Fények nélkül: új klipes dal az AWS-től

aws

Mozgalmas volt az AWS tavalyi éve: januárban bemutatták az új énekesüket, Stefán Tamást, akivel már három új dal is megjelent klipek kíséretében; körbejárták az országot, valamint Szlovákiában és Londonban is felléptek; továbbá Siklósi Örs 2021-es emlékkoncertjének teljes felvétele is napvilágot látott. Idén sem tétlenkednek a srácok, ugyanis januárban bejelentették az ötödik albumukat és egy tavaszi turnét.

Most pedig megérkezett az Innen szép nyerni című lemez negyedik előfutára, a Fények nélkül, egy itthon ritkaságnak számító klippel, amely egy VR játékot tükröz, méghozzá Stefán Tamás frontember szemszögéből. A videó a Pixel Film munkája, Tokay Péter rendező mesélt róla:

Régóta dolgozunk az AWS zenekarral, és klipkészítés tekintetében mindig az egyik legrugalmasabb és legkreatívabb zenekarnak tartottam a srácokat. Ez most sem volt máshogy. Két videoklip elkészítésére kértek fel bennünket, így dupla idő állt rendelkezésünkre, hogy egy történetet elmeséljünk.  Bár az első videoklip egy igen egyszerűnek tűnő cselekménysort mutat be egy főszereplő szubjektív szemén keresztül, mégis ennek mélyebb és mondhatni komolyabb mondanivalója van. Aktuális modernkori technológiának egy kis fricska, csapongás és dilettantizmus, ami igen jellemzi a mai társadalmat és a technikailag fejlődő, rohanó világot. Felületes kapcsolatok, és a kitartó hozzáállás teljes hiánya érezhető ebben az alkotásban.

Mindezt egy VR játék keretébe pakoltuk, a történet viszont itt nem áll meg, mert a második videoklip elég komoly fordulatot vesz és ezt a témát még jobban boncolgatja, az AI aktuális szintjét és esetleges jövőbeni problémáit is óvatosan tálalja. Mindehhez a zenekar barátai, ismerősei segítettek szereplésben és helyszínek biztosításában, mert igen kevés időnk állt a klipek forgatására, viszont helyszínek tekintetében elég szép számmal rendelkezik az alkotás. Rendezőként nagyon ambivalens érzések fogtak el a klipek készítése közben, mert hiába érzem úgy, hogy a modern technológia (lásd AI) az iparágunkat a közeljövőben erőteljesen át fogja alakítani, aminek nagy valószínűséggel lesz jó és rossz hozadéka is, mindamellett konkrétan ez az alkotás is tartalmaz olyan kivitelezési technikákat, és a történet is részben erről szól. De majd erről bővebben, ha megjelent a második videoklip.

Az Innen szép nyerni, amely a zenekar új szakaszának első nagylemeze, május 10-én jelenik meg, és az eddig publikált négy szám (Odaát, 2359, Ketten képzeletben, Fények nélkül) mellett nyolc másik újat fog tartalmazni. Az album felvételeiért a zenekar tagjai, Brucker Bence, Schiszler Soma és Kökényes Dániel feleltek, a keverést és a masztert pedig Bence végezte a Y Sound stúdióban.

Az anyag koncepciójáról Stefán Tamás énekes ezt mondta:

A lemez témája főleg a saját életemben is gyakran előforduló traumák, csalódások, és az ezt követő gondolatok feldolgozásának folyamata. Az „Innen szép nyerni” üzenete az, hogy bár az élet rengeteg akadályt görget elénk, amik miatt sokszor vissza kell lépnünk néhányat az élet társasjátékában, tanulva ezekből mindig újra kell kezdenünk, mennünk kell tovább.

Brucker Bence gitáros pedig a 2024-es terveikről nyilatkozott:

Az idei év eleje a munka jegyében telik, véglegesítjük a lemezre kerülő dalokat, párhuzamosan zajlanak az album felvételei, a megjelenés előkészítése, valamint a koncertekre való készülés. Ahogy azt már többször megtapasztalhatta a közönség, mindig is jellemző volt ránk a maximalizmus, de a májusi Budapest Park-os koncerttel még magasabbra tesszük a lécet és minden eddiginél összetettebb és látványosabb show-val készülünk. A tavaszi turnénkkal kapcsolatban külön öröm, hogy barátaink, a Down for Whatever és az Escape My Shadows kísér majd minket az országban.

Az AWS tavaszi turnéjának állomásai:

március 2. – Miskolc, Helynekem (+ Down for Whatever, Escape My Shadows) – sold out
március 8. – Ekecs (SK), Kultúrház (+ Phoenix RT, Kingfishers, Cloudburst)
március 9. – Pécs, Pécsi Est (+ Escape My Shadows)
március 16. – Székesfehérvár, Fezen Klub (+ Down for Whatever, Escape My Shadows)
március 22. – Veszprém, Expresszó (+ Down for Whatever, Escape My Shadows)
március 23. – Szeged, IH Rendezvényközpont (+ Down for Whatever, Escape My Shadows)
április 20. – Győr, Bridge – Széchenyi Egyetemi Napok
május 25. – Budapest, Budapest Park – Innen szép nyerni lemezbemutató (+ NFR, Escape My Shadows)

Fotó: Bodnár Dávid