?

Gréta: Az idei is egy igazán izgalmas év volt ebből a szempontból, hiszen egyrészt remek kollaboránsokra találtunk a Nem Pop Underground Booking és a To Defy Collective-ék személyében, másrészt a tavalyi line up tényleg nagyon erős volt, viszont sokunknak hiányzott az új és undergroundabb zenekarok vonala, így semmiképp nem szerettünk volna engedni, hogy 2023-ra ismét kimaradjon ez. Úgyhogy szerintem konkrétan most voltunk a legszigorúbbak az előző évi/korábbi átfedésekkel kapcsolatban – persze, egy Bipølaris megkerülhetetlen lenne, na. :D Viszont azt be kell látni, hogy mi sem látunk el mindenhova, így külön öröm, hogy az NPU abszolút behozta a punk, metal és stoner színteret a felhozatalba, míg a To Defy tagjai sxe/vegan/hardcore vonalon hoznak eszméletlen bandákat.

Hány zenekar fog összesen fellépni Csornán, mennyi bejelentésre számíthatunk még?

Gréta: Nem tudnék pontosat mondani, ha azt nézem, hogy a Mad Vill 26 zenekar (+ afterek) és egy színpad, akkor azt mondanám, hogy a Hell Vill körülbelül 40 zenekar és két színpad. Az viszont biztos, hogy lesznek meglepő fordulatok még a bejelentendő zenekaroknál. ;)

Lehet-e számítani idén külföldi előadókra? Melyik határon túli zenekart hívnátok meg legszívesebben egy Hell Vill fesztiválra?

Gréta: Lehet, nem is egyre, de egyelőre nem árulhatok el semmi konkrétat. Évek óta nagyon szeretnénk megfogni az épp errefelé turnézó Clownst, Motankát vagy Birds in Row-t, eddig nem kedvezett nekünk a szerencse. Ha pedig nagyot mernék álmodni: egy Alexisonfire vagy egy Thrice nagyot menne nálam, csak bírja el a büdzsé is. :D

Lesznek megint délutáni programok a koncerteken kívül?

Gréta: Naná! A babicskás lányok már ezerrel készülnek, illetve nekem tavaly a szívemhez nőttek a kerekasztal-beszélgetések, a sörpong és a kvíz is! Szeretném őket újra a repertoárra tenni, de ez még egy kicsit a jövő zenéje. :)

Soma: Igyekszünk idén is változatos programot kitalálni, de továbbra is várjuk azok jelentkezését, akik szívesen reprezentálnák magukat!

Az étel- és italválasztékkal hogyan kell számolni, ugyanazok lesznek, mint tavaly?

Soma: Természetesen mindenki szája íze és étkezési kultúrája szerint igyekszünk majd kajásokat szerezni, egyelőre még ez is folyamatban van.

Gréta: Tudom, hogy erre ment ki ez a kérdés: igen, lesz Tubicum és igen, lesz kevert. Ha kell, magam állok be a pultba és teszem elétek! :D

Milyen szálláslehetőségekkel számolhatnak az öregedő/nem sátorkompatibilis punkok, metalosok Csorna környékén? Lesz idén is fesztiválbusz?

Soma: A szálláslehetőségek felkutatása folyamatban van, ezeket a potenciális lehetőségeket fogjuk is jelölni az eseménynél, és igen, igyekszünk buszt is szervezni a tavalyi sikerre való tekintettel :)

Készültök-e olyan menő merchökkel, mint tavaly? Ha pedig igen, ki lesz a művész?

Soma: Mindenképpen. Azt, hogy pontosan hogyan fogunk kinézni, még nem tudjuk, de hamarosan ez is porondra fog kerülni!

Gréta: Nyilván. Valójában most is épp ezeknek az előkészületével kellene foglalkoznom, ezért nem tud Soma bármit is mondani. :D A Mad Villre és a Hell Villre is készülünk előrendeléssel – egy kicsit komolyabban összehozva, mint tavaly, és még jobb és több kínálattal. Szerencsére a Nem Pop Underground Bookinggal megnyitott “Rossz és jó ötletek tárháza” egész jól működik, így onnan tök sok ötletet igyekszünk megvalósítani és felvenni a merchválasztékba, remélem, nem is oly’ soká. A művészek kérdését nem is értem, nyíltan vállaljuk az első pillanattól kezdve, hogy a Mad Vill grafikája Waldmann Bogi keze munkája, a Hell Vill #18-é pedig Tóth Erikáé. :) Persze azt sem állíthatom, hogy nem tartogatunk azért még egyéb meglepetéseket is, na…

A Mad Vill-es mörcsök elővétele közben el is indult, itt lehet szemügyre venni és lestoppolni a cuccokat.

Lehet önkénteskedni idén is a feszten, és ha igen, meddig lehet rá jelentkezni?

Gréta: Igen, ez is tervben van. Egyelőre nem tettük közzé ennek a jelentkezési ívét és a feltételeit – az biztos, hogy kicsit komolyabban fogjuk venni és szűrni a jelentkezőket, hiszen egy jóval nagyobb stábbal dolgozunk, és egy jóval kisebb területről kell majd gondoskodnunk.

Szerintetek mennyi ideig lehet fenntartani a nonprofit fesztiválszervezést? Eljön majd az az idő, hogy ez egyáltalán ne érje meg nektek?

Gréta: Ha felemésztett pénzt, pláne időt nézném, akkor szerintem simán most is azt mondhatnánk, hogy nem éri meg. Viszont lássuk be, ez egy szerelemprojekt, amit valamiért elnéznek nekünk a körülöttünk lévők, hogy élvezzük csinálni és hogy szerintem rengeteget tanulunk belőle – mind emberileg, mind (a részemről) szakmailag. Úgy gondolom, hogy addig fogjuk csinálni, amíg támogató közeget lelünk benne és egymásban, van miért csinálni.

Soma: Egyre gyakrabban teszem fel ezt a kérdést magamnak, de amíg nincsen fix otthona a rendezvénynek és “vándorcirkuszként” funkcionál, továbbá mindegyikünk civil melóban dolgozik, a rendezvényszervezés pedig mint “side project” fut, nagy változásra/áttörésre nem számítok. Jó lenne, ha jobb lenne, de amíg a családi kasszából nem vesz el a történet, addig nem szeretném feladni ezt a közel két évtizede (omfg…) zajló könnyűzenei hagyományt.

Most, hogy a fesztivál nagykorúvá érik, mit fog először venni a dohiban, és miért pont kevertet?

Gréta: Jó, de mennyit? :D

Soma: Fun fact, 14 éves koromban sütőrumtól (mai nevén Aranyhajó Sütőrum™) rúgtam be először. Több mint valószínű, hogy ez okozta azt a traumát, ami egy évvel később az első Hell Vill megszervezéséhez vezetett.


Az első Mad Vill április 28-30. közt kerül megrendezésre Budapesten, a Mad Scientist sörfőzde udvarán, míg a 18. Hell Vill idén augusztus 10-12-ig Csornára költözik, hogy ott szórakoztassa a látogatókat.

Borítókép: Vitéz Marcell
Többi fotó: Somogyi Lajos – Bands Through the Lens