Rappelős skate punk-slágert virított az Aurevoir.

Köztudott, hogy az aurevoir. és az AWS tagjai régi cimborák: egy középiskolába jártak, azóta is tart a barátságuk, sőt annyira szeretik egymást, hogy még az új dalaik megjelenését is ugyanarra a napra időzítették. A metalbanda az új lemeze utolsó felvezető klipjét hozta ki pénteken, az Oreo’ pedig egy önálló szinglivel jelentkezett, aminek a címe pontnem, és egy különleges egyelőre egyszeri színfolt a csapat pályafutásában.

Olvasóink kis része ismerheti ezt a bagázst, eddig mi is mindössze háromszor hoztuk szóba őket – amikor felléptek az első Siklósi Örs-emlékkoncerten, amikor ők voltak a Bübükert jótékonysági minifesztivál stílusban kilógó főzenekara, és amikor közreműködtek a Fish! újragondolt kislemezén -, így mielőtt a lényegre térünk, jöjjön egy rövid bemutatás. A 2015-ben Zsámbékon alakult, kezdetben hat-, jelenleg nyolctagú ethno-beat zenekarra főleg a Kárpát-medence népzenéje és az angolszász beat-folk van hatással, kiegészítve jó nagy adag underground punk és metal hozzáállással. A rockzenében szokásos hangszerek mellett ír buzuki, mandolin, tangóharmonika, szaxofon, fuvola és hegedű színesíti a zenéjüket. Eddig három albumuk és egy EP-jük jelent meg, kimondottan jó a humoruk, kellően önironikusak és igazi mémbajnokok, valamint túlzás nélkül az egyik legleleményesebb magyar zenekar – mindezek az alábbi olvasandókból is kiderülnek.

A pontnem a zenekar negyedik friss szerzeménye a legutóbbi, 2022-es nagylemezük óta. Ez a zenekar első olyan száma, amiben az egyik frontember, Agócs Márton gitárszólót játszik, egyébként pedig a srácok tinikorát idézi meg a dal. A másik frontember, Fejér Mihály így eleveníti fel életének e fontos időszakát:

Mi Viktorral [Szűcs Viktor dobos] gyerekkori barátok vagyunk, konkrétan néhány házra laktunk egymástól, így minden lázadó korszakunkat együtt szenvedtünk végig. Ebből az egyik leghosszabb a “deszkázás” volt. Minden szerénység nélkül mondhatom, hogy bár sosem voltunk profik, nem a teljesen amatőr kategóriába tartoztunk. Éveket és rengeteg pénzt (persze nem a saját pénzünket) öltünk bele, miközben minden egyéb deszkás életérzéssel járó dologba is belekóstoltunk: hörgős-üvöltözős punk rock-kazetták, szanaszét szaggatott ruhák, másfél literes Kobra energiaital, dugi cigi (kék szofi), zsebpénz lenyúlása a szülők zsebéből. Aztán ebből lassan jött a rap is. Csináltunk saját rapszámokat és freestyle-oztunk. Képzelhetitek, mennyire elmés volt minden sor, ami úgy kezdődött, hogy “yo”! Sok év alatt és lassan múlt el ez az időszak, de sosem volt konkrétan kimondva, hogy na, most vége. Én a mai napig álmodom azzal, hogy dohányzom és deszkázok… EGYSZERRE!

A többi tag is gyorsan beérezte a témát, a véglegesnek gondolt éneksávokat hallva Orosz Kristóf gitáros első benyomása ez volt:

Sosem voltunk még ennyire távol az aurevoir.-hangzástól, IMÁDOM! Akármit is reagáljon a hallgatóságunk, mi iszonyatosan jól éreztük magunkat a dal megírása és felvétele, valamint a klip kitalálása és leforgatása alatt. Visszakaptunk egy picit a tinikorunkból, és ezen szívesen osztozunk. Egyébként a dal munkacíme is TINIROKK volt, olyan sokáig hívtuk így, hogy majdnem ez lett a végleges címe is.

