Whiskey az erkélyen, hallucinációk a pokolban – Új hazai megjelenések májusból

Újabb hónap, újabb tizenkét friss cucc a hazai gitáros undergroundból. A márciusi és áprilisi termés után a májusi megint elég változatos a felhozatal, van itt minden az erkélyen ülős akusztiktól a grindcore és thrash/death csapásokon át az énekesnős stoner matekmetálig. Jöjjenek is sorban.

Siklósi Örs (AWS, ex-Dereng) egy szál gitáros önmegvalósítása, az ersch másfél év után életjelet adott magáról. Az énekes egy régi dalához, a Kettőt látnihoz készített egy nagyon egyszerű, de ötletes videóklipet, amiből kiderül, hogy… (Kiss)

Az áprilisban bemutatkozott nyíregyházi Estenden egyáltalán nem lassít. Olyannyira nem, hogy máris készítik az új kislemezüket, mely az idei év végére várható. Hogy körülbelül mire lehet majd számítani, azt a most bemutatott friss dal, az Álmatlanság jól szemlélteti: sötét, depresszív hardcore-os, metalos gyomorbaj. Az EP-t felvezető számban egyébiránt az Anchorless Bodies énekese, Pap Márton is szerepel. (Simon)

Stoner grunge punk másfél percben – ez a Feed the Mogul új klipes dala, a Your Head, ami a budapesti banda közelgő első EP-jén lesz rajta. A klipben egyébként azt lehet megnézni, ahogy Ipolyi-Gáts Hunor frontember énekel, miközben kopaszra nyírják a fejét. A dal egyelőre direkt nincs fenn Spotin meg a többi stream platformon, oda majd a lemezzel együtt érkezik, tippünk szerint valamikor a nyár folyamán, de pontos dátum még nincs. (Völgyesi)

Egy viszonylag régi, ám nagylemezen csak most debütáló grindcore-bandát is van szerencsénk bemutatni. A Grrrmbából ismert Szakács Bence és Liptai Gergely által működtetett Goat Stalker alakulása egészen 2011-re nyúlik vissza, amikor is Bence a My First Knife és Torzz zenekarok feloszlása után tovább akarta vinni a grind-vonalat, ekkor indította be a kecskés bandát. A projekt egy négyszámos kislemez után a tagok egyéb zenei elfoglaltságai (Jack) miatt nem nagyon tudott aktív maradni, így egészen 2018-ig tetszhalott állapotban volt. Szerencsére a történet nem maradt ennyiben, és a srácok két év melót követően végre új lemezt adtak ki, Hellucination pt. 1 címmel. Az első anyaghoz képest egy jóval kifinomultabb, extrémebb és merőben kaotikus lemezt hozott ki a banda, melynek aktiválása egy igen jó döntésnek bizonyult. A nem mindennapi borítót Németh „Yorak” Karcsi készítette. (Simon)

Nem gyenge stíluskavalkáddal mutatkozik be a budapesti Graveolution, akik egy ötszámos anyagba sűrítették a thrash (és death) metal, crossover, d-beat elképzeléseiket (én még egy kis old school metalcore-t is érzek benne). Háborús tematika, nyers és átütő lendület, rideg agresszió, női vokál, nem is kell ennél több. Ilyen anyagot is viszonylag ritkán lehet itthon hallani, főleg ilyen minőségben, hallgass rá mindenképp! (Simon)

A fejbeverős paraszt groove metalban nyomuló Hypocrites Breed minden héten bemutat egy új dalt az új lemezéről, ami a 205 címet kapta. A volt Insane– és Sunset-tagokat is tömörítő banda most az ötödik dalnál jár, ez a Belül égek, amihez szöveges videó is készült. A lemezt egyébként Tóth Gábor (Ghostship Recordings) keverte. (Völgyesi)

Ha még nincs csömöröd a sok magyar nyelvű modern metal-bandától, kijött a New Friend Request második albuma, a Lélekgyilkosság. A tízszámos albumra jutott elég sok közreműködő is, olyan zenekarokból, mint az AWS, a Fish!, az Alvin és a Mókusok és a Fatal Error. (Völgyesi)

Két év után érkezett meg a Perfect Pill új kislemeze, a Fear of Missing Out. Az ötszámos lemez hasonló progos, grunge-os, altrockos, néhol egészen incubusos hangzásokban mozog, mint az elődei, a szövegvilág viszont az eddigi társadalmi témák helyett jóval személyesebb lett. A nyitó Distances és a Reverie dalokhoz elég mutatós klipek is készültek, és az egész lemezt meg lehet rendelni vinylen is a zenekar bandcampjéről. (Völgyesi)

Május elején nálunk debütált a szegedi Solar Yeti, rá két hétre pedig a második dalukat is közzétették Crowded Desert címmel. Az alábbi dal a következő előfutára a stoner-trió júniusban megjelenő bemutatkozó kislemezének. (Kiss)

Stabbed zenekar nagyon sok műfaji címkét kapott már a progtól a sludge-on és groove-on át a borúmetalig, ők maguk meg újabban a magyarul nehezen visszaadható „existential dread metal” leírást használják. A banda három évvel az első nagylemez után most egy új EP-t adott ki, Never Here címmel. Ez az első anyaguk Brindza Tamás énekessel, aki a progosoknak a remek szegedi Skore zenekarból lehet ismerős. A szegedi vonatkozást erősíti, hogy a lemez a Miracle Sound stúdióban készült, Vári Gábor vezetésével. (Völgyesi)

Második nagylemezét adta ki a szegedi Sungazers, azaz Géczi Gergő egyszemélyes, kísérletezős, progos projektje. A Wasting Space című, tizenkét tételes konceptalbum a szerző szerint a posztmodern társadalom elszemélytelenítő mechanizmusairól szól. Gergő a rendkívül igényes vizuális megjelenést és a klipeket Rédei Emese grafikus-képzőművésszel közösen alkotta meg. A Limb Street című számhoz Markó Ádám dobos (Special Providence, Useme, Cloud 9+) készített playthrough videót. (Kiss)

A legszebb sabbathista hagyományok találkoznak némi matekkal, szintivel, na meg irtó dögös női énekkel a Woodstock Barbie új számában, a Daily Potionben. A budapesti banda alig pár hónapja hozta ki a debütáló EP-jét, amin ez a szám még nem szerepelt, a friss felvétel egy live session keretében készült a Pinewood stúdióban. (Völgyesi)