Nincs árnyék: itt a februári klipes AWS-dal folytatása

Két hete jelent meg az AWS új fejezetének negyedik felvezetője, a Fények nélkül, most pedig megérkezett a Nincs árnyék, ami a februári klipes dal folytatása, szó szerint. Ebből következik, hogy ez a dal is kapott egy elég látványos és minőségi kisfilmet, amelyről Brucker Bence gitáros ezt mondta:

Mindig is szerettünk kísérletezni, zeneileg és vizuálisan is kipróbálni olyan eszközöket, amelyeket itthon még nem, vagy csak nagyon kevesen mertek használni. Ez a zenekar történetének huszonkettedik videóklipje, így szerettünk volna a lehetőségekhez képest a legjobban elrugaszkodni az eddig csinált dolgainktól és valami merőben mást kipróbálni. A Pixel Film stábjára és Tokay Petire – akiről büszkén mondhatom, hogy az évek alatt rendezőből barátunkká lett – mindig számíthattunk, ha egy látszólag lehetetlennek tűnő határidő alatt kell valami teljesen új dolgot megvalósítani, és ezért nem győzünk elég hálásak lenni nekik.

Stefán Tamás énekes is megosztotta a gondolatait a számról:

A dal azt a helyzetet írja le, amikor úgy érezzük, túl sokat vállaltunk, a ránk nehezedő nyomás és a szorongás pedig szépen lassan a földbe tiporja a lelkünket. Ha valaki hosszú távon túl sok súlyt cipel a hátán, attól előbb vagy utóbb kiég, önmaga árnyékává válik, legvégül pedig a saját gondolatai is ellene fordulnak és szörnyet csinálnak belőle.

A Nincs árnyék tehát megszemélyesíti a legnehezebb napok legrosszabb pillanatait, gondolatait, de az üzenete mégis az, hogy ne adjuk fel, hiszen az árnyék jelenléte mindig magában hordozza a fényt is. Nekünk pedig meg kell küzdenünk vele nap mint nap, az így nyert tapasztalatokat pedig előnyünkre fordítani.

A videó látszólag ugyanúgy kezdődik mint az előző, ám ha figyelmesen megnézzük, a szereplő, jelen esetben én, bizonyos esetekben máshogyan dönt az újraindult játékban, mint az előző próbálkozásakor. Ám miután újra elbukik, leveszi a VR szemüvegét, és kiderül, hogy valójában az egész, nehézségekkel teli játék is egyfajta groteszk szórakozás volt, hiszen már csak ez maradt neki egyetlen örömforrásként ebben a leharcolt világban.

Ahogy korábban kiderült, a Pixel Film stábja egyszerre forgatta le a két klipet. Tokay Péter rendező mesélt a számukra is újdonságokkal teli munkáról:

Két videoklip elkészítésére kértek fel bennünket, így dupla idő állt rendelkezésünkre, hogy egy történetet elmeséljünk. Bár az első videoklip egy igen egyszerűnek tűnő cselekménysort mutatott be a főszereplő szubjektív szemén keresztül, mégis ennek mélyebb és mondhatni komolyabb mondanivalója volt, ami jelen videóval vált teljessé. Aktuális modernkori technológiának egy kis fricska, csapongás és dilettantizmus, ami igen jellemzi a mai társadalmat és a technikailag fejlődő, rohanó világot. Felületes kapcsolatok, és a kitartó hozzáállás teljes hiánya érezhető ebben az alkotásban.

Mindezt egy VR játék keretébe pakoltuk, a történet viszont itt nem állt meg, mert a második videoklip elég komoly fordulatot vett és ezt a témát még jobban boncolgatja. A Pixel Film vezetőjeként mindig tárt karokkal fogadom a kihívásokat, az újításokat. Ez a terület viszont olyannyira ismeretlen, járatlan és annyi plusz feladatot állított elénk, hogy készítése közben néha megkérdőjeleztem a nagy bevállalósságom határait. Köszönet a zenekarnak, hogy közösen kezdtük meg ennek a még ismeretlen területnek a felfedezését.

Azt hiszem, mi most kimegyünk a szabadba, és a következő napokban megpróbálunk minél kevesebbet ülni a gép előtt.

Május 10-én kerül a digitális polcokra az AWS ötödik, egyben az új korszakának első albuma, az Innen szép nyerni, amely az eddigi öt nyilvános tétel (Odaát, 2359, Ketten képzeletben, Fények nélkül, Nincs árnyék) mellett hét további újat rejt. Az album felvételeiért a zenekar tagjai, Brucker Bence, Schiszler Soma és Kökényes Dániel feleltek, a keverést és a masztert pedig Bence végezte a Y Sound stúdióban.

A zenekar Fények nélkül nincs árnyék című tavaszi turnéjának hátralévő állomásai:

március 16. – Székesfehérvár, Fezen Klub (+ Down for Whatever, Escape My Shadows)
március 22. – Veszprém, Expresszó (+ Down for Whatever, Escape My Shadows)
március 23. – Szeged, IH Rendezvényközpont (+ Down for Whatever, Escape My Shadows)
április 20. – Győr, Bridge – Széchenyi Egyetemi Napok
május 25. – Budapest, Budapest Park – Innen szép nyerni lemezbemutató (+ NFR, Escape My Shadows)

Fotó: Bodnár Dávid