A dalról és a videóról a következőket mondták a srácok:

A pontnem egyelőre egy egyszeri kitekintés, egy ideig biztosan nem csinálunk hasonlót. Az üzenete egy egyszerű visszatekintés, egy koridézés. Se nem paródia, se nem kifejezett tisztelgés. Nem is akar se több, se kevesebb lenni annál, mint amit a hallgató hall és lát. De nem jelent korszakváltást a zenekar számára.

A dal a stílusához illő klipet is kapott. A videót ezúttal is Fejér János és Misi rendezte közösen, ahogy ez számos korábbi klipünk esetében is történt, az operatőri munkákat Jani mellett Maráczi Krisztián látta el. Eredetileg egy jóval nagyobb szabású klipet terveztünk iskolával, medencés házibulival, amerikai cabriókkal, végtelen statisztával. De gagyin megcsinálni értelmetlen lett volna, jól megcsinálni pedig olyan költségvetést jelentett, ami sajnos nem fért bele a büdzsébe. Ezért született az a döntés, hogy legyen akkor kevesebb, de az legyen tényleg hiteles. Ezen a ponton találtuk ki például, hogy ne 16:9-es képarányban készüljön, hanem 4:3-asban, mint a régi Sum 41-klipek. A helyszín egy skate park, a zenekartagok mellett profi és nem profi bringások, gördeszkások szerepelnek.

Misi pedig ezt mesélte a forgatásról:

A forgatás az egyik legjobb közösen eltöltött napunk lett az elmúlt időszakban. Mindenki totálisan átszellemült néhány perc alatt. Még bőven a világítást szerelték, mi már ezerrel próbálgattuk a piercingeket, hajfestéket, bő gatyát. Az este pedig kifejezetten szórakoztató volt. Baka [Katona Bálint hegedűs] megjelent egy hordóval, hogy gyújtsuk már fel, Agócs pedig előállt egy 220 literes kukával, amibe amúgy pont belefért, úgyhogy a 220 l átváltva másik mértékegységre: 1 Agócs. Én alacsonyabb vagyok, úgyhogy 220 l az pontosan 1,2345 Misi. Tüzet raktunk a hordóban, majd pár perc után láttuk, hogy a vadonatúj festék egyszerűen eltűnik róla. Később kiderült, hogy az egyik ottani szórakozóhelynek a frissen rendbe hozott szeméttárolója volt. (Becsszó, kifizetjük!)

A forgatás alatti károkozások általában véletlenszerűek voltak (még egyszer bocsánat, SoundGarden Próbatermek!), egyedül a klip végi TV-törés volt előre kitalált, de az se úgy lett végül megörökítve, ahogy annak szántuk. Retkes Dávid és Schramm Boldizsár deszkások feladata volt, hogy csússzák le gördeszkával a tévét, majd egy másik kamerabeállításnál, új világítással, jól láthatóan verjék szét. Valami félrement a kommunikációban, mert a srácok a lecsúszás után azonnal nekiestek a TV-nek. Szerencsére az egyik operatőr még nem állította le a felvételt, úgyhogy sötéten ugyan, de rögzítve lett a pillanat. Annyira jól sikerült a jelenet, hogy Dávid – aki hétvégén gördeszkaversenyre ment – konkrétan kettétörte a felfüggesztését, annyira elragadtatta magát. Hősi halált halt az alkatrész, tisztelgésként be is került a klipbe egy pár pillanatra.

A zenekart az alábbi helyeken lehet elcsípni a nyár végéig:

május 19. – Balatonakarattya, Peter’s Terasz

június 2. – Dömös, Szeláví! fesztivál – aurevoir. duó (akusztik)
június 20. – Nagymaros, VéNégy fesztivál
június 27. – Orfű, Fishing on Orfű

július 20 – Kapolcs, Művészetek Völgye
július 24. – Debrecen, Campus fesztivál

augusztus 10. – Gyenesdiás, Kárpáti Korzó
augusztus 15. – Budapest, Budapest Park

El tudnék képzelni valamikor közös hepajkodást a Fish!-sel és a Kozmosszal is. (Igen, ez célzás volt.)