A szegedi kődarálók – Bemutatkozik a Solar Yeti

A szegedi Solar Yeti 2011 végén alakult, és azóta színesíti a napfény városának stoner-színterét, de nyolc és fél évet kellett várni arra, hogy elkészüljön az első hanganyaguk. Úgy gondoljuk, megérte. Ma nálunk debütál a trió első szerzeménye, a Stonegrinder, egy szöveges videó formájában. A dal egy háromszámos EP előfutára, ami a Miracle Soundban készült Vári Gábor felügyelete alatt, a videó pedig Sümegi Rita munkája.

A srácok ezt mesélték a csapat eddigi útjáról és a további tervekről:

A zenekart Herczeg Gábor basszer és Márta Szilveszter dobos alapította 2011 decemberében, a megállíthatatlan stoner és sludge jegyében. Több tagcsere után nyertük el a stabil formációt, amelyben Kószó Gábor gitár posztra került és már szaxofon is képviseltette magát Chadaide Zoltán jóvoltából. Később Chada kilépett, Nacsai Zsolt (The Void) érkezett ének/gitár frontra. Zsolti bekerülésével a meglévő dalokat kicsit átírtuk, és az újak is más irányba indultak el, „keményebbek” lettek. Később Herczeg Gábor külföldi munkavállalása miatt 2018 augusztusában úgy döntöttünk, hogy vége a közös munkának.

Kis idő elteltével hiányzott az együtt zenélés, ezért rövid újragondolás után ismét összeálltunk, hogy a stoner/sludge alapjait zsíros, kemény riffekkel ötvözzük. Zsolti a hathúrost bőgőre cserélte, így megint változott a hangzásvilág, és a banda felöltötte a powertrió felállást, amiben a Yetik jóllakatják az Anyamedvét. Azt terveztük, hogy felveszünk három számot Vári Gabinál, a Miracle Sound stúdióban.

Az első két dalt kéthetes eltéréssel mutatjuk be, a harmadikkal pedig megszületik a kislemez. A közeljövőben felveszünk még számokat, és egy nagylemezt szeretnénk kiadni a kezünkből.

A hamarosan megjelenő kislemezhez és a dalhoz pedig ennyit fűztek hozzá:

Leegyszerűsítve az EP-ről: a powertrió első közös munkája, ami egyszerű riffeket hoz, olykor a stoner alapjaitól elrugaszkodva egy nagy kupac energiával. A Stonegrinder arról szól, amikor „az irányítórendszer vitázik a belső motorral”.